Στη χώρα μας «κάθε θαύμα κρατά τρεις μέρες» κατά τη λαϊκή ρήση, γι' αυτό και ξεχνάμε εύκολα, ενώ γίνονται όλα πρόχειρα, «στο πόδι» όπως λέει ο λαός, με στόχο το σήμερα, ενώ για το αύριο «έχει ο θεός...».
Ετσι κάποιοι ιθύνοντες πριν από περίπου τρία χρόνια για να κερδίσουν χρόνο και για να πείσουν τους ξένους ότι το πρώτο μνημόνιο θα είναι και το τελευταίο…, είπαν μεταξύ άλλων ότι με βάση κάποια μελέτη του ΙΟΒΕ (καλό είναι να θυμηθούμε ότι διευθυντής του τότε ήταν ο νυν υπουργός Οικονομικών...), με την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 13,5% κι έτσι το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα μειωθεί… Με βάση την κοινή λογική λέγαμε τότε ότι πιθανόν η απελευθέρωση να συντελεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη ή να ικανοποιεί το συνταγματικό δικαίωμα επιλογής του πολίτη, αλλά αύξηση του ΑΕΠ δεν θα υπάρξει, γιατί η «πίτα» παραμένει ή ίδια κι έτσι π.χ. αν γίνουν περισσότερα φαρμακεία, ΤΑΧΙ κ.λπ. θα μοιράζονται την ίδια «πίτα» περισσότερα άτομα, αλλά φυσικά αύξηση του ΑΕΠ δεν μπορεί να υπάρξει, όπως και δεν υπήρξε. Τώρα βεβαίως αυτοί που αναληθώς ισχυρίζονταν τότε ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, σιωπούν εκκωφαντικά… αλλά με τέτοιες ανεδαφικές μελέτες και ισχυρισμούς εξαπάτησαν τους ξένους και τον ελληνικό λαό, ενώ η πραγματικότητα οδήγησε τη χώρα σε μείωση του ΑΕΠ και συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση…
Δυστυχώς αυτά τα χρόνια, αλλά και τώρα ακόμη, όλες οι συζητήσεις γίνονται για το ποιοι νέοι φόροι θα μπουν, πώς και ποιες δαπάνες θα κοπούν (συνήθως οριζόντιες μειώσεις συντάξεων και μισθών), αλλά δεν είδαμε καμιά σοβαρή συζήτηση ή εκπόνηση σχεδίου για το πώς θα έρθει η ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας και αύξηση ΑΕΠ... Δηλαδή δεν είδαμε να υλοποιείται κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο με βάση το οποίο τα 15 εκατομμύρια τουριστών ετησίως θα γίνουν 25 ή κάποιο άλλο σχέδιο με βάση το οποίο τα 13 - 14 δισ. ευρώ που φέρνει κάθε χρόνο η Εμπορική Ναυτιλία θα γίνουν 20, ούτε είδαμε κάποια γενικευμένη προσπάθεια για αναδιάρθρωση αγροτικών καλλιεργειών με στόχο πραγματική παραγωγή και αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει με επιβολή νέων φόρων, αλλά για να αρχίσει πορεία ανάπτυξης και αύξηση του ΑΕΠ, απαιτείται πρωτίστως η υλοποίηση σχεδίων αξιοποίησης των ισχυρών χαρτιών μας (πολιτισμός - τουρισμός - ναυτιλία - αγροτικός τομέας κ.λπ.).
Δεν έχει νόημα να πούμε περισσότερα. Επισημαίνω μόνον ότι η χώρα είναι εξαθλιωμένη και οι πολίτες απελπισμένοι. Η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με την επιβολή νέων φόρων όφειλε και οφείλει ταυτόχρονα τουλάχιστον να επεξεργασθεί και να υλοποιήσει σχέδιο αξιοποίησης των «ισχυρών χαρτιών» μας, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, γιατί μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος με ελπίδα ανάπτυξης της χώρας.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ πρώην προέδρου του ΔΣΘ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου