Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Αφετηρία εξελίξεων

Το φθινόπωρο του 2010 η Ελλάδα βίωνε ήδη οικονομική κρίση και εφαρμοζόταν το πρώτο μνημόνιο. Εκείνη την εποχή η Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας γιόρταζε τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της και, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων διοργάνωσε στην πόλη Σλίβεν μια ημερίδα. Προβληματίζονταν για το μέλλον τους, με το δεδομένο ότι η πατρογονική τους πατρίδα Ελλάδα ήταν μέλος της ΕΕ, ενώ και η Βουλγαρία όπου ζούσαν είχε γίνει μέλος της ΕΕ, και ήθελαν να συζητήσουν για το μέλλον τους στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Ανέφερα το γεγονός όχι για να πω τι εισηγήθηκα (η εισήγησή μου δημοσιεύεται στο νέο βιβλίο μου με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον»- εκδ. «Ιανός», που πρόσφατα κυκλοφόρησε) αλλά για να επισημάνω ότι τους προβληματισμούς που είχε ένα εκτός συνόρων κομμάτι ελληνισμού δεν τους έχει ο πολιτικός κόσμος του ελλαδικού κράτους. Γι' αυτό προσερχόμαστε στις ευρωεκλογές αυτής της Κυριακής χωρίς να έχει γίνει καμιά συζήτηση για την πορεία της Ευρώπης, για το μέλλον της αλλά και για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Κρίμα γιατί θα ήταν ευκαιρία να ξαναθυμηθούν κάποιοι και να το θυμίσουμε και σε κάποιους στην Ευρώπη ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο γεωγραφικός χώρος αλλά και τρόπος ζωής. Οτι η Ευρώπη διαχρονικά ήταν πάντα φορέας ανθρωποκεντρικού πολιτισμού που θέλει τον άνθρωπο πολίτη και πρέπει να έχει σημαία την ελευθερία και δημοκρατία αλλά και την κοινωνική αλληλεγγύη. Ευρώπη χωρίς τις αρχές αυτές δεν είναι πια Ευρώπη.
Δυστυχώς τα πολιτικά μας κόμματα αρέσκονται να σκιαμαχούν για το χτες και με κανόνες του χτες κι έτσι αγνόησαν πλήρως τη συζήτηση για την Ευρώπη που θέλουμε και σκιαμαχούν μόνο για το ποιο κόμμα θα έλθει πρώτο. Με στόχο τη διεκδίκηση κάθε ψήφου και μοναδικό κριτήριο την αναγνωρισιμότητα «κόσμησαν» τα ψηφοδέλτιά τους με πρόσωπα του lifestyle, ανεπάγγελτους γόνους, ποδοσφαιριστές κ.λπ. που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν, απόδειξη κι αυτό του ευτελισμού της πολιτικής ζωής. Αλλά επειδή ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και ο β' γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και υπάρχουν ερωτήματα για το μήνυμα των εκλογών επισημαίνω ότι οι πολίτες αναζήτησαν σχήματα και πρόσωπα με πνεύμα ανεξαρτησίας και διάθεση προσφοράς. Τα κομματικά χρίσματα λειτούργησαν ως βαρίδιο κι έτσι η ΝΔ βρέθηκε να μην έχει δικό της υποψήφιο για το β' γύρο σε Αθήνα, ενώ και οι κομματικές υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον τον ζημίωσαν.
Ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την περαιτέρω ενίσχυση ακραίων πολιτικών δυνάμεων και να συνειδητοποιήσει ότι άλλη αντιμετώπιση χρειάζεται. Αν οι πολιτικοί μας γνώριζαν ιστορία ή είχαν διαβάσει Θουκυδίδη, θα καταλάβαιναν ότι πρέπει να εξαλείφουμε τις αιτίες που οδηγούν σε κάποιες καταστάσεις κι όχι να ασχολούμαστε με την καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Τα άκρα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολιτικά επιχειρήματα και σωστή λειτουργία των θεσμών. Η σωστή απάντηση της δημοκρατίας στα άκρα είναι η σωστή λειτουργία των θεσμών με εμφανή συμμετοχή της ηγεσίας στις θυσίες των πολιτών. Γιατί αν ο πολίτης που φορολογείται από το πρώτο ευρώ βλέπει τις αποδοχές των εκπροσώπων του στο Κοινοβούλιο αφορολόγητες σε ποσοστό 75%, τότε «μαυρίζει» το μάτι του και λειτουργώντας με το θυμικό οδηγείται στα άκρα εκδικούμενος το πολιτικό σύστημα.
Φυσιολογικά αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν αφετηρία εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση η χώρα πρέπει να ξεφύγει από το τέλμα, αλλά γι' αυτό πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα: α) τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που θα δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στους θεσμούς, β) εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού για να είναι αποτελεσματικός (σήμερα είναι αναποτελεσματικός γιατί στελεχώνεται με αποτυχόντες πολιτευτές, ανεπάγγελτους γόνους και κουμπάρους υπουργών) και γ) εκπόνηση και υλοποίηση άμεσα αναπτυξιακού σχεδίου που αντί επιβολής νέων φόρων θα στοχεύει σε αύξηση του ΑΕΠ.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρώην προέδρου του ΔΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου