Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αναλαμπή του δικομματισμού…

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 με κύριο χαρακτηριστικό συναγωνισμό και πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιο κόμμα θα βγει πρώτο λαμβάνοντας το δώρο των 50 εδρών, με αποτέλεσμα να πιέζουν συρρικνώνοντας συγγενικές πολιτικές δυνάμεις δεξιά κι αριστερά τους.
Η πόλωση αυτή οδηγεί σε κάποιο βαθμό σε ψήφο που δεν εκφράζει άμεσα τον πολίτη γιατί αναγκάζεται να επιλέξει κάποιο από τα δύο πρώτα κόμματα με κριτήριο ποιο κόμμα θέλει να αποτελεί τον κορμό της κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές… Ταυτόχρονα η πόλωση έχει ως αποτέλεσμα να αναβιώνουν παλιές εποχές κομματικού φανατισμού όπου στη συνείδηση κάποιων πολιτών ο «δικός μας» ήταν καλός έστω κι αν μπέρδευε το νόμιμο με το ηθικό… Αυτός ο φανατισμός της μεταπολίτευσης επέτρεψε να επιπλέουν, στα κόμματα εξουσίας τουλάχιστον, πρόσωπα διαβλητά χωρίς ικανότητες που απλά ήξεραν να σκύβουν το κεφάλι και να κάνουν ότι δε βλέπουν τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, ενώ σπάνια εμφανίζονταν πρόσωπα με θάρρος και ήθος που θα τολμούσαν να καταγγείλουν σκάνδαλα του κόμματός τους… Δυστυχώς όμως, ακόμη και τώρα, σε ψηφοδέλτια κομμάτων συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα που κατηγορήθηκαν ότι μπέρδεψαν το νόμιμο και το ηθικό και δεν υπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον.
Παρενέργεια της πόλωσης είναι και η απουσία διαλόγου για την ανάπτυξη της χώρας. Δε βλέπουμε π.χ. συζητήσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις για το πώς θα αυξηθεί ο τουρισμός, για το πώς θα αξιοποιηθεί η εμπορική μας ναυτιλία, για αναδιαρθρώσεις αγροτικών καλλιεργειών ή για το πώς θα αξιοποιηθεί ο ορυκτός μας πλούτος και άλλες πλουτοπαραγωγικές μας πηγές. Η λέξη «ανάπτυξη» ακούγεται μόνον ως σύνθημα, ενώ παράλληλα προβάλλονται ψευτοδιλήμματα όπως ευρώ ή δραχμή (την ώρα που το 80% του λαού είναι υπέρ του ευρώ).
Στις επικείμενες εκλογές θα έχουμε μια αναλαμπή του δικομματισμού με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να φτάνουν αθροιστικά λόγω πόλωσης περίπου το 55% (παλιά ο δικομματισμός άγγιζε το 80%) αλλά μπορούμε να πούμε ότι η εποχή της μεταπολίτευσης τελειώνει και μετεκλογικά θα αρχίσει αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος εν όψει και της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης που τυπικά μπορεί να αρχίσει το 2013.
Εχουν αλλάξει οι καιροί, οι πολίτες βλέπουν πλέον ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» , και αρχίζουν να λειτουργούν ως ενεργοί πολίτες αναζητώντας ουσιαστική λειτουργία των θεσμών και πολιτική με αρχές... Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν τα παραδοσιακά πολιτικά μας κόμματα και, αν θέλουν να έχουν μέλλον, οφείλουν να εκσυγχρονιστούν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου