Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Χαιρετίσματα στην εξουσία

Οι Ελληνες πολιτικοί διαχρονικά κολακεύουν τους πολίτες μιλώντας για το «αλάνθαστο πολιτικό ένστικτό» τους, ξεχνώντας σκόπιμα ότι ελληνικός λαός στο παρελθόν με την ψήφο του επέλεξε κάποιον Γουλιμή αντί του Χ. Τρικούπη και καταδίκασε τον Ε. Βενιζέλο την επομένη της δημιουργίας της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών… Αυτός ο λαός με τις πολλές αρετές αλλά και αδυναμίες, στις πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη ευρωβουλευτών, δημοτικών και περιφερειακών αρχών, έστειλε «χαιρετίσματα» στην εξουσία με περίσκεψη αλλά και σαφή εντολή αλλαγών.
Στα κόμματα της συγκυβέρνησης έδειξε «κίτρινη κάρτα» (έφυγε από τη ΝΔ το 25% της δύναμής της του 2012 κι από το ΠΑΣΟΚ το 35%), δείχνοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένος, αλλά δίνει μια τελευταία ευκαιρία. Στον ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα ότι δεν πείθεται ακόμη από τις προτάσεις του και τον κρατά στον προθάλαμο της εξουσίας, στη ΔΗΜΑΡ ότι δεν βλέπει ρόλο γι' αυτή στο πολιτικό σκηνικό και το κομμάτι που λειτουργεί μόνο με το θυμικό ενίσχυσε τη ΧΑ εκδικούμενο το πολιτικό σύστημα, ενώ στις εκλογές ανάδειξης δημοτικών και περιφερειακών αρχών οι πολίτες επέλεξαν κυρίως πρόσωπα χωρίς κομματικά χρίσματα.
Αναμφισβήτητα ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε, αλλά δεν δημιούργησε ρεύμα ανατροπής. Με καθαρά κομματικές υποψηφιότητες, από το στελεχιακό πυρήνα που είχε όταν κινούνταν στο 4%-5%, δεν δημιουργείται ρεύμα ανατροπής… Θα έπρεπε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να θυμάται ότι ο Α. Παπανδρέου για να δημιουργήσει το ρεύμα του 1981 χρειάστηκε να διευρύνει το στελεχιακό δυναμικό με αμφίπλευρη διεύρυνση και κυρίως προς τα δεξιά του…
Η ηγεσία της ΝΔ δήλωσε ότι πήρε το μήνυμα, αλλά μάλλον δεν το κατάλαβε, τοποθετώντας το πρόβλημα μόνο σε οικονομική βάση. Οι πολίτες το 2012 δεν περίμεναν να λύσει με μαγικό τρόπο τα προβλήματα της οικονομίας, αλλά περίμεναν άλλο ήθος. Περίμεναν ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα έκανε αξιοκρατική στελέχωση του κρατικού μηχανισμού για να είναι αποτελεσματικός, αλλά αντί αυτού είδαν πάλι στελέχωσή του με αποτυχημένους πολιτευτές, κουμπάρους υπουργών, πρόσωπα του LIFE STYLE κ.λπ., με αποτέλεσμα πάλι να είναι αναποτελεσματικός. Δεν φτάνει να λέει ότι πήρε το μήνυμα, αλλά για να αποδείξει ότι το εμπέδωσε πρέπει να αλλάξει πολιτική απομακρύνοντας και τα πρόσωπα που βαρύνονται με τις παλαιοκομματικές επιλογές και συμπεριφορές. Το ίδιο μήνυμα πρέπει να εμπεδώσει και το άλλο κόμμα της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ, που κακώς επιχαίρει τη στιγμή που κινείται σε μονοψήφια ποσοστά... Γιατί μπορεί να φοβήθηκαν κάποιοι πολίτες από τις λεκτικές υπερβολές του ΣΥΡΙΖΑ και να ξαναψήφισαν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα χρειάζεται μόνο μια σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των άκρων, ο Θουκυδίδης από τα βάθη της αρχαιότητας υποδεικνύει ότι πρέπει να εξαλείφουμε τις αιτίες που οδηγούν σε κάποιες καταστάσεις αντί να ασχολούμαστε μόνο με τα συμπτώματα, και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πολίτες οδηγούνται στα άκρα κυρίως όταν δεν λειτουργεί σωστά το δημοκρατικό πολίτευμα. Πρέπει να αναζητήσουμε και να εξαλείψουμε τις αιτίες και ταυτόχρονα οι ηγεσίες να λειτουργούν ηγετικά με την έννοια εμφανούς συμμετοχής στις θυσίες. Δεν μπορεί π.χ. ο μικροεπαγγελματίας να πληρώνει φόρο 26% από το πρώτο ευρώ κι οι εκπρόσωποί του στο Κοινοβούλιο να έχουν αφορολόγητες σε ποσοστό 75% τις συνολικές αποδοχές τους… ούτε μπορεί να μιλούμε για κοινοβουλευτική δημοκρατία και η κυβέρνηση να εκδίδει σωρηδόν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ούτε να αφήνουμε τους πολίτες να τους τρομοκρατούν καθημερινά και να τους οδηγούν σε αυτοκτονίες εισπρακτικές εταιρίες τραπεζών.
Τελειώνοντας επισημαίνω, επιγραμματικά, ότι «για να γυρίσει ο ήλιος» και να έλθει καλύτερο αύριο χρειάζεται: α) τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που θα δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στους θεσμούς, β) εκπόνηση και υλοποίηση άμεσα προγράμματος ανάπτυξης που θα στοχεύει στην αύξηση του ΑΕΠ και γ) πολίτες που θα λειτουργούν

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρώην προέδρου του ΔΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου