Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Αναζητώντας ελπίδα...

«θα περάσουν από πάνω μας όλοι οι τροχοί

στο τέλος τα ίδια τα όνειρά μας θα μας σώσουν...»

Ν. Καρούζος

Ο Ελληνας πολίτης άφωνος παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στη χώρα. Ζει με το άγχος της ανεργίας, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και νιώθει τη ζωή του να υποβαθμίζεται καθημερινά.

Περίμενε, αυτές τις μέρες τουλάχιστον, από τον πολιτικό κόσμο τη γλώσσα της αλήθειας, για να καταλάβει τι τον περιμένει. Δεν έχει καλή πληροφόρηση, αλλά άρχισε να διαισθάνεται ότι υπήρξε θύμα κι ότι στο παρελθόν με την ψήφο του εξυπηρέτησε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Περίμενε, τώρα τουλάχιστον, να ακούσει αυτοκριτική, να παραδεχτούν κάποιοι ότι αυτό που γίνεται τώρα έπρεπε να γίνει αρχές του 2009. Θα ήταν πιο αληθινός ο κ. Παπανδρέου, αν έλεγε ότι ήταν λάθος του που πίεζε από αρχές 2009 για εκλογές, γιατί ήξερε την κατάσταση και θα είχε δικαιωθεί, αν καλούσε τον τότε πρωθυπουργό και του έλεγε ότι «η χώρα κατρακυλά, έλα να δούμε μαζί με τι πρόγραμμα θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση». Θα ήταν γενναίος, αν έλεγε ότι μετάνιωσε για το «λεφτά υπάρχουν» που είπε το Σεπτέμβρη του 2009 κι ότι μετάνιωσε για πρόσφατους χειρισμούς. Οπως επίσης θα ήταν πιο αληθινοί οι εκπρόσωποι της ΝΔ, αν παραδέχονταν ότι «ναι, φταίει και η ΝΔ, γιατί έπρεπε να είχε πάρει μέτρα τουλάχιστον από το 2007».

Υπό την πίεση των Βρυξελλών επετεύχθη κάποια συναίνεση και σχηματίστηκε μεταβατική κυβέρνηση, για να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση. Η συναίνεση όμως, για να δημιουργήσει προοπτική, θα έπρεπε να επεκταθεί και σε συμφωνία συνταγματικής αναθεώρησης, για να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι θεσμοί και να πάψει η συνταγματική κατοχύρωση της ατιμωρησίας επίορκων πολιτικών, και σε θέσπιση νομικού πλαισίου, που θα φέρει τη διαφάνεια στην πολιτική μας ζωή.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η συμφωνία, που έγινε στο χείλος του γκρεμού, θα δημιουργήσει άλλο κλίμα. Σ' αυτό το πλαίσιο τώρα οφείλουν οι ηγέτες να πουν την αλήθεια στον πολίτη: ότι τον περιμένουν μαύρες μέρες, ότι θα υπάρξουν κι άλλα βάρη τα προσεχή χρόνια και κυρίως να πουν τι είδους ανάπτυξη οραματίζονται που θα μας βγάλει από την κρίση.

Τέλος κι εμείς οι πολίτες ας συνειδητοποιήσουμε πλέον ότι θα βοηθήσουμε τη χώρα μόνον αν γίνουμε ενεργοί πολίτες. Τα όνειρά μας, η θέλησή μας για μια καλύτερη, ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα θα είναι το προζύμι της ελπίδας, που θα μας βοηθήσει να αντέξουμε την κρίση.

*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου