Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Γιατί επιβάλλεται τολμηρή αναθεώρηση

Από αυτήν εδώ τη στήλη, εν όψει συνταγματικής αναθεώρησης, έγραφα τον Ιανουάριο του 2006 ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τότε, επί λέξει: «Υπάρχει αναγκαιότητα αναθεώρησης των διατάξεων του Συντάγματος και αν θέλουμε αυτή η αναθεώρηση να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την εξύψωση του ήθους και κύρους της πολιτικής μας ζωής, πρέπει να είναι τολμηρή και ρηξικέλευθη.

Πρέπει π.χ. για να αποκτήσει -κατά το δυνατόν- το πολίτευμά μας χροιά άμεσης δημοκρατίας, να αναθεωρηθούν οι διατάξεις του Συντάγματος που αναφέρονται στις προϋποθέσεις διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, ώστε αν σημαντικός αριθμός βουλευτών και πολιτών ζητήσουν διενέργεια δημοψηφίσματος για ένα θέμα, να διενεργείται υποχρεωτικά. Πρέπει να εξετασθεί η περίπτωση καθιέρωσης ασυμβιβάστου μεταξύ θέσης υπουργού και βουλευτού, για να αναβαθμιστεί το Κοινοβούλιο, να ρυθμιστεί το θέμα της βουλευτικής ασυλίας, να καθιερωθεί η έρευνα για τα οικονομικά των κομμάτων, να αντιμετωπιστεί το θέμα λειτουργίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από φορείς ΤΑ και κυρίως πρέπει να αλλάξει το σύστημα επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, για να τονιστεί προς τα έξω η ανεξαρτησία της. Πρέπει η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων να εκλέγεται από ειδικό εκλεκτορικό σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν η ολομέλεια του οικείου δικαστηρίου, εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων και νομικών σχολών.

Με αυτόν τον τρόπο θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, αλλά δε θα ενυπάρχει και ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε κράτος δικαστών, γιατί ο λεγόμενος κοινωνικός έλεγχος θα εξασφαλίζεται με την αναβάθμιση των δικηγορικών συλλόγων, που πρέπει επίσης να συμμετέχουν με δικαίωμα γνώμης στα ανώτατα δικαστικά συμβούλια, όπως γίνεται σε αρκετές χώρες (Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία κ.λπ.).

Πολλά πρέπει να αλλάξουν, αλλά το ερώτημα είναι αν ο πολιτικός κόσμος θα έχει την τόλμη να προχωρήσει στις επιβαλλόμενες αλλαγές».

Βέβαια αυτά δεν τα έλεγα μόνο εγώ, αλλά όλοι όσοι δεν εθελοτυφλούσαν και έβλεπαν τη ραγδαία απαξίωση των θεσμών. Δυστυχώς ο πολιτικός κόσμος δεν είχε το θάρρος να προχωρήσει στις επιβαλλόμενες αλλαγές και η αναθεώρηση Συντάγματος που έγινε τότε ήταν σαν να μην έγινε.

Τα ξαναθυμήθηκα όλα αυτά με αφορμή μια τολμηρή δήλωση στις 6-4-11 του προέδρου της ΝΔ, Α. Σαμαρά, σε επιτροπή της ΝΔ για προετοιμασία νέας αναθεώρησης του Συντάγματος, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε». Πραγματικά χρεοκόπησε το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης και μεταξύ άλλων χρειάζεται μια τολμηρή αναθεώρηση Συντάγματος, για να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι θεσμοί και το πολίτευμα χροιά άμεσης δημοκρατίας.

*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου