Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί απαξιώνεται ο πολιτικός κόσμος…

Φίλος βουλευτής μου εξέφρασε την πικρία του, γιατί όλοι καταφέρονται κατά των πολιτικών για όλα τα δεινά, ξεχνώντας ότι οι πολίτες τους πίεζαν για διορισμούς και για θέσπιση επιδομάτων «έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία»… λέγοντας ουσιαστικά πιο ευγενικά όσα είχε πει δημόσια ο Πάγκαλος.
Η αλήθεια είναι ότι οι Ελληνες πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών, γιατί ιστορικά και διαχρονικά κάνανε μεγάλα λάθη επιλογών -αρκεί επιγραμματικά να θυμίσουμε ότι προτίμησαν τον Γουλιμή αντί του Τρικούπη και καταψήφισαν τον Βενιζέλο το 1920…- και είναι βέβαιο ότι με φορτικότητα πίεζαν τους βουλευτές για ρουσφέτια και αναπηρικές συντάξεις…
Η συμπεριφορά των πολιτών όμως δεν αποτελεί ελαφρυντικό για τους πολιτικούς. Γιατί ο ηγέτης είναι ηγέτης, όταν τολμά να πάει κόντρα στο ρεύμα, όταν τολμά να πει και «όχι» στους ψηφοφόρους, όταν έχει ήθος και αρχές... Δυστυχώς η πλειονότητα των πολιτικών μας μετά τη μεταπολίτευση ενδιαφέρονταν μόνο για την επανεκλογή και χάριν αυτού του στόχου έλεγαν «ας πάει και το παλιάμπελο» ή «Τσοβόλα, δώσ' τα όλα», υπερχρεώνοντας τη χώρα και θεσπίζοντας απίθανα επιδόματα.
Το πιο θλιβερό είναι ότι πολλοί ακόμη και τώρα δεν άλλαξαν συμπεριφορά. Υποστηρίζουν κάποια αιτήματα ακόμα κι αν είναι παράνομα, αρκεί να συγκινούν μερίδα πολιτών. Γι' αυτό βλέπουμε με θλίψη βουλευτές να κάνουν δηλώσεις - εκκλήσεις σωτηρίας της «τάδε ιστορικής ομάδας», παρά το γεγονός ότι η διοίκηση αυτής συνελήφθη να πλαστογραφεί και να κάνει χρήση πλαστών εγγράφων ή κάποιοι από αυτούς είναι φυγόποινοι… Και το κάνουν αυτό κάποιοι πολιτικοί μας μόνο και μόνο διεκδικώντας ψήφους ακραίων οπαδών… Ετσι όμως δε θα γίνει ποτέ κάθαρση στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, γιατί για να γίνει κάθαρση θα έπρεπε να έχουν το στοιχειώδες θάρρος να απευθυνθούν σ' αυτούς τους οπαδούς και να τους πουν ορθά κοφτά ότι καλώς τιμωρείται η ομάδα τους, γιατί παρανόμησε…
Σαν να μη συνέβη τίποτα, εξακολουθούν να αμείβονται με πρόσθετη αμοιβή για συμμετοχή σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής και κάποιοι απ' αυτούς επικαλούνται ακόμα την βουλευτική ασυλία για εγκλήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου.
Ο πολιτικός κόσμος απαξιώνεται καθημερινά στη συνείδηση των πολιτών με δική του ευθύνη και ταυτόχρονα απαξιώνεται και το πολιτικό μας σύστημα. Αν θέλουμε να υπάρχει προοπτική για τη χώρα, πρέπει ο πολιτικός κόσμος να έχει το θάρρος να λέει και «όχι», όταν πρέπει, να λειτουργεί ως «λυχνία επί όρους κειμένη», αποδεικνύοντας καθημερινά ότι υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου