Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Η παθογένεια της διαφθοράς

Η ΕΕ πραγματοποίησε έρευνα στις χώρες - μέλη της την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2013 τα συμπεράσματα της οποίας ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες από την αρμόδια επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρεμ. Στην ερώτηση αν η διαφθορά είναι γενικευμένη στη χώρα, για την Ελλάδα απάντησε θετικά το 99% των ερωτηθέντων, με δεύτερη την Ιταλία με θετική απάντηση από το 97% των ερωτηθέντων και τρίτη την Ισπανία με 95% θετικές απαντήσεις... Σύμφωνα με την έρευνα, η διαφθορά στοιχίζει στην οικονομία της ΕΕ περίπου 120 δισ. ευρώ ετησίως... ενώ η Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία της και πρότεινε τη λήψη μέτρων και αύξηση των μηχανισμών ελέγχου.
Ανέφερα τα ανωτέρω (η είδηση μάλλον πέρασε απαρατήρητη στη χώρα μας) για να επισημάνω ότι παρότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον ελληνικό, δυστυχώς η Ελλάδα τείνει να γίνει πρωταθλήτρια σ' αυτόν τον τομέα. Εδώ θα έπρεπε να σημειώσουμε ότι οι ισχυρές χώρες της ΕΕ βαρύνονται για την ένταση του φαινομένου στις μικρότερες χώρες, γιατί με τη δωροδοκία αξιωματούχων τους προωθούν οπλικά συστήματα κ.λπ. κι ενδεικτικά υπενθυμίζω ότι η ισχυρή Γερμανία συστηματικά διέφθειρε αξιωματούχους άλλων χωρών είτε μέσω τις SIEMENS είτε μέσω άλλων βιομηχανιών…
Αν μελετήσει κάποιος την ελληνική Ιστορία, θα δει ότι πάντα η διαφθορά ήταν γενικευμένη σε περιόδους παρακμής του ελληνισμού. Ενδεικτικά επισημαίνω ότι ο βασιλεύς της Μακεδονίας Φίλιππος, που γνώριζε καλά τους Αθηναίους που έρχονταν ως πρέσβεις στην αυλή του, απεφάνθη: «Μηδείς Αθηναίος αδωροδόκητος πλην Ξενοκράτους...» (Διογένους Λαερτίου, Βίοι φιλοσόφων, Ξενοκράτης 9), καθότι «ως μόνος είη Ξενοκράτης των προς αυτόν αφιγμένων αδωροδόκητος».
Για δωροληψία κατηγορήθηκε και το Μαντείο των Δελφών και η Πυθία που έδωσε στον Φίλιππο το χρησμό «αργυραίς λόγχαις μάχου, και πάντων κρατήσεις...». Ο Φίλιππος ερμηνεύοντας σωστά το χρησμό, με τις αργυρές λόγχες - δωροδοκίες επικράτησε πλήρως υποτάσσοντας και ενώνοντας τις παρηκμασμένες πόλεις σε πανελλήνια προσπάθεια, ενώ, όπως γράφει στο γλαφυρό βιβλίο του, «Δίκη περί όνου σκιάς» ο καθηγητής μου στη Νομική Σχολή Τ. Φιλιππίδης με δωροδοκία εξασφαλιζόταν, την περίοδο παρακμής στην Αθήνα, η σιωπή των μαρτύρων στα δικαστήρια για τους οποίους λέγανε ότι «φέρουν βουν επί γλώσσης», γιατί το αττικό δίδραχμο είχε παράσταση βοδιού.
Η παθογένεια της διαφθοράς ήταν καταστροφική για την Ελλάδα σε όλες τις ιστορικές περιόδους, ενώ το κλασικό σύμπτωμα παρακμής ήταν και είναι η διαφθορά, σύμπτωμα που δυστυχώς παρατηρείται και στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης.
Οι ασκούντες εξουσία, αν ενδιαφέρονται για την υστεροφημία τους, καλό είναι να θυμούνται ότι μένουν ευφήμως στην Ιστορία οι ασκούντες την εξουσία με υψηλό ήθος και εντιμότητα, ενώ η μνήμη των διεφθαρμένων στιγματίζεται στους αιώνες γι' αυτό βλέπουμε ο Θουκυδίδης να εκθειάζει την εντιμότητα του Περικλή κι ο Αριστοτέλης να αναφέρει τον Εφιάλτη που το 462 π.χ. μεταρρύθμισε το πολίτευμα της Αθήνας και «γενόμενος του Δήμου προστάτης Εφιάλτης ο Σοφωνίδου, δοκών αδωροδόκητος είναι και δίκαιος προς την πολιτεία...» (Αθηναίων Πολιτεία - κεφ. ΧΧΩ,Ι).
Θα ήταν καλύτερο οι ηγέτες της σημερινής - παρηκμασμένης Ελλάδας από τη σύγχρονη Ιστορία να θυμούνται τον Ν. Πλαστήρα που διετέλεσε πρωθυπουργός και πέθανε σε στρατιωτικό κρεβάτι εκστρατείας, ενώ βρήκαν στην τσέπη του, μόνη περιουσία, ένα δολάριο... Κυρίως όμως να θυμούνται ότι η αρχαία Ελλάδα παρήκμασε και υποτάχθηκε στους Ρωμαίους λόγω γενικευμένης διαφθοράς, διότι όπως έγραφε ο Πολύβιος (Πολυβίου ιστορ. ΙΗ κεφ. 34,7-8) «ήδη γαρ κατά την Ελλάδα της δωροδοκίας επιπολαζούσης και μηδένα μηδέν δωρεάν πράττειν...». Γι' αυτό η έκθεση της ΕΕ πρέπει να μας ανησυχήσει και πέραν της θέσπισης κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή, πέραν του ότι οι ηγέτες πρέπει πρωτίστως να επιλέγουν συνεργάτες και στελέχη για τον κρατικό μηχανισμό με πρώτο κριτήριο το ήθος, πρέπει -για να βελτιωθεί η κατάσταση- μέσω της παιδείας αλλά και των ΜΜΕ να προβάλλονται στη νέα γενιά υγιή πρότυπα...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρώην
προέδρου του ΔΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου