Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Επιλογή ή διαμαρτυρία και καταδίκη;

ΤOY ΔHMHTΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
πρ. προέδρου του ΔΣΘ
Ο χτεσινός επισκέπτης στο γραφείο μου ήταν πάντα νουνεχής στη ζωή του, άνθρωπος του μέτρου. Επειτα από κάποιες πληροφορίες για υπόθεσή του, στη συζήτηση για το τι γίνεται με τις επικείμενες εκλογές μού ανακοίνωσε ορθά κοφτά ότι θα ψηφίσει συγκεκριμένο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα. Τον ρώτησα με απορία αν ξέρει το πρόγραμμά του ή τους ηγέτες του, αλλά μου απάντησε πάλι πως «ούτε τους ξέρω ούτε με νοιάζει αν έχει ή τι πρόγραμμα έχει. Θα το ψηφίσω για να εκδικηθώ τους επαγγελματίες πολιτικούς που κόβουν από τη δική μου σύνταξη, αλλά οι ίδιοι δεν έχασαν κανένα προνόμιο κι έτσι παίρνουν ακόμη παχυλή διπλή σύνταξη, πληρώνονται εξτρά για να πάνε σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής κι απομυζούν εμάς για να έχουν γυμναστήριο στο υπόγειο της Βουλής…».
Ιδιες συζητήσεις γίνονται καθημερινά σ' όλη την επικράτεια με όλα τα σημάδια να δείχνουν ότι οι προσεχείς εκλογές δε θα είναι εκλογές επιλογής, αλλά διαμαρτυρίας και καταδίκης, γεγονός που είναι επικίνδυνο για το μέλλον του τόπου.
Γι' αυτό φταίει η οικονομική κρίση, το γενικότερο κλίμα αλλά κι ο πολιτικός μας κόσμος που δε φρόντισε να δώσει επαρκείς ενδείξεις ότι πήρε το μάθημα κι ότι κάποια πράγματα δε θα ξαναγίνουν. Δυστυχώς, δεν έγιναν οι απαραίτητες συμβολικές κινήσεις (π.χ. μείωση σε 200 του αριθμού των βουλευτών) ούτε τουλάχιστον έγινε μια γενναία αυτοκριτική που θα αποφόρτιζε το κλίμα, ούτε ανοίχθηκαν τα κόμματα στην κοινωνία για να εμπλουτιστούν με πρόσωπα ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής, εγνωσμένης εντιμότητας και ικανοτήτων. Αν αληθεύουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες στα ψηφοδέλτια των λεγομένων κομμάτων εξουσίας θα κυριαρχούν πάλι ανεπάγγελτοι γόνοι, παιδιά που δε δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους, μετριότητες του κομματικού σωλήνα που έχουν το προσόν να σκύβουν το κεφάλι. Γιατί είναι βέβαιο ότι αν προσπαθούσαν να επιστρατεύσουν και κάποια πρόσωπα με ήθος, ικανότητες και θάρρος αυτά τα πρόσωπα θα τολμούσαν να λένε και «όχι» καμιά φορά και να καταγγέλλουν και σκάνδαλα του κόμματός τους...
Ο πολιτικός κόσμος έπρεπε, λαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών, να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν το έκανε. Γι αυτό στις επικείμενες εκλογές μεγάλο μέρος των πολιτών δε θα επιλέξει, αλλά θα καταδικάσει με δυσάρεστες συνέπειες για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου