Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η τελευταία ευκαιρία


Με θλίψη παρακολουθώ τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας αυτόν τον καιρό, όπου η κυβέρνησή μας δείχνει ανίκανη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, ενώ κατακλύζονται καθημερινά οι πλατείες από αγανακτισμένους πολίτες που διαμαρτύρονται αλλά χωρίς πρόταση.
Ο πολιτικός κόσμος, αντί να κάνει αυτοκριτική και να επεξεργάζεται προτάσεις για το μέλλον, σκιαμαχεί σε επίπεδο κουτσομπολιού, ενώ και κάποιες προτάσεις που έγιναν (π.χ. οι προτάσεις του κ. Σαμαρά) δεν αποτέλεσαν αφορμή γενικευμένης συζήτησης για το μέλλον του τόπου.
Το πιο θλιβερό όμως είναι ότι ο πολιτικός κόσμος δίνει την εικόνα πως με νύχια και με δόντια αγωνίζεται να διασφαλίσει κάποια προνόμιά του, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι νέοι να στρέφουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα.
Ενδεικτικά και μόνον αναφέρω ότι με το «νέο μνημόνιο», ενώ «ξεζουμίζονται» οι Ελληνες και κόβουμε κι από αυτόν που παίρνει 600- 700 ευρώ το μήνα, οι βουλευτές μας σφυρίζουν αδιάφοροι. Εξακολουθούν να αμείβονται επιπρόσθετα με 250 περίπου ευρώ ανά συνεδρίαση για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής (γιατί άραγε; δεν είναι στις υποχρεώσεις τους το να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Βουλής και των επιτροπών της;), ενώ την τελευταία δεκαετία τριπλασιάστηκε το προσωπικό της Βουλής από συνεργάτες και συγγενείς βουλευτών που εξακολουθούν να αμείβονται με 16 και 17 μισθούς…
Αν κοπούν κάποια προκλητικά προνόμια των εκπροσώπων μας στο Κοινοβούλιο, δε θα σωθεί η Ελλάδα. Ομως σε κρίσιμους καιρούς μετρά το παράδειγμα, μετρά να λειτουργούν οι ηγέτες ως «λυχνία επί όρους κειμένη» δίνοντας τον τόνο λιτότητας και υπευθυνότητας. Υπενθυμίζω από την ιστορία ότι ο Μ. Αλέξανδρος, όταν του πρόσφεραν νερό στην έρημο, δε δέχτηκε να πιει, γιατί δεν υπήρχε νερό για όλο το στρατό, ενώ ένας άλλος στρατηγός, ο Βρασίδας, με 150 Σπαρτιάτες νίκησε πολυπληθή αθηναϊκό στρατό, γιατί μπήκε μπροστά λέγοντας: «Οσον αφορά το κατ' εμέ, θα αποδείξω ότι δεν είμαι καλύτερος εις το να προτρέπω άλλους παρ' ότι είμαι εις το να θέτω εις εφαρμογήν ο ίδιος τας προτροπάς μου…».
Η κρίση της χώρας μας είναι η τελευταία ευκαιρία για τον πολιτικό κόσμο να προχωρήσει σε αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και σε προετοιμασία τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης που θα δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στους θεσμούς για να λειτουργεί πιο συμμετοχικά η δημοκρατία μας. Αν δεν αξιοποιήσουν άμεσα την ευκαιρία, φοβούμαι πως θα έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με ενίσχυση των άκρων και τριγμούς στη λειτουργία του πολιτεύματός μας.
 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου