Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

«Με το βλέμμα στο μέλλον»


Ο τίτλος του σημειώματος ήταν το κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων του 20ού Ανταμώματος των Σαρακατσάνων Βουλγαρίας που έγινε στις 27 - 28 Αυγούστου 2011 στην πόλη Σλίβεν, τις οποίες παρακολούθησα προσκεκλημένος από το προεδρείο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας.
Προεισαγωγικά επισημαίνω ότι αισθάνθηκα ότι δικαιωθήκαμε όλοι όσοι είχαμε εισηγηθεί σε αρμόδιους πριν από 21 χρόνια (υπουργός Εξωτερικών, Α. Σαμαράς, με αρμόδια υφυπουργό τη Β. Τσουδερού) την παροχή δυνατότητας σε παιδιά ομογενών από όλες τις βαλκανικές χώρες να έρχονται για σπουδές σε ελληνικά ΑΕΙ για να δημιουργηθεί μία άλλη προοπτική για τον ελληνισμό στα Βαλκάνια... Το πρόγραμμα λειτούργησε περίπου για 10 χρόνια και μεταξύ άλλων σπούδασαν στην Ελλάδα περίπου 140 παιδιά Σαρακατσάνων που τα βρήκα να σταδιοδρομούν επιτυχώς στη Βουλγαρία, ως στελέχη κυρίως ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ αποτελούν πλέον την ηγεσία των 20 συλλόγων Σαρακατσάνων που λειτουργούν στη Βουλγαρία και μάλιστα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους, ο Κ. Μπαλέζντραβος, είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Αυτή η νέα ηγεσία πέτυχε να προσελκύσει τους νέους. Με ικανοποίηση είδα εκατοντάδες νέους Σαρακατσάνους από όλη τη Βουλγαρία, παιδιά 20 και 25 χρόνων, να κατακλύζουν το χώρο των εκδηλώσεων, να ξεφαντώνουν με ελληνικούς χορούς και τραγούδια και με περηφάνια να προβάλλουν την καταγωγή τους. Είναι σημαντικό να βλέπει κάποιος παιδιά, που οι πρόγονοί τους έφυγαν από τα Αγραφα πριν από 200 χρόνια, να τραγουδούν για τα Αγραφα και τον Κατσαντώνη σαν να ήταν χτες... και να αναζητούν μέσω διαδικτύου τις ρίζες τους... Οι παλιότεροι που μετά το 1990 δούλευαν ως εργάτες στην Ελλάδα τώρα είναι επιχειρηματίες και μάλιστα κάποιοι από αυτούς πολύ πετυχημένοι, γνωστοί σε όλη τη Βουλγαρία.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εκπροσωπήθηκε από τον ειδικό συνεργάτη του Ι. Ζιάγκα, παρών και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Φιλιππούπολη κ. Πιπερίγκος αλλά και Βούλγαροι πολιτικοί μεταξύ των οποίων οι υποψήφιοι πρόεδροι της Βουλγαρικής Δημοκρατίας Ι. Κούνεβα και Ρ. Χριστόφ, ενώ ο ελληνομαθής τοπικός μητροπολίτης κ. Ιωαννίκιος έκανε τον αγιασμό στην ελληνική και βουλγαρική γλώσσα. Η εκδήλωση, όπως επιγραμματικά μού ανέφερε κάποιος Σαρακατσάνος της Σλίβεν, ήταν ένα ταξίδι στην καρδιά, υπόμνηση ότι ακόμα υπάρχουμε κόντρα στην ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση.
Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία υπάρχει κάποια βελτίωση, γίνονται επενδύσεις με χρήματα της ΕΕ αλλά εξακολουθεί να έχει άθλιο οδικό σύστημα και διαφθορά, ειδικά στην Αστυνομία, όπου αν κάποιος δεν καταφύγει στο βουλγαρικό «γρηγορόσημο»... μπορεί για υποτιθέμενη πταισματική παράβαση να τον ταλαιπωρούν με βαρβαρότητα για ώρες.
*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος 31/8/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου