Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Μύθοι και αλήθειες για τις εκλογές

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρώην προέδρου του ΔΣΘ 
Δύο βδομάδες μένουν για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου 2012, παρουσιάστηκαν τα κόμματα που θα συμμετέχουν σε αυτές με τα ψηφοδέλτιά τους και υποτίθεται ότι γίνονται συζητήσεις επί των προγραμμάτων τους για το μέλλον της χώρας.
Στα όσα λέγονται υπάρχει πολύς μύθος και μικρές δόσεις αλήθειας. Καλό είναι ψύχραιμα κι αντικειμενικά να επισημάνουμε κάποια πράγματα:
1) όλα τα κόμματα μιλούν για ανανεωμένα ψηφοδέλτια. Η ανανέωση στην πολιτική ζωή υπάρχει όταν αναδεικνύονται πρόσωπα που δοκιμάστηκαν επιτυχώς στον επαγγελματικό τομέα ή σε άσκηση κάποιου δημόσιου αξιώματος, όταν τα νέα πρόσωπα είναι φορείς υψηλού ήθους, νέων ιδεών και προτάσεων που εγγυώνται λύσεις σε προβλήματα. Οταν λείπουν όλα αυτά και η ανανέωση γίνεται μόνο βιολογικά με πρόσωπα που τίποτε δεν έχουν να πουν, τότε αυτή η ανανέωση λέγεται αναπαλαίωση.
2) Η προσωρινή κράτηση του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου για ξέπλυμα «βρόμικου χρήματος» δεν αποδεικνύει ότι βελτιώθηκαν τα πράγματα. Εξακολουθεί να υπάρχει η συνταγματικά κατοχυρωμένη σχεδόν άμεση παραγραφή ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων… και η συγκεκριμένη υπόθεση αποδεικνύει μόνο ότι η δικαιοσύνη ως θεσμός λειτουργεί και επιλαμβάνεται κάποιων υποθέσεων που της επιτρέπει η Βουλή… Παράλληλα και τώρα ακόμη -δυστυχώς- υπάρχουν σε ψηφοδέλτια κομμάτων πρόσωπα που τραυμάτισαν το λαϊκό αίσθημα, έχοντας κατηγορηθεί για συμμετοχή σε σκάνδαλα ή ότι χρησιμοποίησαν κομματικές ή κυβερνητικές θέσεις για πλουτισμό, κι αυτό δείχνει ότι η νοοτροπία δεν άλλαξε.
3) Είναι λάθος να τίθενται ψευτοδιλήμματα στους πολίτες. Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι δεδομένη κι όσοι διαμαρτύρονται για μνημόνια κ.λπ. δεν την αμφισβητούν κι οι περισσότεροι διαμαρτυρόμενοι απλά θα ήθελαν να μπει πάτος στο βαρέλι, να δρομολογηθεί ανάπτυξη και αντί οριζόντιων περικοπών δαπανών να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη…, γιατί είναι αδιανόητο π.χ .να φορολογείται ο συνταξιούχος του ΟΓΑ ή να μειώνεται το επίδομα ανεργίας αλλά να δίνεται διπλή-παχυλή σύνταξη σε βουλευτές και δημάρχους…
4) Στους πολίτες υπάρχει θυμός, πικρία κι αγανάκτηση γι' αυτό και μεγάλο μέρος αυτών σ' αυτές τις εκλογές δε θα επιλέξει, αλλά δυστυχώς μόνο θα διαμαρτυρηθεί και θα καταδικάσει… Θα μπορούσε ο πολιτικός κόσμος με κάποιες συμβολικές κινήσεις (π.χ. μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, κατάργηση της διπλής σύνταξης σε βουλευτές, δημάρχους κ.λπ.) να αποφορτίσει το κλίμα. Δεν το έκανε γιατί δε θέλει να στερηθεί κάποιων προνομίων του και φυσικά ο πολιτικός κόσμος θα έχει την ευθύνη για το όποιο αποτέλεσμα.
Τελειώνοντας, επισημαίνουμε ότι οι πολίτες πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν ως ενεργοί πολίτες και με ψυχραιμία να κάνουν επιλογές υψώνοντας τον πήχη. Οι ενεργοί πολίτες ποτέ δεν απέχουν, αλλά επιλέγουν με κριτήριο το ήθος, τις ικανότητες και τις ιδέες με στόχο μια Ελλάδα με προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου