Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η δήθεν «απελευθέρωση» της δικηγορίας

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε από το «μνημόνιο» να προχωρήσει σε απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων γιατί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με αυτόν τον τρόπο προσδοκά δήθεν αύξηση κατά 13,5% του ΑΕΠ της χώρας…
Για να δούμε πόση αλήθεια υπάρχει σε όλα αυτά, θα εξετάσουμε ενδεικτικά την περίπτωση της δικηγορίας. Η δικηγορία ήταν «κλειστό» επάγγελμα μέχρι τα χρόνια της δικτατορίας, με την έννοια ότι κάθε χρόνο προκηρυσσόταν συγκεκριμένος αριθμός θέσεων δικηγόρων σε κάθε πρωτοδικείο. Με το άνοιγμα που έγινε τότε και τις μετέπειτα αλλαγές, κάθε πτυχιούχος Νομικής μετά από 18μηνη άσκηση και εξετάσεις μπορεί να γίνει δικηγόρος κι έτσι καταφέραμε να έχουμε περίπου 43.000 δικηγόρους στην Ελλάδα.
Ως απελευθέρωση της δικηγορίας εννοούν τώρα την κατάργηση των περιορισμών διαφήμισης, την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών και την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών. Ειδικότερα:
Α. Οι περιορισμοί στη διαφήμιση έχουν τεθεί για να ασκείται η δικηγορία ως λειτούργημα και δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα αυξηθεί το ΑΕΠ, αν επιτραπεί στα δικηγορικά γραφεία να διαφημίζονται σαν εμπορικές επιχειρήσεις… με αλλοίωση του χαρακτήρα της δικηγορίας.
Β. Τα ελάχιστα όρια αμοιβών ορίζονται με υπουργική απόφαση σε χαμηλά επίπεδα και επί του καθοριζομένου ποσού κάθε δικηγορικός σύλλογος προεισπράττει και αποδίδει ποσοστό 5% υπέρ ασφαλιστικού ταμείου (κλάδος υγείας), ποσοστό 3% υπέρ επικουρικoύ κλάδου ασφάλισης, 4% παρακρατεί ο δικηγορικός σύλλογος (το Ό διανέμεται στους νέους δικηγόρους) και ποσοστό 15% είναι ο φόρος που προεισπράττουν και αποδίδουν οι σύλλογοι στο Δημόσιο. Η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών επιδιώκεται έμμεσα και πολύ πονηρά, με μοναδικό στόχο να εξυπηρετήσει συμφέροντα τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών που θα μπορούν πλέον να προσλαμβάνουν συνεργάτες με εξευτελιστικές αμοιβές, δημιουργώντας επιστημονικό προλεταριάτο.
Γ. Σε ό,τι αφορά τους γεωγραφικούς περιορισμούς: όντως στις αστικές υποθέσεις δικηγόρος για να παραστεί εκτός της περιφέρειας του πρωτοδικείου όπου είναι διορισμένος πρέπει να τον νομιμοποιεί συμπαριστάμενος τοπικός συνάδελφος.
Στο παρελθόν ο ΔΣΘ είχε ζητήσει (κατά τη συζήτηση σχεδίου νέου κώδικα δικηγόρων) την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών, για να μπορεί ο πολίτης να επιλέγει ελεύθερα το δικηγόρο της αρεσκείας του (όπως γίνεται και στις ποινικές υποθέσεις) και εδώ μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, με θέσπιση π.χ. σε πρώτη φάση ελεύθερης δικηγορίας σε επίπεδο εφετειακής περιφέρειας (για να μη συγκεντρωθούν όλοι οι δικηγόροι σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη). Επομένως η δικηγορία δεν είναι «κλειστό» επάγγελμα και η κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή οφείλει να δει με περίσκεψη το θέμα, κυρίως για να διασφαλιστεί ο λειτουργηματικός χαρακτήρας της δικηγορίας.
* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου