Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ανάγκη υπέρβασης

Το 2012 οδεύει προς τη δύση του και αναμφίβολα δεν ήταν καλή χρονιά για την Ελλάδα... Το βιοτικό επίπεδο χειροτέρεψε, η ανεργία αυξήθηκε και οι νέοι μας αισθάνονται να ακυρώνονται τα ονειρά τους. Το 2012 είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, εγκαινιάστηκε η περίοδος κυβερνήσεων συνεργασίας, πήραμε τη «δόση» από την ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα έγινε πιο βαθιά η ύφεση και η χώρα βιώνει κατάθλιψη...
Δεν έχει νόημα να ανασκαλεύουμε το παρελθόν και να ενθυμούμαστε τα λάθη του πολιτικού κόσμου που οδήγησαν τη χώρα στην παρακμή. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι ο πολιτικός κόσμος μάλλον δεν έβαλε μυαλό και στέλνει λάθος μηνύματα ιδιοτέλειας, γιατί, ενώ επί 2 χρόνια πετσόκοβε συντάξεις και μισθούς κι επέβαλλε δυσβάστακτους φόρους, ταυτόχρονα φρόντιζε ώστε το 75% των αποδοχών των βουλευτών να είναι αφορολόγητο… Οι πολιτικοί μας δίνουν δικαίωμα σε κάποιους να λένε ότι «το παλιάλογο καινούργια περπατησιά δε μαθαίνει», ενώ με τέτοια καμώματα απαξιώνονται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών με επικίνδυνη ενίσχυση των άκρων από απελπισμένους πολίτες που «μαύρισε» το μάτι τους και θέλουν να εκδικηθούν το πολιτικό σύστημα.
Η χρονιά τελειώνει, και με εξαίρεση την προσπάθεια του πρωθυπουργού να ανακτήσει διεθνώς την αξιοπιστία της η χώρα, βλέπουμε τέλμα. Αντί νομοθετικού έργου, έχουμε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, νέους φόρους δυσβάστακτους για τους πολίτες, Κοινοβούλιο υποβαθμισμένο που περί άλλα τυρβάζει και τους ρουσφετολογικά διορισμένους υπαλλήλους της Βουλής να απειλούν να το κλείσουν κάθε φορά που αισθάνονται κίνδυνο να θιγούν τα «κεκτημένα» τους…
Η χρονιά τελειώνει, και νομίζω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει τώρα να κάνει πράξη το σύνθημα της «υπέρβασης» που είχε λανσάρει πριν από 19 χρόνια ως αρχηγός της «ΠΟΛΑΝ». Το πολιτικό μας σύστημα πρέπει να υπερβεί τον εαυτό του και τη μικροπολιτική, και να ασχοληθεί με την ανάπτυξη της χώρας. Η λέξη «ανάπτυξη» να πάψει να είναι σύνθημα αλλά να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο. Η κυβέρνηση, αλλά και όλος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να δουν πώς τα 15 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως θα γίνουν 20, πώς τα 14 δισ. ευρώ από την εμπορική ναυτιλία θα γίνουν 20, πώς θα γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών με στόχο πραγματική παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Οι βουλευτές μας πρέπει κι αυτοί να υπερβούν τον εαυτό τους κι αντί να ασχολούνται με τα «αφορολόγητά» τους και το ύψος της αμοιβής για να πηγαίνουν σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής, να λειτουργήσουν ως πραγματικοί ηγέτες, συμμετέχοντας εμφανώς στις θυσίες των πολιτών και, όταν ψηφίζουν, να ενθυμούνται ότι υπάρχει και Σύνταγμα.
 ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου - πρώην προέδρου του ΔΣΘ
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος 19/12/2012 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου