Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Γιατί «αρμενίζουμε στραβά…» ως χώρα

Επειδή πρέπει να λέμε μόνο την αλήθεια, αντικειμενικά και το νέο μνημόνιο δε θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα γιατί επιβάλλει δυσβάστακτους φόρους σε κοινωνία που έχει εξαντλήσει την φοροδοτική ικανότητα και οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση χωρίς να έχει αναπτυξιακή προοπτική. Με στόχο την αύξηση εσόδων επιβάλλονται νέοι φόροι που εξαφανίζουν τον ιδιωτικό τομέα και αποτρέπουν νέες επενδύσεις που θα μπορούσαν να φέρουν αύξηση του ΑΕΠ και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ δε γίνεται και δίκαιη κατανομή βαρών γι' αυτό ενδεικτικά επισημαίνω:
Α.- Το άρθρο 4 του Συντάγματος αναφέρει ότι «οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνατότητές τους». Αυτό όμως παραβιάζεται καθημερινά από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο γιατί με νόμο υποχρεώνεται ο νέος ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει για φόρους ποσό υψηλότερα από το γλίσχρο εισόδημά του και φυσικά δεν είναι αντισυνταγματικές μόνον οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια αλλά εξίσου αντισυνταγματικό είναι να υποχρεώνεται κάποιος να πληρώσει ποσό που ξεπερνά το εισόδημά του… ενώ με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζω και πάλι ότι το άρθρο 4 του Συντάγματος πρέπει να το θυμούνται και οι Ελληνες βουλευτές που έχουν ψηφίσει να φορολογείται από το πρώτο ευρώ ο περιπτεράς της γειτονιάς τους αλλά οι ίδιοι έχουν ακόμη αφορολόγητες σε ποσοστό περίπου 75% τις συνολικές αποδοχές τους.
Β.- Οι πολιτικοί μας πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Να πάψουν να ονειρεύονται διορισμούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τοποθέτηση στη διοίκηση οργανισμών αποτυχόντων πολιτευτών και ανεπάγγελτων γόνων. Πρέπει να ντρέπονται για το γεγονός ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει διπλάσιους υπαλλήλους από το γερμανικό και να μην υπάρχει πουθενά διορισμός χωρίς κριτήρια ΑΣΕΠ. Τα γράφω αυτά με αφορμή το γεγονός ότι αυτές τις μέρες επιτροπή συμβασιούχων της Βουλής απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των κομμάτων ζητώντας να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 70 υπαλλήλων της Βουλής γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν έχω τίποτα με τους εργαζομένους αλλά εκφράζω την απορία μου: πότε και με ποια διαδικασία προσλήφθηκαν αυτοί οι συμβασιούχοι; Εγινε κάποιος διαγωνισμός και πότε; Σε Κοινοβούλιο που έχει διπλάσιους υπαλλήλους από το γερμανικό κοινοβούλιο χρειάζονταν κι άλλοι υπάλληλοι;
Γ.- Ερχονται δύσκολες, πολύ δύσκολες, μέρες για τους Ελληνες πολίτες και η εκάστοτε κυβέρνηση ξεχνώντας τις κακές συνήθειες του παρελθόντος οφείλει τουλάχιστον να κάνει δίκαιη κατανομή βαρών. Να δίνει τον τόνο λιτότητας, μειώνοντας τις κρατικές δαπάνες, ενώ στη σωστή κατεύθυνση θα ήταν και η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 και η κατάργηση κάποιων προκλητικών προνομίων τους. Κυρίως όμως να ασχολείται με τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης στη χώρα. Αλλά, για να έρθει ανάπτυξη, χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα και θα προσελκύει επενδύσεις και εκπόνηση και υλοποίηση αναπτυξιακού σχεδίου με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Να υλοποιηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης με στόχευση (ενδεικτικά) να έχουμε 30 εκατομμύρια τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου (με συγκεκριμένες δράσεις: διοργάνωση εκθέσεων αρχαιοτήτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προβολή των μνημείων, ιστορίας, φυσικής ομορφιάς κ.λπ. της χώρας), τα 14 δισ. ευρώ ετησίως από εμπορική ναυτιλία να γίνουν 20, να υπάρξουν κίνητρα για προσέλκυση καινοτόμων επενδύσεων, να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών με στόχο πραγματική αγροτική παραγωγή με εξαγωγικό χαρακτήρα, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου κ.λπ. Οσο δε γίνονται αυτά και ασχολούμαστε μόνο με δημοσιονομικά μέτρα «στραβά αρμενίζουμε...» ως χώρα.


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρώην προέδρου του ΔΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου