Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η αλήθεια στους πολίτες

Ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του γράφει: «θέλουν την αλήθεια, κι όποιος την ειπή κινδυνεύεται. Αλήθεια, αλήθεια, πικριά οπού είσαι». Θυμήθηκα τη ρήση του διαβάζοντας ότι μετά από τόσα δάνεια, μετά από το περσινό «κούρεμα» και μετά από τόσους φόρους το χρέος της χώρας αυξήθηκε περισσότερο κι έτσι από 305,53 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τέλη του 2012 στα τέλη Ιουνίου 2013 έφτασε στο ποσό των 321,62 δις.
Βέβαια, ο αρμόδιος υπουργός είπε πως δεν είναι ανησυχητική η κατάσταση, ότι ήταν αναμενόμενο, αλλά ανησυχούμε γιατί μονίμως ο πολιτικός κόσμος δεν ανησυχούσε και απέκρυπτε επί δεκαετίες την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση της χώρας από τον λαό. Δεν βγήκε κάποιος πρωθυπουργός πριν 15 ή πριν 10 ή πριν 5 χρόνια να πει ξεκάθαρα την θλιβερή αλήθεια: ότι η χώρα είναι καταχρεωμένη κι ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα είναι βαρύ το τίμημα. Όχι μόνο δεν είπαν την αλήθεια αλλά πέραν των ρουσφετολογικών διορισμών και το μοίρασμα επιδομάτων του τύπου «έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία», διεκδίκησαν κι επέβαλλαν την διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας χρεώνοντας την ακόμα πιο πολύ.
Είναι αλήθεια επίσης ότι οι θυσίες του πολίτη τα τελευταία χρόνια δεν πιάνουν τόπο γιατί τα λεφτά που μαζεύονται δεν πάνε για παραγωγικά έργα, ούτε για δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά για να πληρωθούν δόσεις παλιών δανείων… και αυτό θα συνεχισθεί και στο μέλλον γιατί ουσιαστικά παίρνουμε δάνεια για να πληρώνουνε τα παλιά αυξάνοντας υπέρμετρα το συνολικό χρέος. Αναρωτιέμαι τι νέο φόρο θα επινοήσουν για τον πολίτη το 2014 ή το 2015 τη στιγμή που έχει εξαντληθεί προ πολλού η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών;
Τώρα τουλάχιστον οι πολιτικοί μας ηγέτες οφείλουν να κάνουν αυτοκριτική και επιτέλους να πουν την αλήθεια… Να εκπονήσουν και υλοποιήσουν άμεσα σχέδιο για αντιστροφή πορείας της χώρας με αύξηση ΑΕΠ και πραγματική ανάπτυξη με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της (φυσικές ομορφιές, μνημεία και πολιτισμός, εμπορική ναυτιλία, ορυκτός πλούτος). Κι επειδή το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό, ας ξεκινήσουν τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος (μπορούσε να έχει ξεκινήσει από τον Μάιο του 2013) για να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι θεσμοί, να παύσει η προκλητική ατιμωρησία πολιτικών με τις σύντομες παραγραφές και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανανέωσης και αναδιάρθρωσης της πολιτικής μας ζωής με το πολίτευμά μας να έχει χροιά πιο συμμετοχικής δημοκρατίας, κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Τέλος τα πολιτικά μας κόμματα να συνειδητοποιήσουν ότι κανένα κόμμα πλέον δεν μπορεί να εμπνεύσει ελπίδα στον πολίτη με στελέχη που μπέρδεψαν τις έννοιες του νόμιμου και του ηθικού, ούτε βέβαια με αργόσχολους γόνους η στελέχη που ξέρουν μόνο να σκύβουν το κεφάλι. Αλλάζουν οι καιροί κι αν θέλουν να έχουν μέλλον πρέπει να προσαρμοστούν έγκαιρα, πρέπει να έχουν το θάρρος της αλήθειας αλλά και να εκφράζονται σε όλα τα επίπεδα από πρόσωπα που με ήθος θα λειτουργούν «ως λυχνία επί όρους κειμένη».
*Ο κ. Γαρούφας είναι δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου