Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μάλλον «στραβά αρμενίζουμε»

Αναντίρρητα στη χώρα μας υπολειτουργούσαν οι θεσμοί και χρειαζόμασταν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για διαφάνεια στη δημόσια ζωή, αξιοκρατική διάρθρωση του δημόσιου τομέα, εξάλειψη της γραφειοκρατίας και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας για να υπάρχει ανάπτυξη.
Επειδή δε γίνονταν αυτά που έπρεπε να γίνουν, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και ελπίζαμε ότι τώρα επιτέλους θα γίνονταν οι αναγκαίες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς όμως και τώρα πραγματικές μεταρρυθμίσεις δε γίνονται και η λέξη «ανάπτυξη» ακούγεται μόνον ως σύνθημα. Το ΑΕΠ μειώνεται από χρόνο σε χρόνο, αλλά το μόνο που γίνεται είναι επιβολή δυσβάσταχτων φόρων που, ενώ δε θα αποδώσουν εισπρακτικά, θα εξαφανίσουν τη μεσαία τάξη.
Για να γίνω αντιληπτός, ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω ότι έχει καταστεί ανέφικτη η προσπέλαση και στη Δικαιοσύνη για την πλειονότητα των πολιτών με τη θέσπιση φόρων-παραβόλων υπέρ του Δημοσίου… Ετσι κάποιος πολίτης που θέλει να διεκδικήσει δικαστικά μια απαίτησή του ύψους 10.000 ευρώ, για τη συζήτηση της αγωγής του στο Ειρηνοδικείο, πέραν αμοιβής δικηγόρου, δικαστικών εξόδων κ.λπ. μέχρι τώρα πλήρωνε και δικαστικό ένσημο 56 ευρώ (υπέρ Δημοσίου, ΤΑΧΔΙΚ, Τ.Ν κ.λπ.) αλλά τώρα θα πληρώνει 257,92 ευρώ (σύμφωνα με πίνακα που διανεμήθηκε στην ολομέλεια προέδρων δικηγ. συλλόγων), δηλαδή πενταπλάσια, ενώ, αν απορριφθεί η αγωγή του και θέλει να ασκήσει έφεση, πρέπει να καταβάλει, πέραν της αμοιβής του δικηγόρου του, εξόδων κ.λπ. και 200 ευρώ παράβολο υπέρ του Δημοσίου… Και βεβαίως ο πλούσιος πολίτης μπορεί να έχει αυτή τη δυνατότητα αλλά η πλειονότητα των πολιτών ουσιαστικά στερείται του συνταγματικού δικαιώματος προσφυγής στη δικαιοσύνη…
Βεβαίως ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης με αγανάκτηση σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι κάποιες διατάξεις εξυπηρετούν συμφέροντα τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών... αλλά, αν τα πιστεύει αυτά και δεν μπορεί να τα αλλάξει, όφειλε να παραιτηθεί καταγγέλλοντάς τα, ενώ όφειλαν επίσης οι δικηγορικοί σύλλογοι να αρχίσουν καμπάνια ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για τα συμβαίνοντα και στο υποβαθμισμένο Κοινοβούλιό μας να θυμίσουν ότι υπάρχει και κάποιο Σύνταγμα…
Τελειώνοντας επισημαίνω ότι οι πολλαπλοί φόροι οδηγούν μόνο σε εξαθλίωση των πολιτών κι ότι μόνη λύση είναι η ανάπτυξη που θα φέρει αύξηση του ΑΕΠ. Αλλά, για να γίνει αυτό, χρειάζεται εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου με βάση το οποίο τα 15 εκατομμύρια τουριστών ετησίως θα γίνουν 25 ή τα 14 δισ. ευρώ από την εμπορική ναυτιλία θα γίνουν 20 ή θα έχουμε αγροτική παραγωγή με εξαγωγικό προσανατολισμό. Δε φαίνεται να γίνεται τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση και γι' αυτό ως χώρα μάλλον «στραβά αρμενίζουμε»...
 
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου - πρώην προέδρου του ΔΣΘ
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου