Γίνονται ακόμη σχόλια για παλαιότερη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, ο οποίος, απαντώντας στις αιτιάσεις πολιτών για σπατάλες του Δημοσίου, είπε ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε», εννοώντας ότι και οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών γιατί πίεζαν τους πολιτικούς για πλεονάζοντες διορισμούς.
Είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος των πολιτών δεν είναι «άγγελοι», με την έννοια ότι και ρουσφέτια ζητούσαν και επιδόματα «έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία» διεκδικούσαν. Είναι αλήθεια επίσης ότι αυτοί οι πολίτες με την ψήφο τους έστελναν στη Βουλή συνήθως αυτούς που έκαναν τα περισσότερα ρουσφέτια.
Σίγουρα έχει πολλές αδυναμίες ο ελληνικός λαός που αρέσκεται να τον κολακεύουν οι εκπρόσωποί του υμνώντας το τάχα «αλάθητο λαϊκό ένστικτό» του, ξεχνώντας ότι η λαϊκή πλειοψηφία επέλεξε τον Γουλιμή αντί του Τρικούπη κι άφησε εκτός Βουλής τον Βενιζέλο την ώρα που υλοποιούσε τα οράματα της φυλής.
Είναι αλήθεια αυτά, αλλά όσοι φιλοδοξούν να εκπροσωπούν σε κάποιο επίπεδο τους πολίτες πρέπει να λειτουργούν ως πραγματικοί ηγέτες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεπερνούν τον εαυτό τους υφιστάμενοι θυσίες, ενώ πρέπει να ξέρουν ότι, πέρα από τους νόμους, η ζωή τους πρέπει να διέπεται και από κάποιους άλλους ηθικούς κανόνες για να μπορούν να προσφέρουν στην ευρύτερη κοινωνία, δίνοντας κύρος στους θεσμούς, λειτουργώντας ως «λυχνία επί όρους κειμένη».
Οι ηγέτες δεν έχουν το δικαίωμα να απαντούν όπως ο κ. Πάγκαλος κυνικά στο λαό ότι «μαζί τα φάγαμε» ακόμη κι αν υπάρχει δόση αληθείας σε αυτό, γιατί, αντί να κολακεύουν και υπηρετούν τις αδυναμίες των πολιτών, οφείλουν, με οποιοδήποτε κόστος, να κάνουν αυτό που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και με το παράδειγμά τους να λειτουργούν ως πρότυπα ανεβάζοντας καθημερινά το ήθος της πολιτικής ζωής.
Με οδηγό αυτούς τους ηθικούς κανόνες πρέπει να έχουν προγραμματικό πλαίσιο-όραμα για το μέλλον της χώρας και για την κατάκτηση αυτού να έχουν το θάρρος λήψης δύσκολων αποφάσεων. Με απόλυτη ταύτιση λόγων και έργων στη ζωή τους θα έχουν ηθικό κύρος για να ζητούν από τους πολίτες θυσίες και αγώνες. Να θυμούνται πάντα ότι στην αρχαιότητα ο στρατηγός Βρασίδας με 150 Σπαρτιάτες νίκησε πολλαπλάσιο αθηναϊκό στρατό γιατί τους συνήγειρε μπαίνοντας μπροστά και λέγοντας, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη: «Οσον αφορά το κατ' εμέ, θα αποδείξω ότι δεν είμαι καλύτερος εις το να προτρέπω άλλους παρ' ότι είμαι εις το να θέτω εις εφαρμογήν ο ίδιος τας προτροπάς μου…».
*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου