Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Βαρύς πολιτικός χειμώνας…

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
πρώην προέδρου του ΔΣΘ
«Θα περάσουν από πάνω μας όλοι οι τροχοί
τα ίδια τα όνειρά μας θα μας σώσουν...»
στο τέλος
Ν.Καρούζος
Ο γράφων δεν ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο λαός έχει πάντα δίκιο. Αυτός ο λαός σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων κι ενδεικτικά αναφέρω ότι μεταξύ του Τρικούπη και του ασήμαντου Γουλιμή προτίμησε τον Γουλιμή, ενώ καταψήφισε τον Ευ. Βενιζέλο την επομένη της δημιουργίας της Μεγάλης Ελλάδας.
Τώρα όμως έχει δίκιο. Οι ηγέτες του για 30 χρόνια τον αποκοίμιζαν λέγοντάς του ότι όλα πάνε καλά μοιράζοντας αφειδώς παροχές με δάνεια... Στην άνομη μοιρασιά του δημόσιου πλούτου συμμετείχαν και πολίτες αλλά αυτό δε δημιουργεί δικαίωμα σε κάποιους πολιτικούς να λένε: μαζί τα φάγαμε. Ακόμα κι αν είναι εν μέρει αληθές, η ευθύνη βαρύνει αυτούς που άσκησαν εξουσία… Ο ηγέτης είναι πραγματικός ηγέτης αν έχει το θάρρος να λέει «όχι», όταν πρέπει, αν έχει το θάρρος να πηγαίνει και κόντρα στο ρεύμα. Ηγέτης είναι όταν τολμά, όπως ο Ευ. Βενιζέλος, να μιλά σε λαοθάλασσα που ζητά Συντακτική Συνέλευση κι αυτός απαντά επιτακτικά: «Είπα, αναθεωρητική».
Δυστυχώς, στη μεταπολίτευση δεν είχαμε αρκετούς πολιτικούς οπλισμένους με θάρρος (που ο Τ. Κένεντι χαρακτήριζε σαν την πιο θαυμαστή ανθρώπινη αρετή) που να τολμούν να λένε και όχι. Δυστυχώς, η πλειοψηφία τους ψήφισε ένα Σύνταγμα που κατοχύρωνε την ατιμωρησία των πολιτικών κι έδιναν τον τόνο της σπατάλης οι ίδιοι φροντίζοντας χωρίς ντροπή μέσα σε 10 χρόνια να υπερδιπλασιάσουν το προσωπικό της Βουλής για να βολευτούν συγγενείς και συνεργάτες τους ενώ εξακολουθούν να παίρνουν διπλή-παχυλή σύνταξη την ώρα που πετσοκόβουν τις συντάξεις των πολιτών.
Γι' αυτό δεν πρέπει ν' απορούν γιατί οι πολίτες ψήφισαν όπως ψήφισαν στις 6 Μαΐου 2012. Πρέπει να καταλάβουν ότι μαύρισε η ψυχή του Ελληνα πολίτη… σιχάθηκε κάποιες συμπεριφορές και αντέδρασε με ψήφο εκδίκησης.
Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών έδειξε ότι βασιλεύει η μικροπολιτική και γι' αυτό πληθαίνουν τα αδιέξοδα για την Ελλάδα είτε πάμε σε εκλογές άμεσα είτε όχι... Βαρύς πολιτικός χειμώνας σκιάζει τη χώρα και πρέπει οι πολίτες να γίνουν τα χελιδόνια που θα φέρουν μήνυμα άνοιξης... Αντί να είναι θεατές που εκδικούνται με τυφλή ψήφο εκδίκησης, να αρχίσουν να λειτουργούν καθημερινά ως ενεργοί πολίτες παλεύοντας με σημαία τα όνειρά τους. Μόνον έτσι μπορεί να γεννηθεί η ελπίδα νέας προοπτικής για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου