Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Η Τουρκία και η Θράκη

Το θέμα της Θράκης ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπου το υποστηριζόμενο από την Αγκυρα κόμμα των τουρκογενών μουσουλμάνων της Θράκης αναδείχθηκε πρώτο κόμμα σε Κομοτηνή και Ξάνθη, δείχνοντας ότι η Αγκυρα ελέγχει τη μουσουλμανική μειονότητα σε συντριπτικό ποσοστό. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ αυτό ήταν γνωστό από χρόνια και η εμφάνιση του κόμματος αυτού τώρα ήταν ένα περαιτέρω βήμα στο σχέδιο που υλοποιεί από δεκαετίες η Αγκυρα.
Προεισαγωγικά επισημαίνω ότι καλό είναι να μελετούμε όλες τις πτυχές κάποιου θέματος για να κατανοήσουμε το τι γίνεται και να δούμε πιο καθαρά τι προδιαγράφεται για το μέλλον. Το λέω αυτό γιατί κι αυτοί που εμφανίζονται ως γνώστες κάποιων θεμάτων στη χώρα μας έχουν ελλιπή γνώση… Ετσι βλέπουμε αρκετούς να αναλύουν τις σχέσεις μας με τα Σκόπια αλλά αναρωτιέμαι πόσοι από αυτούς έχουν διαβάσει τον Μισίρκωφ που στις «μακεδονικές υποθέσεις» από το 1903 προδιέγραφε τα βήματα της στρατηγικής για δημιουργία ενός τεχνητού έθνους, του «μακεδονικού»... Ή πόσοι μελέτησαν τη βουλγαρική ιστοριογραφία για να καταλάβουν πώς και γιατί έγινε το 1913 ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος και κερδήθηκε για την Ελλάδα η Δ. Θράκη και η Αν. Μακεδονία.
Σε ό,τι αφορά τη Θράκη, όντως υπάρχει πρόβλημα αλλά για να δει κάποιος το μέγεθος και όλες τις πτυχές του πρέπει να δει συνολικά τη στρατηγική της Αγκυρας για τα Βαλκάνια, την τακτική της στη βουλγαρική Θράκη και να «οσμιστεί» τα σχέδιά της για το μέλλον.
Καταρχήν, η Αγκυρα με στόχευση δεκαετιών επιθυμεί (το έχει πει κατ' επανάληψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας) επιστροφή στα Βαλκάνια. Θέλει διακαώς να δημιουργηθεί στο απώτερο μέλλον μια μορφή «κοινοπολιτείας», με χαλαρούς δεσμούς, των κρατών που υπήρξαν κάποτε τμήματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σ' αυτό το πρώιμο στάδιο εντάσσεται η χρηματοδότηση και διανομή σχεδόν δωρεάν σε τηλεοπτικούς σταθμούς βαλκανικών χωρών τηλεοπτικών σειρών που παρουσιάζουν ωραιοποιημένη εικόνα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και γι' αυτό έφτασε αρχές του 2010 (τα μέτρησε αυστριακό περιοδικό) να παίζονται σε τηλεοπτικά κανάλια βαλκανικών χωρών 70 σίριαλ ταυτόχρονα…
Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουν καταρχήν «τουρκοποίηση» όλων των μουσουλμανικών μειονοτήτων και μέσω αυτών λόγο και επιρροή στα βαλκανικά κράτη. Η τακτική αυτή έχει επισημανθεί και καταγγελθεί από Βούλγαρους ιστορικούς πριν από 20 και πλέον χρόνια. Στις 24-3-92 ο τότε πρύτανης του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σόφιας Ν. Γκέντσεβ, σε συνέντευξή του στη βουλγαρική εφημερίδα «168 ώρες» είχε καταγγείλει ευθέως ότι η Αγκυρα «εκτουρκίζει» τους πομάκους της Βουλγαρίας, ότι τουρκικές τράπεζες ιδρύθηκαν στη βουλγαρική Ροδόπη και χρηματοδοτούν κατασκευή τζαμιών και επιχειρήσεων για να ελέγχουν τον πληθυσμό. Αποσπάσματα της συνέντευξής του αυτής δημοσίευσα σε άρθρο μου στη «Μεσημβρινή» στις 13-4-92, όπου με έμφαση τόνιζε ότι «προετοιμάζεται το έδαφος πάνω στο οποίο θα ζητηθεί μια μέρα αυτονομία γι' αυτήν την περιοχή και προσάρτηση στην Τουρκία...». «Ημουν εκεί -έγραφε- και είδα τι γίνεται. Είδα ανθρώπους που δεν μπορούσαν να εκφωνήσουν μια πρόταση στα τουρκικά, τώρα να αναγκάζονται να τη μαθαίνουν σαν μητρική γλώσσα...». Την ίδια εποχή, στις 16-2-94 το ΜΠΕ μετέδωσε από Βουλγαρία δημοσιεύματα του βουλγαρικού τύπου που κατήγγειλαν προσπάθεια Αμερικανών διπλωματών (αναφέρονταν ονομαστικά) οι οποίοι είχαν επαφές με την «τουρκική» μειονότητα στη Βουλγαρία κι ότι αυτές εντάσσονταν στο πλαίσιο σχεδίου προσέγγισης των «Τούρκων» της βουλγαρικής Ροδόπης με τη μουσουλμανική μειονότητα στην ελληνική Θράκη.
Ελλείψει χώρου δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα. Αλλωστε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, η τουρκοποίηση των πομάκων προχώρησε περισσότερο και οι σχεδιασμοί της Αγκυρας έγιναν πιο ορατοί, ενώ, όπως λένε οι Σαρακατσάνοι, «άμα βλέπεις το λύκο μην τηράς τον ντορό του». Οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά έκαναν κάποιες σωστές κινήσεις (ίδρυση Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ.λπ.) αλλά και πολλά πολλά λάθη. Τώρα μπορούν και πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις (και με αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων) που θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα αλλά αποτελεσματικά.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρώην προέδρου του ΔΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου