Παρακολουθούμε καθημερινά ανακοινώσεις κομμάτων σχετικά με τα «χρίσματα» που δίνουν σε συγκεκριμένους υποψηφίους εν όψει των εκλογών στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Από τις συζητήσεις και τις δημοσιογραφικές πληροφορίες προκύπτει ότι μάλλον δεν αναζητούν τους ικανότερους, αλλά με δημοσκοπικές μετρήσεις αναζητούν τους δημοφιλέστερους, για να μπορούν μετά να πανηγυρίζουν ότι εξέλεξαν δήμαρχο ή περιφερειάρχη.
Προκαταβολικά επισημαίνω ότι τα κόμματα είναι θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος και μέσα από αυτά εκφράζεται, και φυσικό είναι να θέλουν να έχουν λόγο για την τοπική αυτοδιοίκηση και το συνδικαλισμό, τα βάθρα της δημοκρατίας, όπως αρέσκονται να τα αποκαλούν.
Θεωρητικά θα μπορούσε η ανάμειξη των κομμάτων να περιορίζεται στην αναζήτηση ατόμων με ικανότητες και ήθος, που θα μπορούσαν να προσφέρουν, και στην αποθάρρυνσηάκαιρων φιλοδοξιών ή ατόμων αμφιβόλου ήθους. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες, όπου δεν υπάρχει άμεση επαφή πολιτών και υποψηφίων ούτε γνώση προσώπων και καταστάσεων. Είναι εγκληματικό λάθος να δίνονται «χρίσματα» σε υποψηφίους μικρών δήμων, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν έχουν ανάγκη να τους πουν τα κόμματα ποιον να ψηφίσουν και εξίσου λάθος είναι τα «χρίσματα» σε συνδικαλιστικούς ή επιστημονικούς φορείς. Πρέπει να επισημάνουμε βέβαια ότι θεωρητικά η κομματική στήριξη δε σημαίνει και ποδηγέτηση και η ανεξαρτησία είναι και θέμα προσωπικότητας και ηθικού αναστήματος κάθε αιρετού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή το συνδικαλισμό.
Αυτά θεωρητικά, γιατί στην πράξη, δυστυχώς, τα κόμματα δεν αναζητούν υποψηφίους με βάση το ήθος και τη δυνατότητα προσφοράς αλλά συνήθως (με κάποιες εξαιρέσεις) με κριτήρια δημοφιλίας και κομματικής πειθαρχίας, γι' αυτό και έχουμε, μετά την εκλογή, αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς. Συνήθως αναζητούν υποψηφίους «ελεγχόμενους», που να κάνουν ότι δε βλέπουν κάποια πράγματα και να μη συγκρούονται με το κόμμα, όταν βρίσκεται στην εξουσία. Ισως γι' αυτό, όταν στο νομό Θεσσαλονίκης δίνονταν (στο πλαίσιο ανταλλαγών) μεγάλες εκτάσεις του Δημοσίου στη Μονή Βατοπεδίου, αρκετοί αρμόδιοι (και κομματικοί αξιωματούχοι) έκαναν πως δεν έβλεπαν. Δυστυχώς τα κόμματα εξουσίας στη χώρα μας διαχρονικά, αντί να επιβραβεύουν και να προβάλλουν ως πρότυπο τα στελέχη τους που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, καταγγέλλοντας και σκάνδαλα των κομμάτων τους αν χρειαστεί, στην πράξη τα περιθωριοποιούν δείχνοντας ότι το πολιτικό σύστημα επιδιώκει να ανακυκλώνεται με «κατά συνθήκην» πρόσωπα και καταστάσεις.
Η παθογένεια του τρόπου λειτουργίας των κομμάτων και των λανθασμένων προτύπων είχε ως αποτέλεσμα έντιμοι πρωθυπουργοί να περιστοιχίζονται από πρόσωπα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη σήμερα και για έναν εξ αυτών (απόλυτα έντιμο) να υπάρχει απόφαση δικαστηρίου στη Θεσσαλονίκη, που αναφέρει ότι «κομματικοί φίλοι και κουμπάροι» του τον χρησιμοποίησαν για δικά τους οφέλη.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι με δική τους ευθύνη τα κόμματα απαξιώθηκαν στη συνείδηση των πολιτών, ενώ ο τρόπος ελέγχου των οικονομικών τους και βελτίωσης της λειτουργίας τους αφορά όλους μας, γιατί μέσω αυτών λειτουργεί το πολίτευμα. Αλλά η γενικότερη παθογένεια του κομματικού συστήματος πρέπει να απασχολεί κυρίως τους πολιτικούς ηγέτες, που επιτέλους πρέπει, παραμερίζοντας τις μετριότητες του κομματικού σωλήνα, να ανοιχθούν στην κοινωνία αναζητώντας ανθρώπους ικανούς και με ήθος, με σεβασμό στον πολίτη αλλά και την ανεξαρτησία των άλλων θεσμών… Γι' αυτό θα έπρεπε να αποφύγουν «χρίσματα» που προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών, ενώ στο συνδικαλισμό και τους μικρότερους δήμους να αφήσουν τις κοινωνίες να αναδείξουν αυτούς που θέλουν. Αν θέλουν να δώσουν «χρίσματα» σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, δεν πρέπει να αναζητούν «διαχειρίσιμους» υποψηφίους αλλά ανθρώπους με ήθος και ικανότητες.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρώην προέδρου ΔΣΘ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου