Σήμερα, ξεφεύγοντας λίγο από τη μίζερη δική μας πολιτική πραγματικότητα, θα αναφερθώ σε μια εκδήλωση που παρακολούθησα το Σαββατοκύριακο 12-13 Νοεμβρίου 2011, προσκεκλημένος από την Παμβουλγαρική Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσάνων, στο Μπόροβιτς της Βουλγαρίας (δίπλα στην πόλη Σαμοκόβ), όπου διοργάνωσε φεστιβάλ παραδοσιακών ελληνικών χορών, με συμμετοχή χορευτικών ομίλων των εκεί συλλόγων Σαρακατσάνων.
Η εκδήλωση είναι η δεύτερη μεγάλη που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι σύλλογοι Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας και είναι μια ευκαιρία «ανταμώματος» των Σαρακατσάνων που ζουν στη δυτική Βουλγαρία (Ντούπνιτσα, Σαμοκόβ, Μπερκόβιτσα, Μοντάνα, Σόφια, Κάρλοβο κ.λπ.). Ηταν συγκινητικό να βλέπει κάποιος εκατοντάδες παιδιά ηλικίας από 7 μέχρι 18 χρόνων απ' όλη τη Βουλγαρία να χορεύουν και να τραγουδούν για τα Αγραφα και τον Κατσαντώνη, για τις ελληνικές θάλασσες, την Πόλη και το «μαρμαρωμένο βασιλιά»…
Ζουν στη Βουλγαρία εδώ και 180 χρόνια αλλά, χαράσσοντας τη δική τους πορεία, κρατούν με πείσμα την ελληνική γλώσσα, κρατούν τις παραδόσεις, έχουν συνείδηση της ελληνικής καταγωγής και διαπρέπουν σήμερα στη Βουλγαρία, αρχίζοντας να μπαίνουν δυναμικά στον κόσμο των επιχειρήσεων… Είδα ανθρώπους που πριν από 20 χρόνια δούλευαν ως εργάτες στην Ελλάδα να είναι τώρα ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ενώ κάποιοι άλλοι, που από τότε άρχισαν εμπόριο εισάγοντας στη Βουλγαρία βρώσιμη ελιά και ξηρούς καρπούς από την Ελλάδα, τώρα χτίζουν εμπορικά κέντρα και τουριστικά συγκροτήματα στη Μαύρη Θάλασσα.
Τα ονοματεπώνυμά τους τα άλλαξε βίαια η βουλγαρική κυβέρνηση το 1958 αλλά οι ίδιοι τα διατηρούν στις κοινωνικές σχέσεις, ενώ ο διακριτικός τίτλος των επιχειρήσεών τους είναι συνήθως το ελληνικό επώνυμο του ιδιοκτήτη ή ονόματα από την ελληνική μυθολογία… κι έτσι στις εκδηλώσεις, όταν αναφέρονται οι χορηγοί, αναφέρονται εταιρίες με διακριτικό τίτλο «Οδυσσέας», «Πηνελόπη» κ.λπ.
Παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις ελληνικές εξελίξεις και κάνουν κριτική για τους Ελληνες πολιτικούς. Με πληροφορούν ότι, πέραν της... Ελβετίας, μεγάλα ποσά από Ελλάδα κατατέθηκαν σε βουλγαρικές τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο, ότι οι μεγάλες ελληνικές εταιρίες στη Βουλγαρία ακμάζουν, αλλά επισήμαναν ότι, «όταν η Ελλάδα βήχει, η Βουλγαρία παθαίνει πνευμονία»…
Ζώντας εκτός Ελλάδας, έχουν άλλη οπτική, είναι αισιόδοξοι για τον Ελληνισμό... Γι' αυτό, συζητώντας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μας διέκοψε κάποιος γέροντας Σαρακατσάνος, για να μας πει με τη γλώσσα του Μακρυγιάννη: «Μη σκιάζεστε... Είμαστε τρανό έθνος κι έχουμε πολιτισμό που σαν τ' αλάτι νοστιμεύει όλο τον κόσμο. Γι' αυτό κι ο Θεός δεν αφήνει να χαθούμε. Η Ελλάδα κοντανασαίνει τώρα στον ανήφορο αλλά θα βρει την καλή τη στράτα...».
*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου