Οσο πλησιάζει ο καιρός για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ζωηρεύει η σεναριολογία για τις πιθανές εξελίξεις. Το γενικότερο κλίμα είναι δύσκολο για τα κόμματα της συγκυβέρνησης και γι' αυτό κάποιοι υπουργοί και βουλευτές, μάλλον έχοντας χάσει την ψυχραιμία τους, κάνουν δηλώσεις, άλλος ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποσύρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες, άλλος ότι θα φύγει από την Ελλάδα κι άλλοι περιγράφουν τα μύρια κακά που θα πάθει η χώρα. Ταυτόχρονα οι του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να δώσουν εικόνα «καθωσπρέπει» με επισκέψεις σε μοναστήρια κι εκκλησίες και με σιωπητήριο στις «συνιστώσες».
Ολοι τους κινούνται λάθος. Οι Ελληνες δεν ενδιαφέρονται για το τι θα απογίνουν οι καταθέσεις του κ. Α. Γεωργιάδη, απλούστατα γιατί το 90% των πολιτών δεν έχουν πλέον καταθέσεις, και δεν πρόκειται να φύγουν αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η Ελλάδα είναι η πατρίδα τους, την αγαπούν κι εδώ θα μείνουν αγωνιζόμενοι. Επίσης είναι αλήθεια ότι οι πολίτες που προσανατολίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνουν για τις νεφελώδεις προτάσεις του αλλά κατευθύνονται εκεί απελπισμένοι, θέλοντας κάτι να αλλάξει. Αν ο πολιτικός κόσμος είχε επαφή με την πραγματικότητα, θα καταλάβαινε ότι οι πολίτες είναι απελπισμένοι κα αν δεν τους δώσει κάποιος πειστικό όραμα για το μέλλον θα ψηφίσουν αρνητικά, τιμωρώντας παρά επιλέγοντας.
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είναι εργατικός και με καλές διεθνείς επαφές. Είχε δημοσιοποιήσει και κάποιες αξιοπρόσεκτες προτάσεις για αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος και κάποιοι τον ψήφισαν γι' αυτό. Οι πολίτες αυτοί δεν περίμεναν να λύσει άμεσα το οικονομικό πρόβλημα, αλλά είχαν την ελπίδα ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα σηματοδοτούσε εποχή υψηλού ήθους. Ηλπιζαν π.χ. ότι θα στελεχώσει με τους καλύτερους Ελληνες τον κρατικό μηχανισμό για να είναι αποτελεσματικός, αλλά αντί αυτού, με ευθύνη και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, στελεχώθηκε (με εξαιρέσεις βέβαια) με κομματικές μετριότητες, συγγενείς υπουργών κι ανεπάγγελτους γόνους, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματικός. Θα μπορούσε από 8-5-2013 να έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με θέσπιση κανόνων διαφάνειας στην πολιτική ζωή, με παύση της ατιμωρησίας των πολιτικών, με θέσπιση ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτού για αναβάθμιση του Κοινοβουλίου κ.λπ. Θα μπορούσε αν ξεκινούσε η διαδικασία αναθεώρησης, να αλλάξει και η πολιτική «ατζέντα» αλλά δεν προχώρησε.
Σήμερα οι της κυβέρνησης οφείλουν να κατανοήσουν ότι ενσπείροντας το φόβο στους πολίτες ούτε τις εκλογές κερδίζουν, ενώ κάνουν ζημιά στην Ελλάδα. Αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι καιρός να προβληματιστούν για το ότι η επιρροή του αυξάνεται «αρνητικά» από κάποιους που θέλουν να τιμωρήσουν τους «άλλους», γιατί δεν παρουσίασαν πειστικό όραμα για το μέλλον και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πειράματα.
Το ερώτημα είναι αν με τα δεδομένα αυτά μπορεί να δρομολογηθεί λύση προοπτικής για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε πιθανόν να βελτιώσει το κλίμα αν, ξεπερνώντας συναισθηματισμούς, απομάκρυνε κάποια «βαρίδια» που τον περιβάλλουν και παρουσιάζοντας, έστω και αργά, όραμα αναγέννησης της Ελλάδας. Αν ξεκινούσε άμεσα τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με τολμηρές προτάσεις που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ουσιαστικής αναδιάρθρωσης της πολιτικής ζωής, αν αναζητούσε τους πιο άξιους Ελληνες πέρα από τα κανάλια της διαπλοκής, αν περιόριζε την οικογενειοκρατία που καταστρέφει τη χώρα και αν δημιουργούσε προϋποθέσεις ουσιαστικής λειτουργίας των θεσμών. Το πολιτικό μας σύστημα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η μόνη λύση είναι η αναδιάρθρωση του μέσω τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης που πρέπει να γίνει με κυβερνητική πρωτοβουλία αλλά και με το δυνατόν ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Διαφορετικά θα υπάρξουν εξελίξεις με απρόβλεπτο αποτέλεσμα, γιατί οι πολίτες κουράστηκαν πλέον με το σημερινό τέλμα κι αναζητούν τουλάχιστον ελπίδα αναγέννησης.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρώην
προέδρου του ΔΣΘ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου