Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Να εκσυγχρονιστούν τα πολιτικά μας κόμματα

«Ένα κόμμα μόνο αναπτυσσόμενο ζει… Όταν πάψει να ανέχεται τις νέες ιδέες πεθαίνει..»( Α.Μπέβεριτζ-γερουσιαστής ΗΠΑ)
Τα πολιτικά μας κόμματα πριν την δικτατορία του 1967 ήταν καθαρά εκλογικοί μηχανισμοί κινητοποίησης ψηφοφόρων ενώ μετά το 1974 έγινε προσπάθεια σύγχρονης οργάνωσης με μαζικότητα, ιδεολογικές αρχές, κλπ. αλλά η προσπάθεια αυτή στράφηκε σε λάθος κατεύθυνση και λόγω ανάπτυξης παθογενειών(αδιαφάνεια στα οικονομικά, αναξιοκρατία, κομματισμός κλπ.) μακροχρόνια οδηγηθήκαμε σε απαξίωσή τους στην συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Ενδεικτικά και μόνο επισημαίνω ότι ενώ χρηματοδοτούνται αδρά από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέφθηκαν θεσμοί που θα εξασφαλίζουν πραγματική διαφάνεια στα οικονομικά τους και παρά τις διακηρύξεις και τα καταστατικά δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατική οργάνωση ενώ συνήθως για προσέλκυση μελών η κομματική ιεραρχία υπόσχονταν διορισμούς «άμα τη αναλήψει της εξουσίας»… Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα υπερδιόγκωση του δημόσιου τομέα με καταστροφικά αποτελέσματα για την χώρα και ουσιαστικό αποκλεισμό της αξιοκρατίας από τη δημόσια ζωή ενώ δυστυχώς καλλιεργήθηκε ως «κομματική αρετή» η σιωπή των στελεχών μπροστά σε σκάνδαλα που εμπλέκονταν στελέχη του κόμματος και έτσι τυχόν έντιμα στελέχη που τολμούσαν να καταγγείλουν την εξέλιξη σκανδάλων περιθωριοποιούνταν… Αρκεί να θυμηθούμε ότι όταν εξελίσσονταν το σκάνδαλο Κοσκωτά ένας μόνο Βουλευτής (που επικρίθηκε και κινδύνεψε με διαγραφή από το κόμμα του)έκανε έγκαιρα(2 χρόνια πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο) μια ερώτηση στη Βουλή ενώ την δυσμένεια των κομμάτων τους αντιμετώπισαν και όσοι τολμούσαν να καταγγείλουν έγκαιρα την εξέλιξη κάποιας σκανδαλώδους υπόθεσης( SIEMENS, εξοπλιστικά προγράμματα, Βατοπέδι κλπ.)… Γι’ αυτό πολύ πριν την οικονομική κρίση αποξενώθηκαν από τους πολίτες και συντηρούνταν από την πλούσια κρατική χρηματοδότηση και δυστυχώς αδιαφανείς επιχορηγήσεις οικονομικών παραγόντων ενώ η οικονομική κρίση έφερε την πλήρη απαξίωση τους στην λαϊκή συνείδηση.
Στο πλαίσιο αυτού του σχολίου δεν μπορούμε να πούμε πολλά. Τα πολιτικά μας κόμματα είναι θεσμοί της Δημοκρατίας μας και δεν μπορούμε να έχουμε ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, διαφάνεια στη δημόσια ζωή αν δεν εκσυγχρονιστούν. Πρέπει να ξανασυνδεθούν με την κοινωνία , να αλλάξουν οργανωτική δομή, να έχουν ινστιτούτα παραγωγής ιδεών και προγραμμάτων , να υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά τους και να ανοιχθούν στην κοινωνία αναζητώντας τους πιο άξιους Έλληνες.
Οι πολίτες διψούν για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Το πολιτικό σύστημα τις αποφεύγει και έχουμε ως παρενέργεια να το εκδικούνται οι πολίτες ενισχύοντας τα άκρα. Η αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός των πολιτικών κομμάτων είναι προαπαιτούμενο για να επιζήσουν τα ίδια αλλά και για γενικότερη αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος που μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις νέας προοπτικής για τη χώρα.
*Ο κ. Γαρούφας είναι δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Karfitsa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου