Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης

Με την ιδιότητα του προέδρου του Δ.Σ του ΚΘΒΕ συμμετείχα πριν 2 χρόνια σε μια σύσκεψη φορέων που διοργάνωσε ο τότε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης όπου ανακοινώθηκε η πρόθεση του Δήμου για τον εορτασμό το 2012 των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και η συγκρότηση επιτροπών που θα αναλάβουν το έργο ενώ στην συνέχεια επακολούθησαν συσκέψεις και συζητήσεις και από πλευράς Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για το ποιος θα έχει τον συντονισμό της προσπάθειας.. Θυμάμαι ότι
το ΚΘΒΕ του οποίου ήμουν πρόεδρος τότε υπέβαλλε συγκεκριμένες προτάσεις.

Στις συσκέψεις ακούστηκαν πολλές απόψεις και για τη μορφή του εορτασμού αλλά και για την ιστορία ,το ρόλο και το μέλλον της πόλης γιατί όπως είναι φυσικό ο καθένας βλέπει το θέμα από άλλη οπτική γωνία.

Το 2012 πλησιάζει αλλά δεν βλέπω κάποια εμφανή ιδιαίτερη προετοιμασία ,ούτε ενεργοποίηση φορέων η επιτροπών για τη μορφή που θα έχει ο εορτασμός, για το που θα εστιασθούν οι όποιες εκδηλώσεις αν φυσικά γίνουν εκδηλώσεις, συνέδρια κλπ.

Νομίζω πως το 2012 θα είναι μια επέτειος για την Θεσσαλονίκη και κάθε επέτειος είναι πάντα ευκαιρία περισυλλογής αλλά και ανασύνταξης στόχων. Γι΄ αυτό νομίζω πως ο εορτασμός δεν πρέπει να έχει μόνο εσωτερικό χαρακτήρα ,δηλαδή δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στο γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό αλλά θα είναι μια ευκαιρία να προβάλλουμε και τον ιστορικό ρόλο της πόλης στο παρελθόν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τη σημασία της για τον Ελληνισμό αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της οποίας για πολλούς αιώνες λειτουργούσε ως Μητροπολιτικό κέντρο.. Ταυτόχρονα, με το βλέμμα στο μέλλον, είναι ευκαιρία να επεξεργασθούμε και προβάλλουμε το οραμά μας για την Θεσσαλονίκη που θέλουμε ,για μια Θεσσαλονίκη που θα συνεχίζει την λαμπρή ιστορία του παρελθόντος.

Η επέτειος αυτή πρέπει να είναι μια ευκαιρία προβληματισμού αλλά και προσδιορισμού του οράματός μας για την πόλη και το μέλλον της με ταυτόχρονη προσπάθεια δημιουργίας των υποδομών πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η υλοποίηση του οράματος.

Με την ευκαιρία αυτή πρέπει να πούμε πως η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη θεσμών και γεγονότων υπερεθνικής εμβέλειας που θα προβάλλουν προς τα έξω τον πνευματικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή .Για να γίνουν αυτά πρέπει όλοι οι εκπρόσωποι της πόλης να σταματήσουν την απλή διαχείριση της όποιας εξουσίας κατέχουν και ταυτόχρονα να πάψουν να λειτουργούν ως κεντρικό υποκατάστημα της Αθήνας. Ας αναζητήσουν και ενστερνισθούν τον πραγματικό τους ρόλο μη διστάζοντας να συγκρουσθούν με την διαχρονικά «αθηνοκεντρική» κεντρική εξουσία αλλά και ενεργοποιώντας ουσιαστικά τους πολίτες αυτής της πόλης που έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης για την υποτονικότητα που παρουσιάζει η πόλη

Τελειώνοντας επισημαίνω πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι στην πρωτοπορία του αγώνα και ασκώντας αποτελεσματική πίεση να πετύχει την δημιουργία υποδομών από την κεντρική εξουσία αλλά κυρίως πρέπει να δώσει ρόλο στους πολίτες αυτής της πόλης που πρέπει να προβληματιστούν, να συνδιαμορφώσουν και να αγωνισθούν για να κατακτήσουν το μέλλον που θέλουν και αξίζει για την Θεσσαλονίκη.

*Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης την περίοδο 2005-2008 και του ΚΘΒΕ την περίοδο 2007-2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου