Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Δημοκρατία και αξιοκρατία

Ο μεγάλος ιστορικός μας, ο Θουκυδίδης, στον επιτάφιο λόγο του Περικλέους λέγει, μεταξύ άλλων (σε μετ. Ελ. Βενιζέλου), αναλύοντας τις βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος, ότι: «Εκαστος πολίτης προτιμάται εις τα δημόσια αξιώματα, όχι διότι ανήκει εις ωρισμένην κοινωνικήν τάξιν, αλλά δια την προσωπικήν του αξίαν, εφόσον διακρίνεται εις κάποιον κλάδον, Ούτε, εξ' άλλου, εκείνος που είναι πτωχός, ημπορεί όμως να προσφέρει υπηρεσίες εις την πόλιν, ευρίσκει εμπόδιον εις τούτο, ένεκα της κοινωνικής του αφανείας...».
Αυτό που αναφέρει ο Θουκυδίδης ως προαπαιτούμενο ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, δυστυχώς, δεν ισχύει στη χώρα μας, γιατί στην πολιτική μας ζωή κυριαρχούν ανεπάγγελτοι γόνοι και άνθρωποι που δε δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους, με καταστρεπτικά αποτελέσματα.
Επειδή έχουμε χρέος, με όποιο κόστος, να λέμε την αλήθεια, επισημαίνω ότι χαιρετίσαμε πριν από ένα χρόνο το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, γιατί ελπίζαμε ότι τα τρία κόμματα θα επιστράτευαν τους καλύτερους Ελληνες, σε μια προσπάθεια εθνικής σωτηρίας και δημιουργίας προοπτικής για τη χώρα. Δυστυχώς, αντί της επιστράτευσης των πιο ικανών Ελλήνων, η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού γίνεται σε σημαντικό βαθμό με μικροκομματικές σκοπιμότητες και αναξιοκρατικά κριτήρια. Σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει μέγιστα προβλήματα, αντί επιλογής των ικανοτέρων Ελλήνων έχουμε επιλογές (με εξαιρέσεις, βέβαια) προσώπων μετρίων ή εμφανώς ακαταλλήλων, με κυρίαρχο προσόν σε αρκετές περιπτώσεις τη συγγένεια ή φιλική σχέση με κάποιον υπουργό η μεγαλοεργολάβο, σε συνδυασμό πιθανόν με την κομματική υποταγή. Τυπικά, οι επιλογές αυτές είναι νόμιμες, αλλά δεν είναι ηθικές, και κυρίως είναι αναποτελεσματικές, με υπολειτουργία του κρατικού μηχανισμού, ενώ καθημερινά στέλνεται στην κοινωνία το (λάθος) μήνυμα ότι τίποτα δεν άλλαξε κι ότι για μικροκομματικούς λόγους η χώρα στερείται της δυνατότητας να ωφεληθεί από τα προσόντα των ικανότερων πολιτών.
Δεν έχει νόημα να πούμε περισσότερα, γιατί όλοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς μάχεται καθημερινά σε διεθνές επίπεδο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και τη σωτηρία της χώρας, αλλά κάποιοι από τους συνεργάτες του μάλλον τον προδίδουν και γι' αυτό καλό είναι από καιρό σε καιρό να τους υπενθυμίζει τον Θουκυδίδη κι ότι προαπαιτούμενο της Δημοκρατίας είναι η αξιοκρατία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου