Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Η επιστροφή της Τουρκίας στα Βαλκάνια

Με αφορμή την ανταλλαγή ευχών για τις γιορτές μίλησα με φίλους από γειτονικές βαλκανικές χώρες και συζητώντας για τις εξελίξεις στην περιοχή σχεδόν όλοι μου επισήμαναν εμφανή επιστροφή της Τουρκίας στα Βαλκάνια με δράσεις στο χώρο των ΜΜΕ, της οικονομίας και του πολιτισμού. Ενδεικτικό του μεγέθους της προσπάθειας είναι το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή δεκάδες τουρκικές σαπουνόπερες (σίριαλ) παίζονται και κατακτούν τα Βαλκάνια, με στόχο να απαλύνουν τις μνήμες και να αλλάξουν την αρνητική εικόνα που τα βαλκανικά έθνη είχαν για την Οθωμανική Αυτοκρατορία… (σε μελέτη του προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών είχε γίνει σχετική αναφορά προ έτους) ενώ το αυστριακό περιοδικό «Der Standard» ακριβώς πριν από ένα χρόνο μιλούσε για 70 τουρκικά σίριαλ… Αυτό που γίνεται στα δικά μας χωριά, που αδειάζουν τα καφενεία την ώρα που παίζονται οι τουρκικές σειρές (δείχνουν μια παραμυθένια - ψεύτικη εικόνα της Τουρκίας), γίνεται σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ η Τουρκία ήδη έχει αποκτήσει προνομιακές σχέσεις με Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία αλλά και Σερβία…

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο των Τούρκων διπλωματών, που έγινε στο τέλος του 2011 με έναρξη στην Αγκυρα και λήξη στην Αδριανούπολη. Δίνοντας το στίγμα του προχωρημένου νέο-Οθωμανισμού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει στο μέλλον η Τουρκία, μέχρι το 2023, στοχεύουν στην ενοποίηση του χώρου των Βαλκανίων, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας, που θα γίνει, όπως είπε, με ειρηνικό τρόπο και θα σημάνει επιστροφή της Τουρκίας στα Βαλκάνια μετά από έναν αιώνα… με βασικά εργαλεία για επίτευξη του στόχου την οικονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προσπάθειας, επισημαίνω ότι τουρκικοί φορείς συμμετέχουν σε οποιοδήποτε συνέδριο γίνεται σε βαλκανική χώρα με θέσεις που θέλει να ακούσει η κάθε χώρα. Ετσι σε συνέδριο των δικηγόρων των Σκοπίων Τούρκος εκπρόσωπος δήλωνε: «Εμείς δε σας λέμε FYROM. Εμείς σας θεωρούμε απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου και να είστε περήφανοι που στα χώματά σας έζησε κι ο μεγάλος Κεμάλ…».

Με θλίψη επισημαίνω όλα αυτά, γιατί η Ελλάδα μετά το 1990 είχε το στρατηγικό πλεονέκτημα στα Βαλκάνια σε κάθε τομέα και μπορούσε να είναι ο σημαιοφόρος της ευρωπαϊκής προοπτικής, αναβαθμίζοντας και το δικό της ρόλο. Δυστυχώς ο πολιτικός μας κόσμος όχι μόνο δεν αξιοποίησε την ιστορική ευκαιρία, αλλά οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική και πολιτική χρεοκοπία, περιθωριοποιώντας την ακόμα και στα Βαλκάνια.

*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου