Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Να λειτουργούμε με προοπτική αιώνων


Αναντίρρητα η χώρα μας βιώνει δεινή οικονομική κρίση με πολλές παρενέργειες γιατί υπολειτουργούν και οι θεσμοί της χώρας με ευθύνη κυρίως του πολιτικού κόσμου της μεταπολίτευσης από τον οποίο έλειπε το θάρρος λήψης αποφάσεων και κυρίως το όραμα για έναν ευρύτερο Ελληνικό ρόλο στα Βαλκάνια κι΄ αντανακλαστικά στην Ευρώπη..
Γι΄ αυτό μετά το 1990 η χώρα μας έχασε την ιστορική ευκαιρία(τέτοιες ευκαιρίες παρουσιάζονται κάθε 100 χρόνια) δημιουργίας μιας άλλης προοπτικής με αναβάθμιση του ρόλου του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή γιατί συνήθως οι ασκούντες την εξουσία,
στερούμενοι οράματος, εξαντλούσαν την δραστηριότητά τους στην εσωτερική μικροπολιτική , συντηρώντας με δάνεια έναν άκρατο ευδαιμονισμό παρακμής στο Ελλαδικό κράτος…..
Η αλήθεια είναι όμως ότι ακόμα και τώρα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από τις γειτονικές χώρες και το επίπεδο ζωής του ΄Έλληνα πολίτη ασύγκριτα υψηλότερο από το επίπεδο ζωής των κάθε λογής γειτόνων και θα μπορούσε να κάνει κάποιες κινήσεις που τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Ελληνισμού επιβάλλουν.
Τα γράφω αυτά μετά από πρόσφατη συζήτηση με βλαχόφωνο πολιτικό από την Αλβανία ο οποίος μου ανέφερε ότι πριν 15 μέρες ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στα Τίρανα διοργάνωσε συνέδριο για θέματα μειονοτήτων στο οποίο μίλησε και ο Πρεσβευτής της Ρουμανίας και δήλωσε ότι οι Βλάχοι δεν είναι αυτόχθονες αλλά Ρουμάνοι προκαλώντας βέβαια την αντίδραση του παρισταμένου πρώην Βουλευτή(με το κόμμα της Ελληνικής μειονότητας) και επί σειρά ετών προέδρου του συλλόγου Βλάχων Αλβανίας Χ.Γκότση …Παράλληλα ο συνομιλητής μου «μετά λόγου γνώσεως» μου ανέφερε ότι με έμμεση στήριξη της Ρουμανίας ιδρύθηκε πριν μερικούς μήνες νέο κόμμα στην Αλβανία με υποτιθέμενο στόχο την ισοτιμία δικαιωμάτων των μειονοτήτων κλπ. αλλά ουσιαστικά φιλοδοξεί να αποσπάσει από την Ελληνική μειονότητα και να συσπειρώσει τους βλαχόφωνους της Αλβανίας(περίπου 180.000) σε ρόλο εθνότητας που δεν έχει σχέση με τον Ελληνισμό….Βέβαια ήταν γνωστό και διασταυρωμένο από χρόνια ότι μετά το 1990 η εξαθλιωμένη Ρουμανία και στην Αλβανία, και στα Σκόπια ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα σε μια προσπάθεια οικειοποίησης των βλαχοφώνων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2005 η Ρουμανία χορηγούσε 63 υποτροφίες ετησίως σε παιδιά βλαχοφώνων από τα Σκόπια για σπουδές σε Ρουμανικά ΑΕΙ και η Ελλάδα μόνο τρεις(3)για σπουδές σε Ελληνικά ΑΕΙ…ενώ παιδιά των Σαρακατσάνων από Βουλγαρία(με Ελληνική καταγωγή και συνείδηση) αναγκάζονταν να δηλώνουν «αλλογενείς» για να έρχονται εδώ για σπουδές με την ποσόστωση του 3% που ίσχυε για αλλογενείς..΄Εστω και έτσι την περίοδο 1991-2001 ήρθαν και σπούδασαν σε σχολές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ περίπου 200 παιδιά Σαρακατσάνων από Βουλγαρία που τώρα διαπρέπουν στη Βουλγαρία ως στελέχη επιχειρήσεων και αποτελούν την ηγεσία στους 20 συλλόγους Σαρακατσάνων που λειτουργούν σε ισάριθμες Βουλγαρικές πόλεις κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία της Ελληνικής παράδοσης και μυώντας σε αυτή την παράδοση την νεολαία.
Η προσπάθεια της Ρουμανίας δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα ούτε στην Αλβανία, ούτε στη FYROM αν η Ελλάδα έκανε το 1/10 όσων κάνει η Ρουμανία, αλλά επειδή δεν ασχολείται όσο πρέπει η Ελλάδα η προσπάθεια της Ρουμανίας πιθανόν να έχει μερική επιτυχία. Βεβαίως υπάρχουν κάποιοι ιδιωτικοί φορείς από Ελλάδα που προσφέρουν όσο μπορούν στηρίζοντας κάποια φροντιστήρια Ελληνικής γλώσσας στην Αλβανία, στα Σκόπια και εν μέρει στη Βουλγαρία..αλλά η προσφορά αυτών δεν αρκεί…
Προς το παρόν δεν θέλω και δεν πρέπει να επεκταθώ περισσότερο. ΄Εχω επισκεφθεί κατ΄ επανάληψη όλες τις Βαλκανικές χώρες στο πλαίσιο δημιουργίας της « ένωσης βαλκανικών δικηγορικών συλλόγων» και συμμετέχοντας ως εισηγητής σε συνέδρια. «Μετά λόγου γνώσεως» μπορώ να πω ότι σε όλες της Βαλκανικές χώρες διαπρεπείς επιστήμονες η πολιτικοί με περηφάνια μιλούν για την Ελληνική καταγωγή τους και υπάρχει επιθυμία εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας και από αλλογενείς νέους. Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να εγκαταλείψει τους Ελληνικής καταγωγής πληθυσμούς που ζουν σε γειτονικές χώρες ενώ μπορεί να γίνουν πολλά και με λίγα χρήματα αρκεί να υπάρχει στρατηγική. Το έχουμε ξαναπεί:αν από το 1990 είχαμε δημιουργήσει ένα φορέα διδασκαλίας Ελληνικής γλώσσας ,π.χ. κάτι σαν το Ινστιτούτο Γκαίτε που θα λειτουργούσε παραρτήματα σε Βαλκανικές πόλεις σήμερα η Ελληνική θα ήταν η γλώσσα εργασίας στην περιοχή…Αν υπήρχε τέτοιο κέντρο μου έλεγαν πριν μερικές μέρες στο ιστορικό Μοναστήρι των Σκοπίων οι περισσότεροι νέοι θα μάθαιναν Ελληνικά ενώ από το 1993 που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Σόφιας τμήμα Ελληνικής φιλολογίας υπάρχουν κάθε χρόνο 2.800 υποψήφιοι για 25 θέσεις ενώ για το τμήμα Αγγλικής φιλολογίας οι υποψήφιοι είναι πολύ λιγότεροι… και για τον λόγο ότι οι απόφοιτοι του τμήματος Ελληνικής φιλολογίας βρίσκουν αμέσως εργασία σε Τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις Ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται εκεί.…
Τα λάθη έγιναν, τα χρόνια πέρασαν και η κρίση χειροτέρεψε τα πράγματα.. Το περίεργο είναι ότι άλλες χώρες σε χειρότερη οικονομική κατάσταση κάνουν δεκαπλάσια εν σχέσει με εμάς…Ας παραδειγματισθούμε και να μην ξεχνούμε ότι ως χώρα και κυρίως ως ΄Εθνος πρέπει να λειτουργούμε με προοπτική αιώνων…
Του Δημήτρη Γαρούφα
Δικηγόρου- πρώην προέδρου του Δ.Σ.Θ

*Δικηγόρος-πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης την περίοδο 2005-2008. Συγγραφέας ,μεταξύ άλλων, των βιβλίων «Οι Σαρακατσάνοι ομογενείς μας στη Βουλγαρία και την περιοχή Σκοπίων» (εκδ.οίκος Αφων Κυριακίδη 1992), «΄Οραμα και στρατηγική για τον Ελληνισμό στα Βαλκάνια»(εκδ.οίκος Κυρομάνος 1996) και «Με ανοιχτούς ορίζοντες» (εκδ.οίκος Ερωδιός-Θεσσαλονίκη 2006.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου