Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Σύμβολο βαλκανικής φιλίας και συνεργασίας

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα είναι η είδηση (πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στα ελληνικά ΜΜΕ) ότι τις προσεχείς μέρες με επίκεντρο τον πύργο «Νεμπόιτσα» θα γίνουν στο Βελιγράδι πολιτιστικές εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα Φεραίου.
Ο Ρήγας Φεραίος αναντίρρητα υπήρξε εθναπόστολος του ελληνισμού αλλά ταυτόχρονα το όραμά του εκδηλώθηκε σε πολλά επίπεδα και απέβλεπε στην χειραφέτηση των λαών των Βαλκανίων, ενώ στόχευε πέρα από την εθνική απελευθέρωση στην πολιτική και οικονομική απελευθέρωση, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την συμβίωση πολλών εθνών σε ένα μεγάλο κράτος με πολίτευμα βασισμένο στις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Ρήγας έλαβε υπόψη την υφιστάμενη πραγματικότητα, δηλαδή το γεγονός ότι οι λαοί των Βαλκανίων δεν κατοικούσαν σε περιοχές με σαφή γεωγραφικό διαχωρισμό, ότι όλοι θέλαν αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού κι ότι οι ηγετικές τάξεις όλων είχαν ελληνική παιδεία. Γι' αυτό οραματίστηκε αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού με επανάσταση των βαλκανικών λαών, τη δημιουργία πολυεθνικού κράτους που θα λειτουργούσε δημοκρατικά με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με ελληνικό χαρακτήρα. Ο ελληνικός χαρακτήρας που έδινε εξηγείται από το γεγονός ότι σε όλο των χώρο των Βαλκανίων υπήρχαν διάσπαρτες ελληνικές κοινότητες, ελληνικά κυρίως ήταν τα σχολεία και τυπογραφεία, στα χέρια των Ελλήνων ήταν το εμπόριο και όλες οι ηγετικές τάξεις των βαλκανικών λαών γνώριζαν την ελληνική γλώσσα, η οποία τηρουμένων των αναλογιών ήταν όπως η αγγλική σήμερα, δηλαδή γλώσσα εργασίας στα Βαλκάνια.
Το όραμα του Ρήγα είναι γνωστό και γι' αυτό ο ίδιος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σύμβολο βαλκανικής φιλίας και συνεργασίας. Τον Οκτώβριο του 2005 με την ευκαιρία νομικού συνεδρίου στο Βελιγράδι συζητήσαμε με τον πρόεδρο και μέλη του δ.σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βελιγραδίου την σκέψη να αναδείξουμε τον Ρήγα σε σύμβολο βαλκανικής συνεργασίας και κάθε χρόνο να γίνεται ένα συνέδριο στο Βελιγράδι για θέματα βαλκανικής φιλίας και συνεργασίας με συμμετοχή του νομικού κόσμου από όλα τα Βαλκάνια. Οι συνάδελφοι του Βελιγραδίου το δέχθηκαν καταρχήν, μας υποσχέθηκαν στήριξη ο τότε αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας (καταγόμενος από Βελεστίνο) και η τότε πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη (συνέβαλε τότε η Ελληνική Βουλή στην αναστύλωση του πύργου «Νεμπόιτσα») αλλά δεν υλοποιήθηκε λόγω εσωτερικών προβλημάτων στον Δικηγορικό Σύλλογο Βελιγραδίου. Την εποχή που ήμουν πρόεδρος του ΚΘΒΕ είχαμε υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με όλα τα εθνικά θέατρα των Βαλκανίων και στο πλαίσιο αυτό το Μάιο του 2009, αν θυμάμαι καλά, είχα μια συνάντηση στο σερβικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη με τον τότε υπουργό Πολιτισμού της Σερβίας Neboisa Bradic όπου μιλήσαμε και για διοργάνωση κάθε χρόνου στον Πύργο «Νεμπόιτσα» κύκλου πολυθεματικών εκδηλώσεων με θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια κ.λπ. που θα συμβάλλουν στην προβολή της ιδέας της βαλκανικής φιλίας και συνεργασίας, που δεν προχώρησε όμως κυρίως λόγω της επελθούσης οικονομικής κρίσης.
Χαίρομαι που έμπρακτα τιμάται η μνήμη του Ρήγα στον πύργο «Νεμπόιτσα» όπου θανατώθηκε. Εύχομαι όμως να διευρυνθεί ο κύκλος των εκδηλώσεων με συμμετοχή ατόμων και φορέων από όλα τα Βαλκάνια, για να καταστεί ο Ρήγας σύμβολο για τη βαλκανική φιλία και συνεργασία, γιατί όπως έγραψε ο Σέρβος ποιητής Βοϊσλάβ Ιλιτς:

«Μαντατοφόρος έγινε και σ΄ όλα τα Βαλκάνια
για τους λαούς προμήνυσε μια άγια αυγή απ΄τα ουράνια,
όπου θα πέσουν τα παλιά παλάτια και θα γίνει
Νέο ξεκίνημα στην ποθητή ειρήνη».


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρώην προέδρου του ΔΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου