Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

«Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα…»

Παντού και πάντα οι άνθρωποι υποδέχονται με χαρά τη νέα χρονιά, συνηθίζοντας να ανταλλάσσουν ευχές, ελπίζοντας ότι με τη νέα χρονιά θα εκπληρωθούν οι επιθυμίες και τα όνειρά τους.
Aυτό δεν ισχύει για τη σημερινή Ελλάδα, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά χειρότερη από την προηγούμενη, με μειωμένα εισοδήματα, με περισσότερους ανέργους και το κόστος ζωής να αυξάνεται καθημερινά. Βεβαίως η κρίση χτύπησε κι άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά εμείς είμαστε σε χειρότερη κατάσταση, γιατί καταντήσαμε να μην παράγουμε τίποτα, ενώ η κυβέρνησή μας κάνει περικοπές... αλλά δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο που θα μπορεί να μας οδηγήσει σε ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση.
Το γιατί φτάσαμε εδώ το έχουμε ξαναπεί. Για τρεις, τέσσερις δεκαετίες, με ευθύνη αυτών που μας κυβερνούσαν, συμπεριφερόμασταν ως κράτος σαν αυτούς που παίρνουν δάνειο για να πάνε διακοπές κι έτσι τα χρήματα από την ΕΕ αντί να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις στήριζαν την κατανάλωση, ενώ για να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία κάποιων άλλων διοργανώσαμε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, χρεώνοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα.
Μαύρισε η ψυχή του πολίτη που αγωνιά για το μεροκάματο, ενώ οι νέοι μας γερνούν πριν την ώρα τους βλέποντας ότι δεν υπάρχει μέλλον. Γι' αυτό οι πολιτικοί μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα πριν να είναι αργά. Να συμφωνήσουν από τώρα σε πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης για να αποκτήσει το πολίτευμά μας χροιά άμεσης δημοκρατίας, να συμφωνήσουν σε θεσμούς που θα κάνουν πράξη τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, να σταματήσει η ουσιαστική ατιμωρησία των πολιτικών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και άμεσα να επεξεργασθούν και υλοποιήσουν σχέδιο ανάπτυξης της χώρας. Οι καιροί είναι δύσκολοι και χρειάζεται υψηλότερο ήθος, αίσθημα ευθύνης και όραμα για τους πολιτικούς. Γι' αυτό κάποιοι από αυτούς που εννοούν σαν άσκηση πολιτικής τα κουτσομπολιά των παραπολιτικών στηλών ΜΜΕ και την προβολή τους με εκδηλώσεις χλιδής και life style τρόπο ζωής, προκαλούν το κοινό αίσθημα, ενώ η συμπεριφορά τους κλονίζει την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, γιατί οι πολίτες άρχισαν να τους σιχαίνονται…
Ας μην πούμε περισσότερα. Μέσα από την κατάθλιψη που βιώνει η χώρα εμείς ευχόμαστε σε όλους καλή χρονιά με υγεία για να αντέξουμε αυτήν τη λαίλαπα υπενθυμίζοντας σ' όλους, και κυρίως στους ασκούντες την εξουσία, ότι τώρα πρέπει όλοι μας, όπως έλεγε κι ο Γ. Σεφέρης, «λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα...».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου