Η Ελλάδα δεν έχει βιομηχανία και δεν αποτελεί κέντρο προηγμένης τεχνολογίας και υπηρεσιών, ενώ, ακόμη κι αν το επιδιώξει, δεν μπορεί να προσδοκά θεαματική πρόοδο σε αυτούς τους τομείς, ώστε να μπορεί να συναγωνιστεί χώρες με βιομηχανική παράδοση. Εχει όμως άλλα πράγματα που δεν τα έχουν οι βιομηχανικές χώρες. Εχει ιστορία αιώνων που αποτελεί τη βάση της παγκόσμιας ιστορίας, αρχαία μνημεία διάσπαρτα σε όλο τον ελλαδικό χώρο, ήλιο, θάλασσα και θαυμάσιο φυσικό κλίμα. Ολα αυτά, μαζί με την εμπορική μας ναυτιλία που εξακολουθεί να είναι πρώτη στον κόσμο και φέρνει κάθε χρόνο δεκάδες δισ. ευρώ σε συνάλλαγμα, είναι τα ισχυρά χαρτιά μας που μπορούν να φέρουν άλλου είδους ανάπτυξη.
Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται προβολή της ιστορίας και των μνημείων μας διεθνώς και δημιουργία υποδομών που θα προσελκύσουν τουρισμό υψηλού επιπέδου. Τα λέω αυτά με αφορμή συζήτηση που είχα στην αρχαία Αμφίπολη (έχει ένα μικρό αλλά θαυμάσιο αρχαιολογικό μουσείο), όπου ομάδα επισκεπτών από την Κύπρο με έκπληξη πληροφορούνταν την ιστορία της περιοχής και το γεγονός ότι εκεί έζησαν αρκετά χρόνια η γυναίκα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνη, κι ο γιος του μετά το θάνατό του, μέχρις ότου δολοφονήθηκαν εκεί από τον Κάσσανδρο. Και ρωτούσε κάποιος από την ομάδα: Γιατί η Ελλάδα δεν τα προβάλλει έξω αυτά;
Περιττό να πούμε ότι στο πλαίσιο κεντρικού σχεδιασμού οι φορείς πολιτισμού πρέπει να έχουν εξωστρεφή δράση και με τις εκδηλώσεις τους (χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα) να προσελκύουν από το εξωτερικό επισκέπτες υψηλού οικονομικού και πνευματικού επιπέδου. Ο συνδυασμός πολιτισμού, ήλιου και θάλασσας θα φέρει περισσότερα εκατομμύρια επισκεπτών με πολυπόθητο συνάλλαγμα, αρκεί να αξιοποιήσουμε με έξυπνες κινήσεις τα ισχυρά χαρτιά μας, ενώ κι ο αγροτικός μας τομέας μπορεί να αναπτυχθεί αλλάζοντας μορφή και λειτουργώντας συμπληρωματικά με στόχο την κάλυψη αναγκών διατροφής των πολλών εκατομμυρίων επισκεπτών.
Ελλείψει χώρου δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα και ενδεικτικά μόνο σημειώνουμε ότι είναι αδιανόητο π.χ. οι ξένοι να βρίσκουν κλειστά το καλοκαίρι τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους ή να υπάρχουν παραστάσεις αρχαίου δράματος σε αρχαία θέατρα και να μην υπάρχουν προγράμματα και στην αγγλική γλώσσα.
Στην Ελλάδα τα υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας έπρεπε να είναι τα βασικά σε κάθε κυβέρνηση… Αντί αυτού η τωρινή κυβέρνηση, μόλις εξελέγη, κατήργησε τα υπουργεία Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας… Κι αναρωτιέμαι: είναι δυνατόν μια χώρα που προσδοκά να ζήσει από τον τουρισμό να καταργεί το υπουργείο Τουρισμού;
*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου