Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Χρειαζόμαστε ελπίδα προοπτικής

Εβλεπα πρόσφατα σε τηλεοπτικό κανάλι βουλευτή να παραπονείται για τη «μεγάλη μείωση αποδοχών τους» και θυμήθηκα κάποιον άλλον που στο παρελθόν άφησε να εννοηθεί ότι το κύρος τους αναβαθμίζεται όταν κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα…Φυσικά αυτά αποτελούν ενδείξεις υποβάθμισης του Κοινοβουλίου με ευθύνη και των πολιτών που επιλέγουν με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα ή εκδικούμενοι το πολιτικό σύστημα κι έτσι ένα Κοινοβούλιο που στο παρελθόν λάμπρυναν προσωπικότητες του πνεύματος (Π. Κανελλόπουλος, Κ. Τσάτσος, Γ. Κασιμάτης κ.λπ.) τώρα φιλοξενεί και πρόσωπα που «συζητούν» από το βήμα της Βουλής για τα ρολόγια τους ή συναρτούν το κύρος τους με τη χρήση πολυτελών αυτοκινήτων. Και προβάλλονται αυτοί οι ισχυρισμοί όταν ο βουλευτής σήμερα εισπράττει (βουλευτική αποζημίωση και επιδόματα) σχεδόν τριπλάσια από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ… και κλαψουρίζουν για τις αποδοχές τους που αγγίζουν τις 8.000 ευρώ μηνιαίως, όταν ξέρουν ότι το 25% των πολιτών είναι άνεργοι κι ότι χιλιάδες άλλοι ζουν από συσσίτια της Εκκλησίας.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε κάποιους πολιτικούς μας ότι στην αρχαία Αμφίπολη το 422 π.Χ. ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας με 150 Σπαρτιάτες νίκησε χιλιάδες Αθηναίους, γιατί μπήκε μπροστά λέγοντας στους 150 ότι «θα αποδείξω πως δεν είμαι καλύτερος εις το να προτρέπω άλλους, παρότι είμαι εις το να θέτω εις εφαρμογήν ο ίδιος τας προτροπάς μου...». Τα επισημαίνω αυτά για να υπενθυμίσω πόσο μετρά το παράδειγμα της ηγεσίας σ' ένα λαό. Δε φτάνει να προσπαθεί ο πρωθυπουργός να ανορθώσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Πρέπει ταυτόχρονα να «πείσει» βουλευτές και κρατικούς αξιωματούχους να συμμετάσχουν στις θυσίες των πολιτών καταργώντας κάποια προκλητικά προνόμια που κατά τη λαϊκή έκφραση «βγάζουν μάτι»…
Σήμερα το κράτος έχει παραλύσει και έχει εγκαταλείψει στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κι έτσι φτάσαμε σε σημείο να μην υπάρχει φαγητό για τους κρατούμενους στο Μεταγωγών στους οποίους δίνουν 5,5 ευρώ την ημέρα και τους λένε «παραγγείλτε απέξω να φάτε» και όσοι δεν έχουν οικονομική στήριξη απέξω ζουν με 1-2 σάντουιτς την ημέρα επί μήνες… Αλλά τη στιγμή που για λόγους οικονομίας πετσοκόβεται η πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ, εκατοντάδες πρώην βουλευτές και δήμαρχοι εξακολουθούν να παίρνουν διπλή – παχυλή σύνταξη, ενώ το ελληνικό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να έχει υπερδιπλάσιους υπαλλήλους από το γερμανικό... Ερχονται πολύ δύσκολες μέρες για τη χώρα και για να αντέξουν οι πολίτες χρειάζονται τουλάχιστον ελπίδα προοπτικής, αλλά για να την προσφέρει ο πολιτικός κόσμος πρέπει να ξανασυνδεθεί θετικά με τους πολίτες, συμμετέχοντας στις θυσίες και προβάλλοντας πειστικό όραμα για το μέλλον.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος 28/11/2012 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου