Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Για να υπάρχει ελπίδα προοπτικής

Είναι θέμα ημερών πλέον η ψήφιση νέου πακέτου μέτρων(σε γενικές γραμμές, είχαν συμφωνηθεί επί κυβερνήσεως Παπαδήμου) με περικοπές δαπανών αλλά και αποδοχών εργαζομένων, συντάξεων κ.λπ. που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση με αύξηση της ανεργίας και υποβάθμιση της ζωής των πολιτών.
Η χώρα μπαίνει πλέον στην καρδιά της θύελλας, στο μάτι του κυκλώνα, και θα περάσει ένα βαρύ πολιτικό χειμώνα με απρόβλεπτες αλλαγές και στο πολιτικό σύστημα γιατί, όπως τα προηγούμενα μνημόνια οδήγησαν κόμματα εξουσίας στο περιθώριο, έτσι και τώρα η νέα θύελλα πιθανόν να οδηγήσει δυστυχώς σε κυρίαρχες θέσεις ακραίες πολιτικές δυνάμεις.
Υποτίθεται ότι με τα νέα μέτρα θα έχουμε την ελπίδα να γίνει βιώσιμο το χρέος σε μερικά χρόνια, αλλά φοβούμαι ότι και τα νέα μέτρα θα χειροτερέψουν τη θέση του Ελληνα πολίτη αλλά δε θα λύσουν το πρόβλημα, γιατί, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος Μπόφιγκερ, «η στρατηγική του σοκ έχει αποτύχει. Υπό συνθήκες σπειροειδούς φθίσης της οικονομίας οι περικοπές δεν προσφέρουν τίποτα. Το ζητούμενο είναι προγράμματα ανάκαμψης».
Αναντίρρητα στη χώρα μας υπήρχε ανάγκη μεταρρυθμίσεων για να λειτουργούν ουσιαστικά οι θεσμοί και ανάγκη ανασύνταξης του κράτους και περιστολή δαπανών. Γι' αυτό χρειαζόταν να υλοποιηθεί ένα σχέδιο με τρία σκέλη: 1) περιστολής δαπανών, 2) ανάπτυξης της χώρας με αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της και 3) θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή μαζί με τις περικοπές δαπανών θα έπρεπε να παρουσιαστεί και σχέδιο ανάπτυξης το οποίο π.χ. να έχει στόχο τα 15 εκατομμύρια τουρίστες να γίνουν 20 ή 25 για να αυξηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό, τα περίπου 15 δισ. ευρώ που φέρνει ετησίως σε συνάλλαγμα η εμπορική μας ναυτιλία να γίνουν 20,τον προσανατολισμό της γεωργίας μας σε νέες καλλιέργειες με πραγματική παραγωγή και εξαγωγές και την αξιοποίηση των άλλων πλουτοπαραγωγικών μας πηγών (ορυκτός πλούτος κ.λπ.). 
Τέλος μαζί με όλα αυτά έπρεπε να υλοποιηθεί ένα βραχυχρόνιο σχέδιο θεσμικών αλλαγών(π.χ. μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200) που θα έδινε τον τόνο λιτότητας και αποτελεσματικότητας αλλά και να παρουσιαστεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανασύνταξης του κράτους και ουσιαστικής λειτουργίας των θεσμών μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης που μπορεί να αρχίσει ως διαδικασία από την άνοιξη του 2013.
Τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο σωτηρίας και ανάπτυξης της χώρας δεν παρουσιάστηκε. Γι' αυτό έστω και αργά, έστω και μετά την ψήφιση των μέτρων, πρέπει να εκπονηθεί, να παρουσιαστεί και κυρίως να υλοποιηθεί τεκμηριωμένο σχέδιο ανάπτυξης και θεσμικών μεταρρυθμίσεων για να υπάρχει ελπίδα προοπτικής για τη χώρα. 
Του Δημήτρη Γαρούφα, πρώην προέδρου του ΔΣΘ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου