Συνάντησα τυχαία στο δρόμο συνταξιούχο πρόεδρο Εφετών και, αφού χαιρετηθήκαμε και μου έκανε τα παράπονά του για τη σύνταξή του που μειώθηκε πάνω από 60%, όταν τον ρώτησα τη γνώμη του για τις πρόσφατες εξελίξεις (θέμα ΕΡΤ κ.λπ.), παρατήρησε: «Οταν οι πολιτικοί ζητούν από τη Δικαιοσύνη να λύσει πολιτικά προβλήματα, σημαίνει ότι μάλλον έχουν παραιτηθεί του ρόλου τους και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του πολιτεύματος...».
Μάλλον έχει δίκιο, γιατί ο πολιτικός κόσμος δεν μπορεί να περιμένει τη λύση πολιτικών προβλημάτων από τη Δικαιοσύνη (π.χ. θέμα ΕΡΤ) ούτε να αρκείται στην απλή διαχείριση. Πρέπει να έχει όραμα για τη χώρα, σχέδιο που θα κάνει το όραμα πράξη και να τολμά ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τη χώρα...
Το όραμα μιας Ελλάδας που θα είναι δυνατή και με τη δική της φωνή στην ενωμένη Ευρώπη, σημαίνει ότι πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί άμεσα σχέδιο ανάπτυξης με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Σημαίνει ότι θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει διάλογος για τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση, που θα κάνει λειτουργικούς τους θεσμούς, θα επιβάλει τη διαφάνεια και αξιοκρατία στη δημόσια ζωή και θα κάνει πιο συμμετοχική τη δημοκρατία μας, με καθιέρωση δημοψηφισμάτων κ.λπ. Παράλληλα, θα έπρεπε ήδη να υλοποιείται αναπτυξιακό σχέδιο με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και με στόχευση τα 15 εκατ. τουριστών ετησίως να γίνουν 25, τα 14 δισ. ευρώ από την εμπορική ναυτιλία να γίνουν 20, να αξιοποιηθεί ο ορυκτός μας πλούτος και ο αγροτικός τομέας να έχει πραγματική παραγωγή και εξαγωγικό χαρακτήρα.
Η αλήθεια είναι πικρή, αλλά πρέπει να την πούμε. Υπάρχει μια αγωνιώδης προσπάθεια του πρωθυπουργού για ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά στο εσωτερικό η κυβέρνηση είναι σαν να μην υπάρχει και αρκετοί υπουργοί, κατώτεροι των περιστάσεων, αρκούνται στη μικροπολιτική διαχείριση της εξουσίας. Η κυβέρνηση συνεργασίας αντί να αναζητήσει και να επιστρατεύσει τους καλύτερους Ελληνες σε μια προσπάθεια εθνικής σωτηρίας, δυστυχώς συνέχισε την παλαιοκομματική νοοτροπία στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού με κομματικές μετριότητες, συγγενείς υπουργών και πρόσωπα που δε δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους, με αποτελέσματα καταστροφικά..
Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς στο συνέδριο της ΝΔ μίλησε για νέο ξεκίνημα, για μια νέα Ελλάδα. Το νέο ξεκίνημα χρειάζεται για τη χώρα (χρειαζόταν από χρόνια), αλλά πρέπει να συνδυαστεί με αλλαγή νοοτροπίας, με τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση, προβολή και υλοποίηση αναπτυξιακού οράματος και αξιοποίηση των καλύτερων Ελλήνων. Μόνον έτσι μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις νέας προοπτικής για τη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου