Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Η προσφορά της Αμφίπολης

Στις 19-4-2015 σε αυτήν τη στήλη δημοσιεύθηκε κείμενό μου με τίτλο «Η περίπτωση της Αμφίπολης» και με αφορμή αυτό έλαβα ηλεκτρονικά την παρακάτω επιστολή:
«Είμαι η Μαρία-Ευγενία Φραντσίσκο, υπότροφος φοιτήτρια του ΑΠΘ από Αργεντινή και σπουδάζω αρχαιολογία στο ΑΠΘ (τώρα είμαι επί πτυχίω).
»Διάβασα το άρθρο σας στο «Agelioforos.gr» σχετικά με την Αμφίπολη και τον τύμβο Καστά. Συμφωνώ με όλα αυτά που έχετε γράψει και πραγματικά λυπάμαι που από το κράτος δεν δίνουν σημασία στο χώρο, και σαν αρχαιολόγος και φιλέλληνας που είμαι δεν μπορώ να το καταλάβω.
»Πέρσι με κάλεσαν από διάφορα πανεπιστήμια της Αργεντινής να μιλήσω για τον τύμβο, γιατί τους έκανε μεγάλη εντύπωση το εύρημα, και επειδή δεν υπάρχουν αρχαιολόγοι στην ειδικότητά μου στην Αργεντινή, έκανα πολλές παρουσιάσεις δείχνοντας τα ευρήματα και τις εξελίξεις της ανασκαφής από την κ. Περιστέρη. Μπορείτε να δείτε λοιπόν ότι και μέχρι σε μακρινές χώρες έφτασαν τα νέα.
»Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο και είναι ακατανόητο πως δεν εκμεταλλεύονται αυτό τουλάχιστον από την οικονομική πλευρά σε εποχές κρίσης. Ενδιαφέρομαι πραγματικά να κάνω κάτι να προβάλλει αυτή την ανασκαφή και να βοηθήσω και μέσα στην Ελλάδα να μην μένει στο παρελθόν ξεχασμένο αυτό το τεράστιο έργο που γίνεται τώρα στην Αμφίπολη. Οπότε είμαι στη διάθεσή σας αν έχετε στη σκέψη σας να κάνετε κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον τόπο. Εχω μια μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για τη Μακεδονία και είμαι έτοιμη να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω.

Με εκτίμηση

Μαρία-Ευγενία Φραντσίσκο»

Η αρχαιολόγος από την Αργεντινή με την επιστολή της θίγει αφενός μεν την λάθος τακτική του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και συγχρόνως δείχνει το μέγεθος του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την Αμφίπολη και σε μακρινές χώρες όπως η Αργεντινή. Λογικά θα περίμενε κάποιος ότι, μετά από το παγκόσμιο ενδιαφέρον που προκλήθηκε για την Αμφίπολη, η ελληνική Πολιτεία θα φρόντιζε για ολοκλήρωση της ανασκαφής και δημιουργία των προϋποθέσεων να είναι σύντομα επισκέψιμο το μνημείο, ώστε η χώρα να έχει οικονομικά οφέλη από τον ποιοτικό τουρισμό που θα φέρει το μνημείο αλλά και σε άλλα επίπεδα, διότι η Αμφίπολη με τα μνημεία της και την ιστορία της ως ορμητήριο του Μακεδονικού Ελληνισμού υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση την διαχρονική παρουσία και την προσφορά του Μακεδονικού Ελληνισμού, που στην αρχαιότητα ένωσε τον Ελληνισμό και τον οδήγησε στο θαύμα της μεγάλης εξόρμησής του στην Ανατολή, όπου διαδόθηκε η ελληνική γλώσσα κι ο πολιτισμός.
Παραμερίζοντας την κοχλάζουσα επικαιρότητα επανέρχομαι στο θέμα για να επισημάνω ότι το υπουργείο Πολιτισμού (που θεωρεί ότι υπερχρηματοδοτήθηκε η ανασκαφή στην Αμφίπολη και μάλλον δεν είναι στις προτεραιότητές του), κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η Αμφίπολη έχει έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο με σημαντικά μνημεία (αρχαίο Γυμνάσιο με τον μοναδικό όρκο-κώδικα δεοντολογίας των αθλητών, ελληνιστικές οικίες, εκατοντάδες τάφους, τμήματα του αρχαίου τείχους που περιγράφει ο Θουκυδίδης, παλαιοχριστιανικές εκκλησίες στην αρχαία ακρόπολη κ.λπ.) φυσικά όλα με ελληνικές επιγραφές και θα έπρεπε να αναδειχθεί ως ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του Μακεδονικού Ελληνισμού, και για οικονομικούς λόγους (με προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού) αλλά και γιατί τα μνημεία της Αμφίπολης «φθέγγονται» εκφράζοντας τον οικουμενικό Ελληνισμό. Γι' αυτό και η αρχαία Αμφίπολη, που με τα μνημεία της προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, πολλαπλά μπορεί να προσφέρει στη σημερινή Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου