Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Σύννεφα στον ορίζοντα…

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Παραμονές εκλογών και τα αδιέξοδα σκιάζουν τη χώρα. Στο εκλογικό σώμα υπάρχει θυμός, πικρία κι αγανάκτηση που φοβάμαι ότι θα αποφορτιστούν στην κάλπη κι οι πολίτες δε θα επιλέξουν αλλά θα διαμαρτυρηθούν και θα καταδικάσουν. Τα πολιτικά μας κόμματα μπορούσαν με κάποιες συμβολικές κινήσεις να αποφορτίσουν το κλίμα. Μπορούσαν π.χ. να αποφασίσουν μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, κατάργηση της διπλής σύνταξης σε βουλευτές - δημάρχους, προβολή συναπόφασης για τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση κ.λπ.
Δυστυχώς δεν το έκαναν, ενώ συμπεριφέρθηκαν σαν να θέλουν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν κάποια προνόμια του πολιτικού κόσμου, και το κλίμα χειροτερεύει γιατί δε δείχνουν ότι πήραν το μήνυμα. Το ΠΑΣΟΚ βαρύνεται με εγκληματικά λάθη κι ερασιτεχνισμούς την τελευταία διετία, αλλά και με τη διαφθορά κάποιων παραδοσιακών στελεχών του κι έπρεπε, πριν μιλήσει για το μέλλον, πανηγυρικά να καταδικάσει και να αποκηρύξει το κακό παρελθόν... Η ΝΔ, που δικαιώθηκε εν μέρει στις παρατηρήσεις της για την αδιέξοδη οικονομική πολιτική, ενώ μπορούσε να μιλά για το μέλλον με αιχμή τις αξιοπρόσεκτες προτάσεις του Α. Σαμαρά για τη συνταγματική αναθεώρηση ανακυκλώθηκε στο παρελθόν της διορίζοντας σε κομματικές θέσεις και συμπεριλαμβάνοντας στα ψηφοδέλτιά της στελέχη της που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Βατοπεδίου ή που κατηγορήθηκαν ότι μπέρδεψαν το νόμιμο και το ηθικό… αναιρώντας έτσι τη δυναμική που είχε η εκλογή στην ηγεσία της του Αν. Σαμαρά με κινηματικά χαρακτηριστικά το 2009.
Αυτά όμως είναι δευτερεύοντα μπροστά στα προβλήματα που βιώνει η χώρα και θα πρέπει να επιλύσει η νέα κυβέρνηση. Από πληροφορίες που έχουμε, υπάρχει μεγάλη υστέρηση στα δημόσια έσοδα (υπάρχουν ΔΟΥ που καλύπτουν μόνο κατά 15%-20% το στόχο που τους έχει τεθεί), έχει στεγνώσει η αγορά και η ανεργία αυξάνεται καθημερινά... ενώ τον Ιούνιο πρέπει να γίνουν νέες περικοπές σε εισοδήματα που έχουν συρρικνωθεί απελπιστικά… και η ανάπτυξη ακόμη ακούγεται μόνον ως σύνθημα…
Με θλίψη κάνω αυτές τις επισημάνσεις γιατί τα σύννεφα στον ορίζοντα είναι ορατά αλλά κάποια πολιτικά μας κόμματα συμπεριφέρονται σαν να μη συνέβη τίποτε κι αντί να ανοιχθούν στην κοινωνία επιστρατεύοντας ό,τι καλύτερο υπάρχει στον τόπο, φρόντισαν να προβάλουν ως εναλλακτική λύση πρόσωπα του κομματικού σωλήνα που μπέρδεψαν πολλαπλά το νόμιμο και το ηθικό, απολίτικους αθλητές και μοντέλα με μόνο κριτήριο, την αναγνωρισιμότητα...
Τελικά η μόνη ελπίδα για τη χώρα είναι οι πολίτες της, αρκεί να θεωρήσουν πλέον προσωπική τους υπόθεση ό,τι συμβαίνει στη χώρα λειτουργώντας καθημερινά ως ενεργοί πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου