Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Να μη ζούμε με ψέματα

Οι Ελληνες πολίτες αισθάνονται προδομένοι γιατί επί δεκαετίες οι ασκούντες την εξουσία υπερχρέωναν τη χώρα συνάπτοντας δάνεια με τα οποία απλά συντηρούσαν κλίμα ευδαιμονισμού, ενώ τα χρήματα της ΕΕ, αντί να στηρίξουν εκσυγχρονισμό αγροτικών καλλιεργειών, μοιράζονταν υπό μορφή επιδοτήσεων…
Ζούσαμε με ψέματα σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και δυστυχώς ζούμε με ψέματα και σήμερα γιατί οι πολίτες δεν έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης. Η κυβέρνηση επέβαλε θυσίες (πάλι έμειναν στο απυρόβλητο οι ηγετικές τάξεις), καταργώντας ουσιαστικά το εργατικό δίκαιο με την υιοθέτηση των τάχα «ευέλικτων» μορφών εργασίας, ενώ καθημερινά αυξάνονται οι άνεργοι που κοντεύουν να γίνουν περισσότεροι από αυτούς που εργάζονται και οι νέοι έπαψαν να ονειρεύονται…
Ολα αυτά τα επέβαλε μέσω του μνημονίου για να περιστείλει τις δαπάνες, αλλά δυστυχώς δεν ασχολείται με το σκέλος της ανάπτυξης και μάλλον υποτιμά τη νοημοσύνη μας ισχυριζόμενη ότι με αυτά θα έλθει η ανάκαμψη. Ο απλός πολίτης, με την κοινή λογική, σκέφτεται ότι από χρόνο σε χρόνο μειώνεται το ΑΕΠ και αυξάνεται το χρέος, ενώ δε γίνεται τίποτα για την ανάπτυξη. Κι αναρωτιέται: αν μετά 5 χρόνια θα χρωστάμε σχεδόν τα διπλάσια, πώς θα τα ξοφλήσουμε τότε; αφού δε γίνεται καμία επένδυση, πώς θα αυξηθεί το ΑΕΠ; πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας; Σε αυτά τα ερωτήματα δε δίνεται απάντηση, ενώ τα νέα δάνεια χρησιμοποιούνται για να εξοφληθούν τα παλιά… κι όχι για επενδύσεις.
Με λίγα λόγια, εξακολουθούμε ως χώρα να ζούμε με ψέματα μεταθέτοντας το πρόβλημα γιγαντωμένο στο μέλλον. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων δίνει ανάσα, αλλά δε λύνει το πρόβλημα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι, αν μειώνεται ή δεν αυξάνεται το ΑΕΠ κι αντίθετα αυξάνεται το χρέος, θα είμαστε σιδηροδέσμιοι τουλάχιστον για δεκαετίες. Αν συνεχίσουμε να παίρνουμε δάνεια μόνο για να πληρώνουμε τα παλιά, δεν κάνουμε τίποτα γιατί, για να έχουμε μέλλον, χρειάζονται επενδύσεις, αύξηση του ΑΕΠ και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά επιτέλους πρέπει ο πολιτικός κόσμος να επεξεργαστεί και υλοποιήσει πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας μέσω νέων καινοτόμων επενδύσεων, αύξηση τουρισμού, αύξηση εξαγωγών, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πρωτογενών πλεονασμάτων. Αν δε γίνει αυτό, δεν έχουμε μέλλον. Πρέπει να πάψουμε να ζούμε με ψέματα και τα πολιτικά μας κόμματα, αντί να σκιαμαχούν «περί ανέμων και υδάτων», οφείλουν να πουν την αλήθεια και να πράξουν αυτό που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.
* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου