Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Για να αλλάξει η Ελλάδα

Ψάχνοντας για κάτι άλλο βρήκα τυχαία στο αρχείο μου μια διακήρυξη που είχε κυκλοφορήσει τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης η «Κίνηση Βόλβης». Για τους νεότερους αναφέρω ότι η «Κίνηση Βόλβης» ήταν μια ανανεωτική κίνηση νέων του φιλελεύθερου χώρου, που ζητούσαν από το 1975 κόμματα αρχών με δημοκρατικές διαδικασίες, αξιοκρατική στελέχωση του δημόσιου τομέα, περιορισμό της οικογενειοκρατίας και του ρουσφετιού, κανόνες διαφάνειας και υψηλότερο ήθος στην πολιτική ζωή της χώρας… Η ηγεσία της ΝΔ αντί να τους επαινέσει, γιατί αγωνίζονταν για καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας, τους διέγραψε (κακοί σύμβουλοι οδήγησαν τον Κ. Καραμανλή σε λάθος απόφαση). Βεβαίως μετέπειτα ο Ευ. Αβέρωφ τους επανέφερε στη ΝΔ κι επί ηγεσίας Κ. Μητσοτάκη κάποια στελέχη της κίνησης αυτής επελέγησαν για την ηγεσία της νεολαίας και σε κομματικό επίπεδο... εκ των οποίων κάποιοι προσέφεραν επιτυχώς στην πολιτική, κάποιοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάποιοι στον χώρο του συνδικαλισμού ή τον κρατικό μηχανισμό. Κάποιοι από αυτή την ομάδα, οι πιο θαρραλέοι, από τα μετερίζια που βρέθηκαν, έδωσαν στίγμα θάρρους και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, καταγγέλλοντας έγκαιρα το σκάνδαλο Κοσκωτά, τις ανταλλαγές στην υπόθεση Βατοπεδίου, την υπερχρέωση των πολιτών κ.λπ.
Τα ανέφερα όλα αυτά για να επισημάνω με θλίψη ότι αυτή η προφητική διακήρυξη - προκήρυξη που κυκλοφόρησε πριν 36 χρόνια θα μπορούσε να είχε εκδοθεί σήμερα και μάλλον θα ήταν πιο επίκαιρη τώρα γιατί τίποτα δεν καλυτέρεψε... Η διαφθορά στη δημόσια ζωή γενικεύθηκε σε σημείο να υπάρχουν πολιτικοί που δέχονταν ακόμα και «λεμονοστίφτες» από την SIEMENS, η αναξιοκρατία αποτελεί μόνιμη παθογένεια σε σημείο που οι πολίτες την θεωρούν φυσιολογικό γεγονός και η οικογενειοκρατία γιγαντώθηκε… με έκδηλα τα σημάδια παρακμής στην πολιτική μας ζωή. Στις δεκαετίες που πέρασαν τα κόμματά μας απέκτησαν μαζικότητα σε κάποιες εποχές αλλά πραγματικά κόμματα αρχών δεν αποκτήσαμε, ενώ δυστυχώς θεωρήθηκε ως καλό κομματικό στέλεχος αυτός ή αυτή που καταγγέλλει σκάνδαλα των άλλων κομμάτων, αλλά κάνει ότι δεν βλέπει τα σκάνδαλα του κόμματος στο οποίο ανήκει... Αξιοκρατική διάρθρωση και στελέχωση του κρατικού μηχανισμού δεν αποκτήσαμε, γι' αυτό και εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματικός. Το «ρουσφέτι» χρησιμοποιήθηκε για εκμαυλισμό ψηφοφόρων με αποτέλεσμα αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο και θέσπιση απίθανων επιδομάτων με δάνεια, με καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.
Για όλα αυτά έχουν ευθύνη οι ηγεσίες των κομμάτων αλλά φταίμε κι εμείς οι πολίτες, γιατί σε ό,τι αφορά τα δημόσια πράγματα δεν δείχναμε την επιμέλεια που δείχνουμε στις προσωπικές υποθέσεις κι οδηγούσαμε σε περιθωριοποίηση όσους - λίγους- είχαν το θάρρος να μας πουν την αλήθεια…
Δεν έχει νόημα να πούμε περισσότερα. Για να αλλάξει η Ελλάδα πρέπει πρωτίστως να αλλάξουμε εμείς και για να θυμηθούμε κάποιες αρχές σωστής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, αντιγράφω από τον επιτάφιο λόγο του Περικλέους (όπως τον απέδωσε ή τον φαντάσθηκε ο Θουκυδίδης σε μετ. Ε. Βενιζέλου): «Και καλείται το πολίτευμά μας δημοκρατία, λόγω του ότι η κυβέρνηση του κράτους ευρίσκεται όχι εις χείρας των ολίγων αλλά των πολλών. Αλλά δια μεν των νόμων ασφαλίζεται εις όλους ισότης δικαιοσύνης δια τα ιδιωτικά των συμφέροντα, ενώ από την έποψιν της κοινής εκτιμήσεως έκαστος πολίτης προτιμάται εις τα δημόσια αξιώματα, όχι διότι ανήκει εις ωρισμένην κοινωνικήν τάξιν, αλλά δια την προσωπικήν του αξίαν, εφόσον διακρίνεται εις κάποιον κλάδον. Ούτε εξάλλου, εκείνος που είναι πτωχός ημπορεί όμως να προσφέρει υπηρεσίες εις την πόλιν, ευρίσκει εμπόδιον εις τούτο, ένεκα της κοινωνικής του αφανείας...».


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρώην πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου