Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Διάλογος κι αποφάσεις για το μέλλον

Η οικονομική κρίση πλήττει πλέον και μεγάλες χώρες της Ευρώπης (Ιταλία-Ισπανία) με παραγωγική βάση αλλά, αν σε αυτές φέρνει βήχα, στην Ελλάδα έφερε πνευμονία... Γιατί στην Ελλάδα το οικοδόμημα ήταν σαθρό, αλλά και γιατί η κρίση στην Ελλάδα είναι οικονομική και πολιτική.
Κάνοντας κάποιος μια αναδρομή στην πολιτική μας ζωή στα χρόνια της μεταπολίτευσης θα δει ότι υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που μας κάνουν περήφανους (π.χ. η επιτυχία του Κ. Σημίτη για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η επιτυχία του Κ. Καραμανλή για μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κ.λπ.), αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα και καταστάσεις που μας κάνουν να ντρεπόμαστε.
Δε θα ξεχάσουμε ποτέ ότι αυτήν την περίοδο έρρευσαν πακτωλοί χρημάτων από την ΕΕ στη χώρα μας, αλλά οι ασκούντες την εξουσία προτιμούσαν τις επιδοτήσεις αντί αναδιάρθρωσης καλλιεργειών και αντί καινοτόμων επενδύσεων το Κοινοβούλιό μας χωρίς ντροπή ψήφιζε τροπολογίες για επιδόματα τύπου «έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία…».
Δε θα ξεχάσουμε ότι έγιναν απανωτές αναθεωρήσεις συνταγματικών διατάξεων, αλλά κανένας ηγέτης δε ζήτησε να αλλάξουν οι διατάξεις που στην πράξη προστάτευαν επίορκους πολιτικούς με τη σχεδόν άμεση παραγραφή των ποινικών ευθυνών τους κι έτσι σχεδόν κανένας πολιτικός δεν τιμωρήθηκε για τα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου, των ομολόγων, του Βατοπεδίου, των υποβρυχίων κ.λπ.
Ντρεπόμαστε ακόμη γιατί αυτά τα χρόνια περίσσεψαν οι ξύλινοι λόγοι και βερμπαλισμοί περί ενιαίου αμυντικού χώρου με την Κύπρο και περί εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά δεν τολμήσαμε να βάλουμε τους πυραύλους στην Κύπρο και δεν τολμούμε ακόμη και τώρα να οριοθετήσουμε τις ΑΟΖ.
Δεν έχει νόημα να πούμε περισσότερα. Δυστυχώς ακόμη και τώρα ο πολιτικός μας κόσμος δεν ξεχνά τις κακές του συνήθειες κι έτσι η σημερινή κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης έχει τριπλάσιους υπουργούς από ό,τι έχει η αντίστοιχη ιταλική…
Διανύουμε κρίσιμη περίοδο κι επειδή το πρόβλημα δεν είναι μόνον οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό, επιβάλλεται να ειπωθεί όλη η αλήθεια στους πολίτες, αλλά και να ανοίξει άμεσα διάλογος για το μέλλον του τόπου, με στόχο πέρα από την κατάρτιση σχεδίου εξόδου από την κρίση να προχωρήσουμε σε καλύτερη λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος, γιατί η ουσιαστική αναδιάρθρωσή του μέσω τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης (δημοσιοποιήθηκαν μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις από τη ΝΔ) θα αργήσει, γιατί αν η διαδικασία ξεκινήσει από την επόμενη Βουλή με τη διαδικασία του άρθρου 110 του Συντάγματος, θα ολοκληρωθεί δυστυχώς μετά το 2016.

*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος 23/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου