Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Αναζητώντας πρότυπα…

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα ήταν μια συζήτηση μεταξύ νομικών όπου από δικαστικό εκφράστηκε η άποψη ότι στην κρίση της κοινωνίας μας συμβάλλει η έλλειψη υγιών προτύπων. Απαντώντας επισήμανα ότι υγιή πρότυπα υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά δεν τα προβάλλουμε και ενδεικτικά ανέφερα ότι την περίοδο της γερμανικής κατοχής υπήρχε στη Θεσσαλονίκη ως προϊστάμενος του Πρωτοδικείου ο πρόεδρος Πρωτοδικών Αγγελος Κουτσουμάρης. Θέλοντας να διασώσει παιδιά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, όρισε στο Πρωτοδικείο εκτάκτους δικασίμους πρωί και απόγευμα και γίνονταν σωρηδόν υιοθεσίες παιδιών Εβραίων από οικογένειες Χριστιανών, ενώ οι δικηγόροι που παρίσταντο δεν έπαιρναν αμοιβή και οι δικαστές που δίκαζαν εξέδιδαν γρήγορα αποφάσεις, κάνοντας δεκτές τις αιτήσεις. Σε 15 μέρες εκδικάσθηκαν πάνω από 400 αιτήσεις υιοθεσίας αλλά προδόθηκε στους Γερμανούς το εγχείρημα κι έτσι ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής με έγγραφό του ζήτησε τα ονόματα όσων συνέπραξαν στο εγχείρημα (δικαστές, δικηγόροι κ.λπ.) για να τιμωρηθούν. Την επόμενη μέρα ο δικαστής αυτός παρουσιάσθηκε μόνος του στο Γερμανό στρατιωτικό διοικητή Μάισνερ και τον υπασπιστή του Μάξ Μέρτεν και δήλωσε ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη γιατί ως προϊστάμενος του Πρωτοδικείου οργάνωσε το εγχείρημα για να σωθούν τα παιδιά. Ο Γερμανός διοικητής εκφράστηκε με θαυμασμό για το θάρρος του δικαστή και τον άφησε ελεύθερο.

Αυτόν το γενναίο πρόεδρο Πρωτοδικών (μετέπειτα Αρεοπαγίτη) δεν τον τίμησαν οι δικαστικές ενώσεις, ούτε η Ισραηλιτική Κοινότητα, ούτε ο δήμος Θεσσαλονίκης και αν δε γινόταν αναφορά του περιστατικού στην ιστορία του ΔΣΘ που έγραψε ο Τ. Θωμάς (Α' τόμος σ. 39-40) θα είχε ξεχασθεί.
Ακόμη και στην περίοδο της μεταπολίτευσης υπήρξαν πρόσωπα και ομάδες που θαρραλέα ζήτησαν οργάνωση της πολιτικής ζωής σε υγιείς βάσεις προειδοποιώντας για τα «κακά μελλούμενα», αλλά αγνοήθηκαν… γιατί επικρατούσε η λογική που αποδεχόταν ο Α. Παπανδρέου, ο οποίος -σύμφωνα με δημοσιεύματα- είπε για κάποιον: «Είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του αλλά όχι και 500 εκατ. δρχ.». Υπενθυμίζω επίσης ενδεικτικά ότι υπήρξε ομάδα νέων στελεχών της ΝΔ (αποκληθείσα «Κίνηση Βόλβης»), που από το 1975 αγωνιζόταν για κόμματα αρχών με εξάλειψη της οικογενειοκρατίας και του ρουσφετιού, για διαφάνεια, αξιοκρατία και ήθος στην πολιτική, αλλά αντί να υιοθετηθούν τα ανανεωτικά αιτήματα «κακοί σύμβουλοι» του Κ. Καραμανλή πέτυχαν τη διαγραφή τους από τη ΝΔ.
Υπήρξαν και υπάρχουν πρότυπα θάρρους και ήθους αλλά «εξοβελίζονται» γιατί η παρουσία τους αποκαλύπτει τη μικρότητα των άλλων... Αν όμως θέλουμε καλύτερη την πατρίδα, πρέπει να αναζητήσουμε και να προβάλουμε πρότυπα θάρρους και ήθους, για να ελπίζουμε ότι θα ανασυρθεί από το τέλμα η κοινωνία μας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος 10/10/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου