Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η μοναδική μας ελπίδα

«Κι αν ο αγέρας φυσά δεν μας δροσίζει
κι ο ίσκιος μένει στενός κάτω απ' τα κυπαρίσσια
κι όλο τριγύρω ανήφοροι στα βουνά».
Γ. Σεφέρης


Η Ελλάδα βιώνει μια κρίσιμη εβδομάδα κι οι στίχοι του Σεφέρη αποδίδουν την ελληνική πραγματικότητα. Το Κοινοβούλιό μας θα ψηφίσει σκληρά μέτρα λιτότητας, ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι είναι τα τελευταία κι ότι ακολουθεί η ανάπτυξη… αλλά οι πολίτες δυσπιστούν, γιατί θυμούνται ότι κι ο προηγούμενος πρωθυπουργός υποσχόταν προ διετίας ότι το 2012 θα αρχίσει η ανάπτυξη, αλλά χειροτέρεψε η κατάσταση.
Το Κοινοβούλιο, με κάποιες διαρροές, θα ψηφίσει τα μέτρα για να πάρουμε τη δόση, αλλά το πρόβλημά μας δε θα λυθεί, αν δεν υλοποιηθεί σχέδιο ανάπτυξης… Θα έπρεπε παράλληλα με τις περικοπές η κυβέρνηση να εκπονήσει και υλοποιήσει σχέδιο αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας με στόχευση π.χ. τα 15 εκατομμύρια τουριστών ετησίως να γίνουν 20 για να αυξηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό, τα 14 δισ. ευρώ από την Εμπορική Ναυτιλία να γίνουν 20, η γεωργία μας να στραφεί σε νέες καλλιέργειες για πραγματική παραγωγή και εξαγωγές. Δυστυχώς τέτοιο σχέδιο δεν υλοποιείται, ενώ δε γίνονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, αν και για κάποιες δεν απαιτούνται χρήματα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στη χώρα μας έχουμε απονομή δικαιοσύνης με μεγάλη καθυστέρηση αλλά ταυτόχρονα έχουμε δικαστικές διακοπές 3,5 μήνες ετησίως. Αν γινόταν περιορισμός των δικαστικών διακοπών μόνο στον Αύγουστο και σε μια εβδομάδα την περίοδο των Χριστουγέννων και άλλη μία εβδομάδα την περίοδο εορτών του Πάσχα, θα είχαμε ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Οι δικαστές μας πρέπει να αμείβονται καλά για να είναι απερίσπαστοι στο έργο τους, αλλά δεν υπάρχει λόγος να είναι κλειστά τα δικαστήρια 2,5 μήνες το καλοκαίρι, 15 μέρες τα Χριστούγεννα και 15 μέρες το Πάσχα…
Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες και μέρες ο πολιτικός κόσμος ζητώντας θυσίες από τους πολίτες πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα θυσιάζοντας κάποια προκλητικά προνόμια, όπως π.χ. τη διπλή-παχυλή σύνταξη, την επιπρόσθετη αμοιβή για συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής και να συνειδητοποιήσει ότι είναι έγκλημα να έχει η Βουλή μας περισσότερους υπαλλήλους από τη Βουλή της Γερμανίας και να απασχολεί κάθε βουλευτής 5-6 δημόσιους υπαλλήλους ή να δημιουργούνται θέσεις για να βολευτούν οι κουμπάροι κάποιων υπουργών. Σήμερα οι ηγέτες μας οφείλουν να εκπονήσουν και να υλοποιήσουν τάχιστα σχέδιο ανάπτυξης με αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας, για να αυξηθεί το ΑΕΠ και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, γιατί αυτό αποτελεί τη μοναδική ελπίδα εξόδου της χώρας από την κρίση.

Του Δημήτρη Γαρούφα, πρώην προέδρου του ΔΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου