Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ανάγκη θάρρους

Ο Τζον Κένεντι στην πρώτη παράγραφο του βιβλίου του «Σκιαγραφία των γενναίων», που έγραψε πριν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, γράφει πως το αφιερώνει στην πιο θαυμαστή ανθρώπινη αρετή, το θάρρος. Και συνεχίζει στη δεύτερη παράγραφο λέγοντας πως «ένας λαός που λησμόνησε τις πράξεις θάρρους των πολιτικών τού χτες, είναι απίθανο ότι θα απαιτήσει από τους σημερινούς πολιτικούς ηγέτες του τις ίδιες ιδιότητες ή ότι θα τις ανταμείψει όταν τις βρει».
Επανέρχομαι σε αυτά, γιατί βλέπω πως πολλά δεινά της χώρας μας οφείλονται στην έλλειψη θάρρους των πολιτικών της μεταπολίτευσης. Δεν είχαν το θάρρος (με λίγες εξαιρέσεις) να πουν την αλήθεια στους πολίτες και υπερχρέωναν τη χώρα κολακεύοντας τις αδυναμίες των πολιτών. Δεν είχαν το ανάστημα να δουν και να λειτουργήσουν για τις μελλοντικές γενιές, γιατί τους απασχολούσε μόνο η επανεκλογή τους και τίποτα περισσότερο. Δεν είχαν το θάρρος να πουν «όχι» σε πολίτες που τους πίεζαν για ρουσφέτια κι έτσι με ρουσφετολογικούς διορισμούς διόγκωσαν το Δημόσιο και διπλασίασαν το προσωπικό της Βουλής, για να διορίζουν συγγενείς και συνεργάτες τους. Δεν είχαν το θάρρος (με ελάχιστες εξαιρέσεις) να πάνε κόντρα στο κόμμα τους και να καταγγείλουν σκάνδαλα ακολουθώντας την τακτική «κάνε πως δε βλέπεις… για να έχεις μέλλον…». Το αναφέρω αυτό, γιατί αυτή ήταν η συμβουλή που μου έδωσαν κάποιοι όταν ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, θέλοντας να διασώσω εκτάσεις και οικόπεδα του Δημοσίου γύρω από τη Θεσσαλονίκη κατήγγειλα την εξέλιξη της υπόθεσης Βατοπεδίου…
Κι όμως στην Ελλάδα υπήρξε ένας Ελευθέριος Βενιζέλος που μιλώντας στο λαό των Αθηνών, που επιτακτικά ζητούσε Συντακτική Συνέλευση, με θάρρος απάντησε από τον εξώστη «είπα αναθεωρητική», αλλά δυστυχώς δεν αποτέλεσε υπόδειγμα για την πλειονότητα των μετέπειτα πολιτικών.
Το θάρρος είναι αυτό που ξεχωρίζει τους πραγματικούς ηγέτες, τους αναμορφωτές, από αυτούς που αρκούνται στη διαχείριση. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη πολιτικών που με θάρρος θα πουν την αλήθεια, ηγετών που θα αγνοήσουν τις μετριότητες του κομματικού σωλήνα και θα επιστρατεύσουν τους καλύτερους Ελληνες, υπουργών που δε θα ασχολούνται με τη δημιουργία θέσεων για να βολέψουν ασήμαντους υποτακτικούς και κουμπάρους, αλλά που θα υπηρετούν πραγματικά το δημόσιο συμφέρον. Η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη μεταρρυθμίσεων που μπορεί να της δώσουν «φιλί ζωής», να οδηγήσουν σε ουσιαστική λειτουργία των θεσμών και σε δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας οφείλουν να πάρουν αποφάσεις με θάρρος, ενθυμούμενοι πάντα τη ρήση του Κένεντι ότι «το θάρρος είναι η πιο θαυμαστή ανθρώπινη αρετή».


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
πρώην προέδρου του ΔΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου