Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Η Νέα Δημοκρατία σε σταυροδρόμι

Τα πολιτικά μας κόμματα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αποτελούν θεσμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και ο τρόπος λειτουργίας τους επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του. Γι' αυτό και αρκετοί πολίτες με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στη ΝΔ που εστιάζονται στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της. Βεβαίως η εκλογή προέδρου της γίνεται ανορθόδοξα με την έννοια ότι μετά τις συνεχόμενες εκλογικές ήττες και τη συρρίκνωση της εκλογικής βάσης θα έπρεπε να προηγηθούν συζητήσεις και συνέδριο για να συζητηθεί τι πήγε λάθος, ποιο είναι το στίγμα της πλέον και ποιες οι θέσεις της για το μέλλον. Οταν ξεκαθάριζαν αυτά, τότε έπρεπε να αναζητηθεί ο ηγέτης που θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα τις αρχές της με στόχο να τις αναδείξει σε πλειοψηφικό ρεύμα στη χώρα.
Εστω και ανορθόδοξα η ΝΔ μπήκε σε πορεία ανάδειξης νέου ηγέτη κι επειδή, σύμφωνα με το καταστατικό, αυτός έχει αυξημένες αρμοδιότητες (αν τις ασκεί), καλό είναι στη διαδικασία αυτή να γίνει συζήτηση και να δώσουν απαντήσεις οι επίδοξοι ηγέτες του ιστορικού αυτού κόμματος σε συγκεκριμένα ερωτήματα:
Να εκφράσουν τη θέση τους και να δηλώσουν αν είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με το κατεστημένο και τα πολιτικά τζάκια που ποδηγετούν την πολιτική ζωή της χώρας. Αν είναι αποφασισμένοι να θέσουν τέρμα στα εξωθεσμικά κέντρα που ασκούν εξουσία στη χώρα. Αν έχουν ως προτεραιότητα την πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής που φιλοτεχνούν για τη χώρα εικόνα «μπανανίας». Αν θέλουν, και πώς, να προχωρήσουν στην κάθαρση και την εξυγίανση της πολιτικής ζωής κι αν είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για θέσπιση κανόνων διαφάνειας στην πολιτική ζωή. Κι επειδή η χώρα λιμνάζει κι οι θεσμοί υπολειτουργούν, να πουν στους πολίτες αν σκέφτονται να προχωρήσουν σε τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση με στόχο να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι θεσμοί, να θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας στη δημόσια ζωή, αν σκέφτονται να περιορίσουν τον αριθμό των βουλευτών σε 200, αν σκέφτονται να περικόψουν κάποια προκλητικά προνόμια του πολιτικού κόσμου, αν σκέφτονται να θεσπίσουν χρονικούς περιορισμούς για τα δημόσια αξιώματα, αν σκέφτονται να παύσουν την ατιμωρησία των επίορκων πολιτικών, αν θέλουν να αναβαθμίσουν τη νομοθετική εξουσία και να αγωνιστούν για τόνωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Να μιλήσουν επίσης για το πώς θα αξιοποιηθεί η παρουσία μας στην ΕΕ, για το ποιες μεταρρυθμίσεις σκέφτονται για τη χώρα και αν είναι αποφασισμένοι για ρήξεις και τομές. Οι τοποθετήσεις επ' αυτών των θεμάτων θα βοηθήσουν τους πολίτες για να αποφασίσουν ποιος από τους επίδοξους ηγέτες εκφράζει τα πιστεύω τους και ποιος, κατά την κρίση τους, θα συμβάλει στη δημιουργία προοπτικής για τη χώρα.
Αντικειμενικά η ΝΔ βρίσκεται σε σταυροδρόμι με έκδηλα σημάδια παρακμής. Αν θέλει να έχει μέλλον, χρειάζεται δομικές αλλαγές στα οργανωτικά της, ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και προτάσεις που θα σηματοδοτούν μεταρρυθμίσεις για τη χώρα και θα δημιουργούν προοπτική. Κι επειδή οι πολίτες τη βλέπουν με καχυποψία γιατί κάποιες φορές δίνει την εικόνα ομοσπονδίας «πολιτικών τζακιών», πρέπει ο νέος ηγέτης να την κρατήσει μακριά από τις ιδιοκτησιακές και φεουδαρχικές αντιλήψεις των τζακιών λειτουργώντας με αξιοκρατικά κριτήρια. Στο σταυροδρόμι που βρίσκεται η ΝΔ βρίσκονται και τα άλλα κόμματα. Κι επειδή οι καιροί απαιτούν ωμή την αλήθεια, επισημαίνω ότι για να έχουν προοπτική πρέπει πολλαπλά να εκσυγχρονιστούν, να λειτουργούν δημοκρατικά, να ανοιχτούν στην κοινωνία και να αναζητούν τους άξιους να τα εκπροσωπούν.


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρώην προέδρου του ΔΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου