Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Το χρέος των πολιτών σήμερα

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
πρώην προέδρου του ΔΣΘ 
Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν φέρει τα πάνω κάτω στη χώρα και γι' αυτό οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να αποβούν καθοριστικές για το μέλλον της, σηματοδοτώντας την έναρξη διαδικασίας σταδιακής αναδιάρθρωσης του πολιτικού συστήματος με ολοκλήρωση αυτής με τη συνταγματική αναθεώρηση, αν οι πολίτες, αντικειμενικά ενημερωμένοι, αποφάσιζαν για το μέλλον της.
Φοβούμαι πως δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, γιατί οι εκλογές γίνονται σε φορτισμένο κλίμα, και οι πολίτες θα ψηφίσουν μάλλον με το θυμικό κι όχι με τη λογική, με ευθύνη κυρίως των πολιτικών κομμάτων που μπορούσαν με κατάλληλες κινήσεις να αποφορτίσουν το κλίμα. Θα μπορούσαν π.χ. να δείξουν ότι πήραν το μήνυμα λιτότητας, αν μειώνονταν οι βουλευτές από 300 σε 200, αν γίνονταν θεσμικές μεταρρυθμίσεις κ.λπ. Δυστυχώς όχι μόνο δεν έγινε τίποτε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά, ενώ μιλούν για διαφάνεια, συμπεριέλαβαν στα ψηφοδέλτιά τους πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή σε σκάνδαλα (Βατοπέδι, Siemens κ.λπ.)… Γι' αυτό, σημαντικό μέρος των πολιτών θα αντιδράσει πεισματικά με ψήφο εκδίκησης προς το πολιτικό κατεστημένο, γεγονός που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Στις εκλογές αυτές θα φανούν και οι παρενέργειες του εκλογικού νόμου. Αυτός ο εκλογικός νόμος έγινε την εποχή που βασίλευε ο δικομματισμός (τα εναλλασσόμενα στην εξουσία κόμματα έπαιρναν 80% των ψήφων), αλλά τώρα άλλαξαν τα δεδομένα και η κατανομή των βουλευτικών εδρών π.χ. θα είναι τραγελαφική, σε σημείο που θα βλέπει κάποιος το πρώτο κόμμα να παίρνει ελάχιστες έδρες σε μεγάλες περιφέρειες και να παίρνει σχεδόν το σύνολο των εδρών στις τετραεδρικές…
Στην προεκλογική περίοδο παρουσιάστηκαν κάποιες αξιοπρόσεκτες προτάσεις για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. οι προτάσεις του Α. Σαμαρά για αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά δεν συζητήθηκαν ούτε παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης της χώρας κι έτσι η χώρα θα πορευθεί προς το άγνωστο και μετά τις εκλογές…
Δεν έχει νόημα να πούμε περισσότερα, άλλωστε έγκαιρα προειδοποιήσαμε (εις ώτα μη ακουόντων όμως) για τα μελλούμενα... Σε ό,τι αφορά το χρέος των πολιτών σήμερα, υπενθυμίζω αυτά που είχε γράψει ο Τζον Κένεντι στον επίλογο του βιβλίου του με τίτλο «Σκιαγραφία των γενναίων»: «Σε μια Δημοκρατία, κάθε πολίτης, άσχετα με το ενδιαφέρον που έχει για την πολιτική, ασκεί κι αυτός ένα λειτούργημα και υπέχει μια ευθύνη, και σε τελική ανάλυση το είδος της κυβερνήσεως που έχουμε εξαρτάται κυρίως από το πώς εκπληρώνει ο καθένας τις υποχρεώσεις του. Εμείς, ο λαός, είμαστε τα αφεντικά και θα έχουμε την πολιτική ηγεσία, καλή ή κακή, που εμείς θέλουμε και αξίζουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου