Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Το σύμπτωμα παρακμής του ελληνισμού

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα ήταν εκδήλωση του πολιτιστικού φορέα «Παρέμβαση» στη Θεσσαλονίκη στις 5-5-2014 στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε βιβλίο του Γ. Σούρλα (γεν. γραμματέα για θέματα Διαφάνειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης) με τίτλο «Για ένα νέο πολιτικό σύστημα» και μίλησε ο κ. Σούρλας για το θέμα της διαφθοράς στην Ελλάδα.
Γνωρίζω προσωπικά τον Γ. Σούρλα και τον εκτιμώ για το θάρρος και την εντιμότητά του. Είχε το θάρρος από το 1975 να ζητήσει δημοκρατικές διαδικασίες στη ΝΔ (επί Κων/νου Καραμανλή) και λειτουργία της ως κόμματος αρχών, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του, ενώ ήταν ο μοναδικός βουλευτής που κατέθεσε έγκαιρα ερώτηση στη Βουλή ζητώντας έλεγχο των επιχειρήσεων Κοσκωτά και είχε το θάρρος να καταγγείλει την υπόθεση νοθείας καυσίμων στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Η ομιλία του ήταν αποκαλυπτική αλλά και μελαγχολική. Επισήμανε ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά από άποψη μεγέθους ήταν πταίσμα εν σχέσει με όσα ακολούθησαν, κι αναφέρθηκε στα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου, των εξοπλισμών, του λαθρεμπορίου καυσίμων, της νοθείας καυσίμων κ.λπ. Καυτηρίασε το γεγονός ότι και σήμερα από το Κοινοβούλιο ψηφίζονται τροπολογίες των οποίων οι ψηφίζοντες βουλευτές αγνοούν το περιεχόμενο και οι οποίες ευνοούν μεγάλα συμφέροντα (διαγραφή προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν εταιρίες συγκεκριμένων επιχειρηματιών) και τον αγώνα που γίνεται καθημερινά για καθιέρωση κανόνων διαφάνειας, τονίζοντας ότι μια τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση θα συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος, εκθειάζοντας τις προτάσεις του κ. Σαμαρά προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ τόνισε ότι στην κοινωνία υπάρχει πλέον έκπτωση αξιών κι ότι χρειάζεται παλαϊκός συναγερμός για να αναστραφεί το κλίμα.
Στο βιβλίο μου με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον» (εκδ. «Ιανός») που τώρα κυκλοφόρησε, στο κεφάλαιο «Η διαχρονική παθογένεια της διαφθοράς στην Ελλάδα», με ιστορική αναδρομή και στοιχεία, αναλύω το πώς και γιατί η γενίκευση της διαφθοράς σηματοδοτούσε διαχρονικά παρακμή του Ελληνισμού, γιατί, όπως έλεγε ο Πολύβιος, «ήδη γαρ κατά την Ελλλάδα της δωροδοκίας επιπολαζούσης και μηδένα μηδέν δωρεάν πράττειν...», συμπεριλαμβάνοντας και προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης. Από τον Τρωικό Πόλεμο ακόμη αναφέρονται περιστατικά διαφθοράς, δεδομένου ότι ο Αγαμέμνων κατηγορήθηκε ότι δωροδοκήθηκε από κάποιον νέο για να μην τον πάρει μαζί του στον Τρωικό Πόλεμο με αντάλλαγμα μια όμορφη φοράδα, ενώ δωροδοκούνταν και το Μαντείο των Δελφών, που μερικές φορές έδινε κατά παραγγελία χρησμούς και στον Φίλιππο υπεδείκνυε «αργυραίς λόγχες μάχου και πάντων κρατήσεις...», και οι άρχοντες της αυστηρής Σπάρτης, και όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν ότι η διαφθορά ήταν κλασικό σύμπτωμα εκφυλισμού και παρακμής του Ελληνισμού.
Κι επειδή σημασία έχει το «διά ταύτα», νομίζω ότι για να βελτιωθεί η κατάσταση, χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης με καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων (όπως π.χ. η καθιέρωση συστήματος αντικειμενικής εκτίμησης αξίας ακινήτων). Χρειάζεται να αγρυπνούν καθημερινά οι ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς, να παρακολουθούν τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και όχι μόνο να καταγγέλλουν τυχόν παρεκτροπές, αλλά και να υποβάλλουν προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης. Επιβάλλεται το Κοινοβούλιο να ελέγχει πραγματικά την εκτελεστική εξουσία, αρνούμενο να ψηφίζει νομοσχέδια και τροπολογίες το περιεχόμενο των οποίων αγνοεί, τροπολογίες με τις οποίες αποποινικοποιείται φωτογραφικά η παραβατική συμπεριφορά «επωνύμων».
Οι πολιτικοί μας αν είχαν διαβάσει Θουκυδίδη, θα καταλάβαιναν ακόμη πόσο το παράδειγμα του ηγέτη ανασύρει την κοινωνία από το τέλμα και την εξυψώνει και γι' αυτό πέρα από το νόμιμο οφείλουν να σέβονται και το ηθικό, κι ότι πρέπει να λειτουργούν ως «λυχνία επί όρους κειμένη».
Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω σε έντιμους πολιτικούς μας ότι δεν φτάνει να είναι κάποιος έντιμος αλλά ταυτόχρονα οφείλει να μη δέχεται να συνυπάρχει με ανέντιμους. Αν οι έντιμοι δήλωναν στις ηγεσίες των κομμάτων ότι δεν δέχονται να συνυπάρχουν σε ψηφοδέλτια με αμφιβόλου ήθους συνυποψηφίους, θα είχαμε θεαματική βελτίωση της κατάστασης.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρώην προέδρου ΔΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου