Τα τελευταία χρόνια η πολιτική ζωή της χώρας ταλανίζεται από αποκαλύψεις σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται -όπως προκύπτει από πορίσματα εξεταστικών επιτροπών της Βουλής- πολιτικοί μας οι οποίοι δέχονταν «επιχορηγήσεις» από «χορηγούς» για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα αυτών βλάπτοντας το δημόσιο συμφέρον και γι' αυτό από αηδία μαζικά πλέον οι πολίτες στρέφουν την πλάτη στην πολιτική και τους πολιτικούς.
Βεβαίως η αποστασιοποίηση από την πολιτική δεν αποτελεί λύση, διότι η κάθαρση και η αναγέννηση θα έρθει μόνο με την ενεργό συμμετοχή όλων στα δημόσια πράγματα, ενώ για να είμαστε αντικειμενικοί οφείλουμε να επισημάνουμε ότι υπάρχουν και αρκετοί πολιτικοί μας με ήθος που θα έπρεπε όμως να πρωτοστατούν στα κόμματά τους για εξοστρακισμό από τη δημόσια ζωή των επίορκων συναδέλφων τους, γιατί o τίμιος προσφέρει περισσότερο και πραγματικά όταν δεν ανέχεται να συνυπάρχει με ανέντιμους…
Για όσους γνωρίζουν Ιστορία είναι κατανοητό ότι όλα αυτά είναι συμπτώματα της γενικότερης παρακμής της χώρας, γιατί, όταν ακμάζει, έχουμε έντιμους ηγέτες κι έτσι για τον ηγέτη της ακμής της αρχαίας Αθήνας, τον Περικλή, γράφει ο Θουκυδίδης «χρημάτων τε διαφανώς αδωρότατος γενόμενος» (Βιβλ. Β, κεφ. 65, 8), ενώ για τον Εφιάλτη που το 462 π.Χ. μεταρρύθμισε το πολίτευμα της Αθήνας γράφει ο Αριστοτέλης ότι «γενόμενος του Δήμου προστάτης Εφιάλτης ο Σοφωνίδου, δοκών και αδωροδόκητος είναι και δίκαιος προς την πολιτεία…» (Αθηναίων Πολιτεία-κεφ. ΧΧΩ, Ι).
Οταν τον επόμενο αιώνα παρήκμασε η Αθήνα, ο βασιλεύς της Μακεδονίας Φίλιππος που γνώριζε καλά τους Αθηναίους που πήγαιναν ως πρέσβεις στην αυλή του απεφάνθη: «μηδείς Αθηναίος αδωροδόκητος πλην Ξενοκράτους…»(Διογένους Λαερτίου, Βίοι φιλοσόφων, Ξενοκράτης 9) καθότι «ως μόνος είη Ξενοκράτης των προς αυτόν αφιγμένων αδωροδόκητος…». Σ' αυτή την Ελλάδα της παρακμής λέγεται ότι δωροδοκήθηκε και το μαντείο των Δελφών κι έτσι η Πυθία έδωσε στον Φίλιππο χρησμό: «αργυραίς λόγχαις μάχου και πάντων κρατήσεις…».
Το γεγονός ότι μένουν στην ιστορία ευφήμως -από τους διαχρονικά ασκούντες εξουσία- οι έχοντες υψηλό ήθος, ενώ στιγματίζεται η μνήμη των υπολοίπων θα πρέπει να παραδειγματίζει και να διδάσκει. Θα ήταν καλύτερο για τους πολιτικούς μας και για την Ελλάδα να θυμούνται πάντα τον Ν. Πλαστήρα που, ενώ ήταν πρωθυπουργός, κοιμόταν σε στρατιωτικό κρεβάτι εκστρατείας και όταν πέθανε βρήκαν στην τσέπη του μόνον ένα δολάριο... Κυρίως όμως να θυμούνται ότι η αρχαία Ελλάδα παρήκμασε και καταστράφηκε κυρίως λόγω διαφθοράς, γιατί, όπως έγραψε ο Πολύβιος (Πολυβίου ιστορ. ΙΗ κεφ. 34, 7-8), «ήδη γαρ κατά την Ελλάδα της δωροδοκίας επιπολαζούσης και μηδένα μηδέν δωρεάν πράττειν…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου