Το 422 π.Χ. οι Αθηναίοι έστειλαν στην αρχαία Αμφίπολη (που πριν δυο χρόνια είχε παραδοθεί στους Σπαρτιάτες) τον δημαγωγό Κλέωνα να την ανακαταλάβει. Ο Θουκυδίδης περιγράφοντας το χρονικό των γεγονότων αναφέρει ότι την Αμφίπολη την υπερασπιζόταν ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας, ο οποίος συγκέντρωσε τους υπερασπιστές της πόλης, τους εμψύχωσε και κατέληξε λέγοντάς τους (όπως διέσωσε ή απέδωσε την ομιλία του ο Θουκυδίδης σε μετ. Ευ. Βενιζέλου): «Οσον το κατ' εμέ, θα αποδείξω ότι δεν είμαι καλύτερος εις το να προτρέπω άλλους παρότι είμαι εις το να θέτω εις εφαρμογήν ο ίδιος τας προτροπάς μου». Μ' αυτά τά λόγια επικεφαλής 150 Σπαρτιατών νίκησε χιλιάδες Αθηναίους, χάνοντας τη ζωή του.
Τα ανέφερα αυτά για να επισημάνω ότι στις δύσκολες στιγμές για ένα λαό το παράδειγμα του ηγέτη εμπνέει και συνεγείρει, με αφορμή την συζήτηση που έγινε στα ΜΜΕ για την εκφρασθείσα δυσαρέσκεια κάποιων βουλευτών στην εξαγγελθείσα πρόθεση του πρωθυπουργού για κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με το ότι δόθηκε σε εργαζόμενους της ΔΕΗ ένα κατ' ευφημισμόν επίδομα σίτισης μέσω του οποίου πετυχαίνουν αφορολόγητη αύξηση αποδοχών.
Η λαϊκή παροιμία λέει ότι «το ψάρι βρομάει από το κεφάλι» και στην προκειμένη περίπτωση επιβεβαιώνεται. Ετσι μέσα στις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος ήταν τα προκλητικά προνόμια του πολιτικού κόσμου. Καταρχήν κατά καιρούς με ρουσφετολογικές διατάξεις διόριζαν στο Κοινοβούλιο συνεργάτες τους, καταφέρνοντας να έχει τριπλάσιους υπαλλήλους από το γερμανικό, ενώ καθιέρωσαν γι' αυτούς 16 μισθούς ετησίως. Να θυμηθούμε ακόμη ότι για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής έπαιρναν και παίρνουν ιδιαίτερη αποζημίωση, ενώ το 75% των συνολικών αποδοχών τους είναι αφορολόγητες, τη στιγμή που οι ίδιοι ψήφισαν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ άλλες τάξεις εργαζομένων.
Βέβαια οι δαπάνες αυτές αν καταργηθούν δεν σώζουν την Ελλάδα, αλλά τα επισημαίνω γιατί με την συμπεριφορά τους αυτή κάποιοι πολιτικοί μας στέλνουν λάθος μήνυμα στην κοινωνία κι απαξιώνονται στην κοινή γνώμη μη μπορώντας να λειτουργήσουν ηγετικά. Γιατί ο βουλευτής που αγωνίζεται να κρατήσει το βουλευτικό αυτοκίνητο και ζητά από τους άλλους να πληρώνουν φόρους αλλά όχι αυτός, δεν μπορεί να έχει επαφή με τους πολίτες και να τους ζητά θυσίες, δεν μπορεί να τους συνεγείρει σε προσπάθεια δημιουργίας προοπτικής για τη χώρα. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που σε καιρούς χαλεπούς για τη χώρα πέτυχαν να λάβουν αφορολόγητη αύξηση υπό μορφή επιδόματος σίτισης κάνουν ό,τι κάνει και η ηγεσία... δηλαδή διεκδικούν προνόμια αδιαφορώντας για τη χώρα.
Χαιρετίζω την επιμονή του πρωθυπουργού να περιορίσει κάποια προνόμια του πολιτικού κόσμου που ξεπερνούν το μέτρο και προκαλούν, θέλοντας μ΄ αυτό τον τρόπο να σταματήσει ή να περιορισθεί η απαξίωση του πολιτικού κόσμου για να μπορεί να λειτουργήσει ηγετικά
Η ηγεσία του τόπου με την ευρεία έννοια (πολιτική, πνευματική, οικονομική κ.λπ.) πρέπει καθημερινά να μπορεί να λειτουργεί ως «λυχνία επί όρους κειμένη» εμπνέοντας με το παράδειγμά της και συνεγείροντας τον λαό σε προσπάθεια δημιουργίας προοπτικής. Δεν τους επέβαλε κανείς με το ζόρι να ασχοληθούν με τα κοινά, αλλά από τη στιγμή που εκπροσωπούν τους πολίτες καθημερινά πρέπει να αποδεικνύουν ότι υπάρχει ταύτιση λόγων και έργων στη ζωή τους και να θυμούνται πάντα το παράδειγμα του Βρασίδα, που δεν ήταν καλός μόνο στο προτρέπει άλλους αλλά έθετε σε εφαρμογή και ο ίδιος τις προτροπές του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου