Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η Ελλάδα, η FYROM και η ενδιάμεση συμφωνία

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που εκδόθηκε στις 5-12-2011 μετά από προσφυγή της FYROM κατά της χώρας μας για παραβίαση διατάξεων της ενδιάμεσης συμφωνίας, μπορεί να μην έχει πρακτικά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα είναι μια δυσμενής απόφαση για την Ελλάδα.
Ο γράφων, έχοντας επισκεφθεί κατ' επανάληψη τα Σκόπια και έχοντας συζητήσει με πολιτικούς και επιστήμονες από Σκόπια και Βουλγαρία, έχει κάποια ενημέρωση για όσα γίνονται εκεί. Από την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας είχαμε επισημάνει ότι ήταν μια συμφωνία ετεροβαρής εις βάρος της χώρας μας. Ηταν βλαπτική για μας, γιατί ουσιαστικά δεν απαγόρευσε στη σλαβική πλευρά να χρησιμοποιεί τα ιστορικά και πολιτιστικά μας σύμβολα ως δικά της και κυρίως επέτρεψε σε αυτή να χρησιμοποιεί σε επίπεδο διμερών σχέσεων, αλλά σε διεθνές επίπεδο, τη λεγόμενη συνταγματική ονομασία.
Η συμφωνία αυτή επέβαλε στη χώρα μας την υποχρέωση να υποστηρίζει την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς με την ονομασία FYROM παρότι αυτό ήταν «φύλλο συκής», γιατί ποικιλότροπα αυτή η χώρα χρησιμοποιεί σε διεθνές επίπεδο τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία… και δυστυχώς χρησιμοποιούν αυτήν την ονομασία ακόμα και εκπρόσωποι της ΕΕ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι, όταν το Μάιο του 2005 γιορτάζονταν τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου της FYROM, ήμουν ο μόνος (κάνοντας χαιρετισμό ως πρόεδρος του ΔΣΘ) από τις 23 ξένες αντιπροσωπείες που τους αποκάλεσα FYROM… ενώ ακόμα και ο εκπρόσωπος του «συμβουλίου δικηγορικών συλλόγων της ΕΕ» τους αποκάλεσε «Δικηγορικό Σύλλογο της Μακεδονίας» κι όταν διαμαρτυρηθήκαμε απάντησε με χιούμορ «ήθελα να εισπράξω χειροκρότημα...».
Βούλγαρος πρώην υπουργός έλεγε πριν από μερικούς μήνες ότι η διεθνής κοινότητα αδυνατεί ή δε θέλει να καταλάβει τους ελληνικούς ισχυρισμούς για κλοπή ιστορίας και συμβόλων που κάνει η κυβέρνηση των Σκοπίων. Θα το καταλάβαινε, όπως τόνισε, μόνο αν και η Βουλγαρία καταγγείλει επίσημα τα Σκόπια για οικειοποίηση γεγονότων και προσώπων της βουλγαρικής ιστορίας (Σαντάνσκι, Γκότσε Ντέλτσε κ.λπ.) αλλά η βουλγαρική κυβέρνηση, υλοποιώντας μια μακροπρόθεσμη στρατηγική «εκβουλγαρισμού» της ανατολικής πλευράς των Σκοπίων με παροχή βουλγαρικής υπηκοότητας σε χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο, αδελφοποιήσεις πόλεων, παροχή υποτροφιών για σπουδές σε βουλγαρικά ΑΕΙ, κρατά χαμηλούς τόνους.
Τελειώνοντας επισημαίνω ότι η ενδιάμεση συμφωνία έχει λήξει εδώ και χρόνια και λειτουργεί πλέον εις βάρος της Ελλάδας. Νομίζω ότι ήρθε καιρός το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο -μετά από τεκμηριωμένη ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης- καταγγελίας της, με χάραξη ταυτόχρονα εθνικής στρατηγικής.

*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου