Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Οι εξελίξεις για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

Τα προβλήματα και οι προοπτικές της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία απασχόλησαν τα ΜΜΕ με αφορμή την αλβανική αντίδραση σε δηλώσεις του Ελληνα προξένου στην Κορυτσά (ανεκλήθη στην Αθήνα) και εν όψει της επικείμενης -εντός του 2011- απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία.
Είναι αλήθεια ότι ελληνική μειονότητα δεν υπήρχε μόνο στις χαρακτηρισμένες αυθαίρετα ως μειονοτικές ζώνες στην Αλβανία, αλλά σαφώς και σε άλλες περιοχές (Χιμάρα, Δυρράχιο, Αυλώνα, Κορυτσά κ.λπ.), αλλά στο παρελθόν, αν κάποιος ελληνικής καταγωγής κατοικούσε εκτός μειονοτικής ζώνης, έπαυε να θεωρείται Ελληνας… κι έτσι σε προηγούμενη απογραφή του 1989 απέγραψαν ως ελληνικής καταγωγής 59.000 άτομα μόνο στη μειονοτική ζώνη.
Τώρα είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα σε όλη την αλβανική επικράτεια να δηλώσουν οι κάτοικοι ποια είναι η εθνική τους καταγωγή για να δοθεί η πραγματική εικόνα. Ετσι θα μπορέσουν να δηλώσουν ότι έχουν ελληνική εθνική καταγωγή και κάτοικοι της Κορυτσάς, των Τιράνων, Ελβασάν, Αυλώνας κ.λπ. και θα καταγραφεί ελληνική μειονότητα πιθανόν και σε τριπλάσιο ποσοστό από αυτό που δέχεται επίσημα η Αλβανία, αλλά αλβανικοί εθνικιστικοί κύκλοι αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία θα είναι πλασματικά γιατί για λόγους συμφέροντος θα δηλώσουν Ελληνες και αρκετοί που δεν είναι.
Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν για την Κορυτσά γιατί είναι σήμερα η πλέον ελληνόφωνη πόλη της Αλβανίας (όλοι έχουν δουλέψει στην Ελλάδα), αλλά οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας τη θεωρούν «λίκνο του αλβανικού έθνους» και θεωρούν αδιανόητο γι' αυτούς να καταγραφεί υψηλό ποσοστό ελληνικής μειονότητας ειδικά σε αυτήν.
Η ελληνική μειονότητα είναι σήμερα δυστυχώς διασπασμένη σε 2-3 κομμάτια με διάφορους παράγοντες να αντιμάχονται ο ένας τον άλλον, με ισχνή πολιτική παρουσία και με τη Ρουμανία να διεκδικεί τους βλαχόφωνους μέσω παροχών με παρασκήνιο που θυμίζει εποχή του Μακεδονικού Αγώνα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι πριν μερικά χρόνια, για να αποδυναμώσουν βουλευτή της ελληνικής μειονότητας, χορήγησε η Ρουμανία πλήρεις υποτροφίες για σπουδές στο Βουκουρέστι σε συγγενικά πρόσωπα στενών συνεργατών του.
Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα, αλλά επισημαίνω ότι σε τέτοια θέματα πρέπει με γνώση των θεμάτων (ο πολιτικός μας κόσμος δεν την έχει) να υπάρχει μακροπρόθεσμη στρατηγική και χειρισμός χωρίς κραυγές αλλά και ψυχραιμία. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα επίσημης καταγραφής, όλων αυτών που αισθάνονται Ελληνες όπου κι αν κατοικούν στην Αλβανία, δικαίωμα που στηρίζεται και σε διεθνείς συνθήκες, και γι' αυτό πρέπει να επιμένει η Ελλάδα μέσω και της ΕΕ.
*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου