Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι συνηθίζουν να υποδέχονται με ελπίδες τη νέα χρονιά γιατί η ελπίδα πάντα είναι ο τελευταίος θάμνος που μας συγκρατεί να μην πέσουμε στον γκρεμό αλλά και γιατί, όπως γράφει ο Θουκυδίδης: «οι άνθρωποι πάντα εμπιστεύονται εις την απερίσκεπτον ελπίδα εκείνο που επιθυμούν και απορρίπτουν δι΄ αυθαιρέτου συλλογισμού εκείνο που αποστέργουν».
Δυστυχώς για τη χώρα μας και το 2016 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά με ύφεση, ανεργία, μειωμένα εισοδήματα και με αίσθηση κλειστών οριζόντων. Το γεγονός ότι διασωθήκαμε την τελευταία στιγμή το 2015 δεν σημαίνει τίποτα αν δεν συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν κατάλληλο κλίμα για να αρχίσει η ανάπτυξη. Προς το παρόν όμως βαπτίζονται ως μεταρρυθμίσεις νέοι φόροι υπέρ του δημοσίου που επειδή ξεπερνούν τα όρια αντοχής των πολιτών όχι μόνο δεν θα αποδώσουν αλλά και επιτείνουν την ύφεση.
Κι όμως υπάρχει η δυνατότητα πραγματικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να λύσουν προβλήματα και να δημιουργήσουν προοπτική για τη χώρα. Για να γίνω κατανοητός ενδεικτικά μόνο επισημαίνω ότι διαχρονικά υπάρχει πρόβλημα απονομής της δικαιοσύνης με καθυστέρηση στη χώρα μας .
Η κυβέρνηση για να αποσυμφορήσει τα δικαστήρια, με περιορισμό των υποθέσεων που εκδικάζονται, επέβαλλε πριν μερικά χρόνια διπλασιασμό του δικαστικού ενσήμου και μεταξύ άλλων υψηλά παράβολα για άσκηση ενδίκων μέσων (για να ασκήσει έφεση ακόμη και κατά απόφασης Ειρηνοδικείου κάποιος διάδικος που θεωρεί ότι αδικήθηκε πρέπει πέραν των άλλων εξόδων να καταβάλλει και παράβολο 200 Ευρώ υπέρ του Δημοσίου). Πρόσφατα, το 2015, με την τροποποίηση του Κ.Πολ.Δικ., μεταξύ άλλων καταργήθηκε στην τακτική διαδικασία η εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο γεγονός που θα έχει δυσάρεστες παρενέργειες με στόχο υποτίθεται την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Αυτά όμως δεν αποτελούν μεταρρυθμίσεις αλλά «φορομπηχτική πολιτική» που αναιρεί ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών προσφυγής στη Δικαιοσύνη και οδηγούν σε υποβάθμιση της δικαιοσύνης. Μεταρρύθμιση, που θα βελτίωνε την κατάσταση, θα είχαμε-χωρίς καμιά πρόσθετη δαπάνη- αν π.χ. αποφασιζόταν η σμίκρυνση του χρόνου των δικαστικών διακοπών από 3,5 μήνες ετησίως σε 1,5 μήνα (στη χώρα μας τα δικαστήρια υπολειτουργούν 2,5 μήνες το καλοκαίρι, 15 μέρες την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και 15 μέρες την περίοδο εορτών του Πάσχα) γιατί σε όλες τις ευνομούμενες χώρες τα δικαστήρια κλείνουν μόνο τον Αύγουστο κάθε χρόνο.
Ανέφερα ενδεικτικά τα ανωτέρω για να επισημάνω ότι κάποιοι τεχνοκράτες οικονομολόγοι δεν έχουν ούτε εικόνα ούτε συνείδηση της κοινωνίας και λειτουργούν με την τακτική του «όλα τα μαχαιρώνει, όλα τα σφάζει» στέλνοντας λάθος μηνύματα στην κοινωνία. Αντί να περιστείλουν τις δαπάνες του δημοσίου, ανακοινώνουν αυξήσεις σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο και θεσπίζουν νέους φόρους σε μια κοινωνία της οποίας έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα. Δυστυχώς η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως κράτος δημοσίων υπαλλήλων και διακατέχεται από το σύνδρομο του κρατισμού γι΄ αυτό εισηγούνται μέτρα που όχι μόνο δεν ευνοούν την επιχειρηματικότητα αλλά καταστρέφουν την πραγματική οικονομία και αναγκάζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά στη Β.Ελλάδα, να «μεταναστεύουν» σε γειτονικές χώρες.ενώ εισηγούνται να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ποσοστό 38% του εισοδήματός τους σε ασφαλιστικές εισφορές γεγονός που οδηγεί σε οικονομική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών. Φτάσαμε στο σημείο μεγάλη Βουλγαρική εφημερίδα με πρωτοσέλιδο να ευχαριστεί την Ελλάδα γιατί η φορολογική της πολιτική οδηγεί σε μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στη Βουλγαρία όπου δημιούργησαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για Βούλγαρους πολίτες.
Από αυτή τη στήλη δεν μπορεί να υπάρξει ανάλυση σε βάθος αλλά αν θέλουμε το 2016 να αποτελέσει αφετηρία αντίστροφης πορείας της χώρας προς την ανάπτυξη πρέπει να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία και κυρίως οι ασκούντες εξουσία. Να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να έλθει από τον ιδιωτικό τομέα, να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και να υλοποιήσουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν κλίμα ανάτασης και ανάπτυξης για τη χώρα. Καλή Χρονιά.
Ο Δημήτρης Γαρούφας είναι δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου